banner564

205 hotel

Kıbrıs Rum tarafının Kuzeye, AB dışından gelen turistlere dönük uygulamaya soktuğu kabul edilemez tavır gerçekleşti. Bu tavrın oluştuğu günlerde, bir başka konu daha gündeme girdi. Buda, “Kıbrıs Rum mülkü üzerine inşa edildi” gerekçesine dayalı olarak, 205 hotelin yasak listesi oldu.
Buna ise Kuzey, Kıbrıslı Rumlara Güneyden yollanan yardımlara gümrük uygulaması yapacağı gerginliği ile cevap vermek istedi.
Her iki uygulama da gerginlik üretmekten başka bir şey değildir. Ancak bir müddet sonra Güney basınında, 205 hotele dönük bu uygulamanın, rafa kaldırıldığına dair haberi okuduk.
Bu haber üzerine Kuzeyde inanılmaz bir rahatlama oluştu. Hatta bazıları bunu, eskiden de vardı diyen açıklamalarla daha da pekiştirdi.
Niye?
Halbuki bu konu üzerinde çok kafa patlatmak gerekir. Eskiden de varsa, neden rafa kaldırıldı ve neden raftan indirildi ve neden tekrar geri rafa kondu? Bu sorulara cevap aramak gerekir.
Bunun şimdi rafa kaldırılmasının tek bir nedeni var. BM Genel Sekreteri, Crans Montana sonrası krize giren görüşme süreci ile ilgili olarak bir rapor hazırlığı içindedir. Günlerdir biz kılımızı kıpırdatmamıza karşın Güney, bu raporun tedirginliği içindedir. Tüm kapasitesini bu rapor üzerine odakladı.
İşte bu nedenle 205 hotel için o rafa kaldırma kararı gelişti. Çünkü, Sayın Akıncı ile Sayın Anastasiadis arasında süren görüşmelerde iki lider ilk defa Mülkiyet Başlığını da görüştü. Bu süreçte, o başlıkta bazı sorunların devam etmesine karşın, ilk defa belli ilkeler üzerinde de yakınlaşma sağlandı.
Yakınlaşma sağlanan ilkelerden biri de, “üzerinde inkişaf sağlanan mülkün iade kapsamına giremeyeceği” ilkesidir. Ne istersenız deyin, Güney, BM ve dış politikada bağnazlığa karşın oldukça esneme kabiliyetine sahiptir. Bu nedenle Mülkiyet Başlığında böylesi bir yakınlaşmanın sağlandığı dönemde, BM Genel Sekreterinin rapor hazırlığı içinde olduğu bu aşamada, bu yakınlaşma ile tezat bir uygulamanın tarafı olmaz. Bu çelişkinin kendilerine sıkıntı yaşatacağını bildikleri için, Dışişleri Bakanlıkları, İçişleri Bakanlığı indinde bu girişimi yaptı ve askıya alma işlemi gerçekleşti.
Peki biz?
Görüşme sürecinin krize girmesi üzerine New York’ta BM’de eldeki imkanlarla yapılan görüşmelerde biz ne yaptık? Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı arasında bir koordinasyon dahi yapamadık. Bu dönemde Dışişleri Bakanı Sayın Ertoğruloğlu, İslam İşbirliği Teşkilatının toplantısına, Kıbrıs Türk Devleti Bakanı olarak katıldı. Orada 28 Mayıs 2004’te dönemin BM Genel Sekreteri Sayın Kofi Annan’ın sunduğu rapor üzerinden, Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını savundu. Doğru yaptı.
 Peki 13 sene evvel ki rapor üzerinden bunu savunurken, güncel olan BM Genel Sekreterinin hazırlayacağı raporun daha da etken olması için ne yaptı? Hiç dersem onu yine de onurlandırırım. Neden? Çünkü, bu raporu tam etkisiz kılacak sözler ifade etti. Görüşme zemininin hepten yok sayılmasını istedi. Binbir emekle oluşan, ”üzerinde inkişaf yapılan mallar, iade kapsamına girmez” yakınlaşmasını da hepten yok edecek yaklaşımlar içine girdi.
Sayın Barzani’nin “iyi komşuluk” tezini, Türkleştirmeyi, milliyetçilik saydı. Bu tavırlarla bir yere varmak mümkün değildir. Binbir emekle oluşan siyasi mücadeleler içinde gelişen Yeşil Hat Tüzüğünün ve Taşınmaz Mal Komisyonun, Kıbrıs Türk Devleti temsili ve AB Mali Yardım Tüzüğünün Güneyin Bağnazlarını açmaza aldığı gerçeğinin üzerinden atlayarak, ideolojik niyete bağlı yapılan bu uygulamalar önümüzü açamaz.
Akıncı – Anastasiadis görüşmelerinde mülkiyet dahil oluşan yakınlaşmaların üzerine gitmeliyiz. BM Genel Sekreterinin bunları kayda geçirmesini sağlamalıyız. Bunlarla uğraşmak yerine, bu zamanda adanın toprak bütünlüğü dışında çıkış yolu aramayı, idelojik bağnazlıkla ele aldığımız sürece bölgemizdeki olumsuz gelişmeleri de kendi elimizle büyüteceğiz. Bu yüzden 205 hotelin yasak listesinin neden askıya alındığını iyice yorumlamalıyız. Bunları ancak karşılıklı kabul edilebilir bir antlaşma ile güçlendirebiliriz. Yasak listesi müzakerelerde mülkiyet başlığındaki yakınlaşma üzerine kalktı. Bu, Cumhurbaşkanı ile birlikte nereye ağırlık vermemiz gerektiğinin göstergesidir.
YORUM EKLE

banner471

banner473