banner564

52- Ars Amandi (Âşk Sanatı)

 İhtiyaçsızlık elbisesini dünyadayken giymezseniz içinizde dünyada yapmış olduğunuz kötü ameller, haramlar, günahlar, hırs ve arzularınız varlık ve yokluk kuşağınızda sizi kalbinizden sıkarak kabirde bile rahatsız eder ve bir yılan gibi boğar. Varlığınızı tamamlamak için ikiden vazgeçin, kendinizi bire tamamlamak için İslâmiyetin değerleriyle nasiplenin. İnsan ne istediğini tam olarak bilemez bu dünyada, eğer bilseydi arzu ettiği şeyler daha az olurdu. Peşinde koştuklarını değil tefekkürle yürüdüklerini elde etmeye çalış. Huzur hiçliğin doruğuna ulaşıp, o zirvede bir hiç olarak kalarak ve ömür boyu yaşayabilmektir kendini din kokusuyla şereflendirebilme. Her şey O’nun verdiklerine rıza göstermektir. Vermedikleriyle yetinmektir. Tamah her gizli kötülüğün itici kuvvetidir. Kendi malınıza bile tamah etmeyin. Her şeyi var edene karşı tatlı bir korku olmalı içinde seni sarıp sarmalayan. Allah’tan korkmayan bir kul hiç kimseye merhamet göstermez, vicdanı körelmiş, acımasız ve içinde samimiyet cevheri istese de barındıramaz. Kusursuzluk alameti yalnız O’na mahsustur. Sana, bana, kul olana, mümin olana, Arif olana, Allahü teâlâyı hâl ilmi ile her daim O’nda var olmak yakışır. 
İnsana ölümden daha büyük bir nasihat yoktur. Yalnızlığından emin olma çünkü seni senden daha çok düşünen ve yalnızlığını giderebilen tek büyük Allah vardır. O’na sığın, O senin en samimi ve seni uyaran en kıymetli dostundur. O iyiliği emreder, kötülükten alıkoyar. İnsan en aciz halde iken bile ona tövbe etme hakkı tanır ve içinin manevi açıdan ferahlamasını sağlar. Ah dayıcığım yine dalıp gittim din temelli kişisel gelişim kuramına, söyleyin bakayım ne zaman İstanbul’a yolculuk? Dayıcığım sanırım Temmuz ayında gideceğiz. Size hediye ettiğim kitapları da yanınızda alıp götürüp okumayı unutmayın. Hele son aldığım kitapları hemen okuyun, gider gitmez tamam mı? Tabii dayıcığım okuyacağız merak etme, Moli ile Salı buluşmaları, zamanda kıvrılma, Kon-tiki, vs… Kitaplarını vermiştin bak isimlerini bile unutmamışım demek ki okuyacağım söz veriyoruz. Ben de size tüm kalbimle güveniyor bu ve benzeri kitapları okuyup kültürünüzü ve bilginizi artıracağınızdan eminim. 
Konumuza dönecek olursak, insanoğlu gibi gaflete düşmekten sakının. Şüpheden ve kararsızlıktan sakının. Şüphe bazı şeyleri sorgulamanızda bazen etkili olsa da, kararsızlığa düşmeyecek şekilde her şeyden şüphe duyabilirsiniz. Kalbinizde verâyı saklayarak helale sarılın. Helal düşünün ki davranışlarınızda ona göre şekil alabilsin. Yetim bir çocuğa elbise giydirir gibi bir mutluluk hissidir Allah’ın âyetlerini insanların düşüncelerine, zihin anlayışına ve algılamalarının cemaziyelevveline kalp giysilerini giydirmektir âşk sanatını tatbik etmek. Günümüz dünyasında sendromsuz bir kalp bulmak, anti-depresan kullanmayan bir beyin bulmak çok nadirdir. Mesafelerin ve kelimelerin köhnediği yerde ilahi notalar kalpte imza ile hep nokta kaldı.
  Hafızalar odasında fısıltı ile niyaz ederim kalbin kulağına Allah’ın nuru ile tamamlanacak olan dinimi. Kimseye minnet etmem! Sabırla sükûn ederim ciğerim gibi kara günlerden; mütevazı, teemmülle (derin düşünerek) geçen ömrümü heba etmem! Kalbime Allah’ın nazarıyla aciz gözüken nefsime karşı kalbimi akla sevk ederim. 
Allah tasavvurunu O’nun sonsuz nimet ve hakikatiyle; kalplerinde ve akıllarında insanlar imgeleyerek; ulvi birliğin şuur mekânına taşımalıdırlar. Tezekkür (hafızadaki bilgileri hatırlayarak) ve tedebbürle (O’nun emirleri ve yasaklarını düşünerek); geçmiş ve geleceğin sebep ve sonuçlarını zihnimizin dehlizlerine; akıl ve kalp matkabıyla teakkul (lüzumlu olanı) suyunu toprağın üzerine çıkarana dek kendi hayat yolumuzda kalbin ve aklın dünya meşgâlelerinden uzak kalmasına çalışmalıyız. Yoksa kalp hiçbir şey ve her şeyle “Yüce Bir Şey” arasında zerre istirahat edemez.   

YORUM EKLE

banner608

banner474