banner564

30 Nisan’dan sonra?

10 Mart günü alınan olağanüstü önlemler ne kadar sürecek sorusunun yanıtı, geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu tarafından verildi. Olağanüstü önlemlerin süresi 30 Nisan’a kadar uzatıldı. Şimdiki soru ise peki ya 30 Nisan’dan sonra ne olacak?
Coronavirüs vakaları yaşantımızın sosyal, kültürel ve salgın sonrası etkilerini daha da hissedeceğimiz ekonomik aktiviteleri durdurmuştur. Ülkemizde alınan olağanüstü önlemler ekonomimizde başta uluslararası ulaşım, turizm ve bağlantılı diğer sektörleri derinden etkilemiştir. Salgın coğrafyamızda küçük ve kısıtlı olan ekonomimizi derinden sarsmıştır. Salgın sonrasında ise ekonomik gelirlerde bir düşüş olacağı şimdiden öngörülmektedir. Bu düşüş Coronavirüsü etkisiz hale getirme sürecine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Böylesi bir durumda 2020 yılı için öngörülen ve 8 milyar 824 milyon TL olarak kabul edilen bütçenin de revize edilmesi gerekecektir.
Salgın hastalıkların önlenmesi için bir hazırlık planımız olmadığından içinde bulunduğumuz süreç, vakaların gelişimine göre alınan anlık kararlarla yönetilmektedir. Dolayısıyla en başta sorduğumuz “30 Nisan’dan sonra ne olacak?” sorusunun cevabını da henüz bilmiyoruz. Ancak bu belirsizlik toplum üzerinde, toplumun duyarlılık gösterdiği konularda kırılmalara, iş dünyasında ise kaygılara neden olmaktadır. 
Coronavirüs’ün neden olduğu sürecin ne getireceğini bilemeyiz, ancak süreci öngörülü olarak planlamamız gerekmektedir. Coğrafyamızda bulunan sektör ve pazar dinamikleri için veriler ışığında bir süreç planı hazırlanmalıdır. Uzmanlar eşliğinde gelir ve gider risklerini ortaya koyan senaryolar hazırlanmalıdır. Tüm sektörlerin finansmanlarını etkileyecek kâr ve zarar modelleri oluşturulmalı, ekonominin istikrarını sağlayacak önlemler planlanmalıdır.
Yapılacak planlama bir süreç yönetim haritasına dönüştürülmelidir. Süreç yönetim haritası, alınan kararların anlaşılması için anahtar rol oynayan bir yöntemdir. Süreci haritalamak, gerçekte neler olduğunun daha kolay anlaşılmasını sağlarken, süreci yönetenler arasında da bir fikir birliğinin oluşmasında etkili rol oynamaktadır. Doğru bir süreç haritalaması, beklenmedik olayları veya vakaları daha kolay yönlendirilmeyi sağlar.
Süreç haritalama, gerçekte nelerin meydana geldiğini ve olası beklenmedik durumlara nelerin sebep olduğunu bulmasına ve süreç boşluklarının belirlenmesine de yardımcı olmaktadır. Kısacası süreç haritalaması bir rehber görevi görerek, verimliliği artırarak sürecin yönetilmesini kolaylaştırmaktadır.
Geniş bir paydaş çalışması ile oluşturulacak süreç haritasının toplum ile paylaşılması durumunda, toplumun sorduğu sorular cevap bulacak ve kaygıları da hafifletecektir. Süreci yönetenler unutmamalıdır ki bir devlet ancak toplumu kadar güçlüdür.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner473