banner564

Adayınızı şimdiden belirleyin

   Ülkenin dört bir yanını pislik kapladı...
   Ercan’dan giriş yapıp, turizm kenti Girne’ye, ya da Gazimağusa’ya doğru yol alan insanların hakkımızda ne düşündüklerini tahmin etmek zor değildir...
   Yol boyunca otların ağaç boyuna yaklaşması bizimkileri rahatsız etmiyor, ama ülkemize gelen ziyaretçiler bu durumu ayıplıyor...
   Nüfusa göre; gereğinden kat kat fazla personel istihdam eden bir devletin, ana yollardaki otları dahi temizleyecek bir sistem oluşturamaması gerçekten üzüntü vericidir...
   Başkent Lefkoşa dahil, yaşadığımız yerlerin büyük bir çoğunluğu pislik içindedir...
   Kuşkusuz bunun suçu sadece çöpleri temizlemeyen belediyeler değildir…
    Kirletenler de temizlemeyenler kadar suçludur…
   Ve bu çarpık düzenin önüne geçilebilmesi için caydırıcı cezalara ihtiyaç vardır…
   Bir kamyon çöpü yol ortasına boşaltmanız halinde ödeyeceğiniz ceza tutarı sadece 8 TL ise bu caydırıcı olamaz…
   Öyleyse bir an önce caydırıcı ceza öngören bir yasa Meclis’ten geçirilmelidir…

Çöp poşeti de kullanılmıyor

   Son zamanlarda dikkat çekici bir başka durum ise, insanların çöp poşeti yerine market poşetlerini kullanmasıdır…
   Sorumsuz insanlar çöpleri kontrolsüz bir şekilde sokak ortasına bırakıyorlar...
   Cebinde parası olanlar bile çöp bidonu almak yerine market poşetlerini kullanmaya devam ediyor...
   Karpuz kabuklarını, molehiya saplarını market poşetine yerleştirip sokağa fırlatıyorlar…
   Ve sorumsuz kişilerin davranışları yüzünden özellikle yaz akşamları etrafı saran pis kokuları soluyarak uyumak zorunda kalıyoruz… 
   Hepimiz ciddi sağlık sorunlarıyla yüzleşecek durumdayız...
   Öyleyse ne yapmalı?..
   Artık herkes konuşmalı...
   Etrafı kirletenlere, sağlığımızla oynayanlara, iş yapmayanlara, yasa dışı işlerle uğraşanlara, vurgunculara, soygunculara karşı sesimizi yükseltmeliyiz...
   Umudumuzu turizm ve eğitim sektörüne bağladığımız bu adada, her iki sektörü de darbeleyen çevre felaketine karşı seyirci kalmamalıyız...
   Gelecek yıl haziran ayında yapılacak olan yerel seçimler için adaylarımızı şimdiden belirlemeliyiz…
   Sorumluluk sahibi, çalışma ve iş yapma azmi olanları aday olmaya zorlamalıyız…
   Günü geldiğinde hesap sorabilmek için bizler de üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz...
   Daha sağlıklı, daha huzurlu ve daha mutlu bir yaşam düşlüyorsak...
   Vatandaş olarak üzerimize düşeni yapmalıyız...
   İyi haftalar...

YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

Çöp içinde çevre kirliliği ile bakımsızlıktan her taraf dökülen Ülkemizde ‘’ Hesap Sorabilmek ve Sorumluların Hesap verebilmesi ne güzel şey “ Çevre hassasiyeti ilan İngilterede sokağa atılmış bir poşet çöp duyarlı vatandaşlar tarafından hemen sorumlu Belediyeye bildiriliyor Belediye gelip poşet çöpü alıp temizliyor ve de ceza vermek için çöpü atanın peşine düşüyor Avrupa’nın en çok (cctv ) kamera olduğu ülkesinde ise suçluyu bulmak hiç de zor değildir suçlu ise bedelini ağır ödemektedir ,
Bir üçüncü Dünya ülkesine dönüştürülen KKTC de ise maalesef çevre kirliliği önemli değildir ! Kirli enerji ile zehirlenmemiz de maalesef üçüncü Dunya ülkesi KKTC de önemli değildir !
KKTC de önemli olan ise Hodri Meydanlar Kurultaylar ve Seçimlerdir, Hesap Sorup Hesap verebilmek ise Ülkemiz için güzel bir Hayaldir!

