banner564

37. Kalp Gözyaşını Koruyanlar Cemiyeti

Her şeyin ölçüsü kalptir Pisagor! 
Kalpte büyüyen iğne ucu kadar bir acı ıslak atan yağmuru sızdırıyordu. Yine de dudaklarının kıyısında her zaman şefkatli bir kalp durur gibi öpüşlerinden kav kaldı. Dağ kokulu, kekik ve adaçayı kokulu, lâlelerin türlüsü, Çamlıbel’in ötesi kalbin kinayesidir. Kurt işledi geceye, realizmin doruklarından içimdeki yalnızlığın köpeklerine havlıyordu gece, akla düştü içimi kemiren usuldan karanlık kalbimi yiyordu. Oysa bilinçaltımın muhayyilesi geniştir, su yüzüne çıkmaya çalışan kaygıları kalbe veriştiriyordu. Alev yaladı kalbimi, kalbim çıra gibi yana yana ateş aldı. Kalp tıp tıp ederek siyim siyim yağıyordu, zar ağlıyordu hep yek diye. Kalp eşkıyalığın alemeti olan nefsi dağa çıkarak yenecektir elbet. Yekinme! Gözlerinin yöresine içim götürmüyor çünkü içimde çöreklenmiş bir acı, ışık gecede sağır bir kulak gibi ağırdır. 
Karanlığa gerilmiş ay ve sonsuz yıldızlar. Kızgını geçer mi kalbin kar şerbetiyle yanmadıkça liyme liyme. Teklif tekellüf beklemeden hemencecik yılbır yılbır düşler indi akabinde,  düşte ne varsa kalbin kıyısına bir yere koydum. Cümle dalga, hafızada ay ıslığı, üstüne gün ışığı, her sabah düşe güle kalkıyor bu bedenden. Her şeyin yontucusu insana şuurlu olmasını emir eden Allah’tır. En saadetli günlerinde insan, insan olmaklığını unutur. Kendini hiç ölmeyecekmiş gibi mesut zanneder. Aslında yanıldığı nokta o da herkes gibi mezara gömüleceği, arzularının peşinde sürüklenerek hazin ve mutlak sonunu aklına getirmez. 
Tek’e vardığın zaman, zamanın son durağına, korku ve endişe içinde durma! Evet de ve Teslim ol! İki kelimeyi de çok iyi tefekkür ederek kullan: Evet ve Hayır’ı; yerine göre ve doğru zamanda kullanırsan ikisi de çok işine yarayacaktır. Mutlu olmak istiyorsan da bildiğin düşüncelerini tekrar et, bilmediklerini öğren ve tekrar et, anlamaya çalış öğrendiklerini, unuttuklarını hatırlamaya, yani her an tekrardan kendini bilmeye çalış. Unutma! Kendini anlamayı ve anlamlandırmayı istiyorsan yalnızlığın tutuşturduğu Tek olan bütünle bir olmalısın. Pişman olmamak için ilk önce kendi içini tamir etmelisin. Övgülerden çok yapıcı eleştirilere dikkat etmelisin. Kadınlara ise çok iyi davranmalısın çünkü kadın derin susuzluğun giderildiği abı-hayat çeşmesidir. Kadınların kalplerini incitme çünkü kadınlar kalple düşündükleri için daha kolay güç kaybederler.
Kendine hâkim ol ki özgürlüğün tadına varabilesin. Ruhunu hiçbir zaman bedenindeki kafese koyma,  şüphe ile bakıyorsan bir olaya, eğer çekimsersen bir kere değil bin kere düşün. “Başkalarının her şeyini affet ama kendinde hiçbir şeyi affetme.” Fakirlik hissiyatıyla insanlara davran, o zaman göreceksin ki zenginlikte olmayan bir alçak gönüllülükle nice gönle gireceksin. Kendi içinde harmoni ve melodi yarat bu senin mutluluğa giden yolun olsun. Çok oku daha az yaz ki az konuşmuş olasın. Kendi kendini algılama denklemini kurdun mu içinde başkalarını anlamaman imkânsızdır. İyilik etmek basit bir ameldir, mühim olan onu düşünceden aksiyona getirmektir zor olan, gelin zamanı iyilik için kullanalım. İlk sözünüz sözünüzde durmak ve yapmak olsun. İnsanlarla iletişimi iyi kurun ki hiçbir fısıltıya yer kalmasın.
Kalp sayısız nice matematiksel olanaklı kombinasyonu duygulara böldü ve sonuç tecrübe çıktı.  Şansını ikinci kez herhangi bir fırsata bırakmamak için kalp kitabını bırak okusunlar, gerekirse sen satın al ve ver okusunlar, vicdan ve iyi niyet nedir diye. Kendine bile itaat etme, muhakemeni zayıflatır. Yardım sever bir aile bırak geride, ölünce bile seni devamlı isminle anan vefalı kalpler olsun.     “Çocuklarınızın gözyaşını koruyun ki, mezarınızın üstünde akıtacak gözyaşı kalsın.”


 

YORUM EKLE

banner471

banner474