banner564

23 Nisan kutlamaları

23 Nisan, dünyada çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. TBMM’nin (Türkiye Büyük Millet Meclisi) kuruluş gününün çocuklara armağan edilmesi, Atatürk’ün geleceği gören büyük bir lider olduğunun göstergesidir.
Kendi çocukluğumuzda da 23 Nisan kutlamaları bugünkünden pek de farklı değildi. Şubat tatilinden sonra okulda 23 Nisan çalışmaları başlardı. Son iki ders dans çalışmalarına ayrılırdı. 23 Nisan tarihi yaklaşınca, gösteri alanında yapılan genel provalarla heyecan iyice artıyordu. Nihayetinde gün gelip çattığında ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, günü anlam ve önemini belirten konuşmalar, okunan şiirler ve dans gösterileri ile büyük bir coşku içinde kutlanırdı.
23 Nisan’ın, Türkiye Cumhuriyeti'nde 23 Nisan 1921'de resmi bayram olarak kabul edilmesinden bu yana, değişik adlarla olsa da hep resmî törenlerle kutlanmıştır. 23 Nisan kutlamalarının kısa tarihçesi ise şöyle:
23 Nisan Çocuk Bayramı, TBMM'nin açılışıyla ilişkili olmasına rağmen, tamamen ayrı bir bayram olarak gelişmiş ve 1981 yılına kadar da öyle devam etmiştir. Bu Bayram 23 Nisan 1927'de Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin (günümüz Çocuk Esirgeme Kurumu'nun) o günü “Çocuk Bayramı” olarak duyurmasıyla başlamış kabul edilir.
1927'de ilk kez kutlanan çocuk bayramı,  çocuklara neşeli bir gün geçirtmeyi hedefliyordu. 23 Nisan 1927'deki ilk bayram Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ve dönemin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa himayesinde gerçekleştirilmiş, etkinlikler için Atatürk arabalarından birini çocuklara tahsis etmiş ve Cumhurbaşkanlığı Bandosu'nun da konser vermesini sağlamıştır.
1933 23 Nisan tarihinde Atatürk yeni bir gelenek başlattı. O sabah çocukları makamında kabul etti ve onlarla sohbet etti. Aynı yıl stadyumlarda beden hareketi gösterileri yapılmaya başlandı.
1979 yılının UNESCO tarafından Dünya Çocuk Yılı olarak duyurulması üzerine, TRT tarafından dünyanın bütün çocuklarını kucaklamayı amaçlayan bir proje hazırlandı ve 1979 yılından itibaren TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği adıyla uygulamaya kondu.
23 Nisan kutlamaları son şeklini alması ise 1981'de gerçekleşmiştir. Darbe döneminde Milli Güvenlik Konseyi bayramlar ve tatillerle ilgili kanunda yaptığı değişiklikle o güne kadar kanunen adı konmamış bir şekilde kutlanan bayrama “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını vermiştir.
Meclisin açılış günü olan 23 Nisan’ı Çocuk Bayramı olarak ilan eden büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, bu davranışı ile çocukların haklarını dünya gündemine taşımış oldu. Atatürk, çocuklara olan sevgisini en yüksek seviyede ifade ederken geleceğimizi işaret etmekteydi. Bu günün çocuklara armağan edilmesinin ardındaki gerçek, geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızın kendi başına karar verebilen, hayatın güçlükleri ile baş edebilecek ölçüde donanımlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmelerini hedeflemişti.
TC ve KKTC’de misafir edilen dünya çocukları ile birlikte kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı arama motoru Google da unutmadı. Dün www.google.com.tr adresinden arama yapmak isteyenler hoş bir sürpriz ile karşılaştılar. Google günün anlamına özel doodle hazırladı. Sanal ortamda kendisine yer bulan böylesine anlamlı bir günün tüm dünya çocukları adına, uluslararası kabul görmesi dileklerimle, tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlarım. Herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner608

banner473