Mağusalı
Mağusalı - 3 yıl Önce

Çöp kültür meselesidir. Mağusada Gölbaşı mahallesinde mezarlık yolu vardır. Oradaki apartmanlara gidiniz. Haftada üç dört defa mezarlığa gidiyorum. Tam bir rezalet.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Komşum yeni taşınmıştı. Baktım çöpünü market poşetinde atıyor. Çöpler alınırken onun konteyneri araca takıp kaldırdılar. Silkelediler. Benim sadece içinden poşeti aldılar. Kıracaklar dedi. İzah ettim. Baktım o da benim yöntemi uygulamaya başladı. Temiz ve tertipli.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Vurgun, soygun, yasa ve kararnameler ile halkı söğüşleme ve aklanmalar bu ülkenin kaderidir. Vergi affı, sosyal sigorta affı, kara para aklama affı. Nerden çıkıyor. Bunlar kurulundan. Sonra yasallaşıyor. Kimlere yarıyor siz daha iyi bilirsiniz.

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Caydırıcı ceza dediniz. Önemli olan cezanın uygulanması. Bu ülkede kestiği cezanın sonuna kadar takip eden galiba sadece polis ve Gönyeli Belediyesidir.

Mağusalı
Mağusalı - 3 yıl Önce

Sn. Hasan Hüseyin. Petten takip edip yazıyorum. Uzun yazdığım zaman siliyor. Reşat bey çok iyi bir hatırlatma yapmış. Şimdiden adaylar belli olmaya başladı. Siyaseti de düşünelim. İyi adayı da belirlemeye çalışalım.

Hasan Hüseyin
Hasan Hüseyin @Mağusalı - 3 yıl Önce

Evet bu site böyle , site kendisini çok sık yeniliyor o yüzden de uzun yorum yazmaya fırsat kalmıyor. Ben önce bir notepad veya benzeri herhangi bir programda yazacaklarımı yazıyorum sonra yazdıklarımı copy / paste yapıyorum o zaman uzun yorum yapılabiliyor. İsterseniz bir deneyin ama kullandığınız cihazda bu zor mu olur orasını bilemem.

Diyaloğun bu sitesi zaten yorum yapmak, chat yapmak için biraz kısıtlıdır . Ama yine şükrededelim az da olsa vatandaşlar olarak buradan fikirlerimizi iletebiliyoruz, diğer haber sitelerinde böyle bir şans hiç yok.

Ben genelde makalelerde bahsedilen konu ne ise onun üzerine yorum yapıyorum. Siyaset de zaten dolaylı oalrak da olsa sıkca konu oluyor. Reşat Bey hergün başka bir konuyu gündeme getiriyor ve biz de buradan konuyla ilgili olarak fikirlerimiz az çok beilirtmeye çalısşıyoruz. Konuyu ben kendim seçmiyorum hangi konu seçilmişse, makale hangi konudaysa o konuda yorum o konuda yorum yapmaya çalışıyorum.

Hoşçakalın.

Hasan Nuri
Hasan Nuri - 3 yıl Önce

İngilterede çevre temizliğinden sorumlu Belediyeler Belediye görevlileri tarafından devamlı çevre temizliği yapılıyor,
KKTC de ise çevre kirliliği had safhaya gelince dernekler , öğrenciler ve Toplumdan bazı gönüllü kişiler tarafından çevre temizliği yapılıyor! Peki Ülkemizin çevre kirliliği için Devletimiz ve Belediyeler ne yapıyor acaba !!

Magusalı
Magusalı - 3 yıl Önce

Müstakil evlerin bulunduğu bölgedeyim. Ayrı konteyner kullanılır. Sanayi tipi çöp poşeti kullanıyoruz. Ağzı bağlı. Ayrıca kontekinere de büyük boy giydiriyoruz. Temiz olur. Çöpü alırken içinde sadece poşetler alınır. O kadar.

Hasan Huseyin
Hasan Huseyin @Magusalı - 3 yıl Önce

Sayin Mağusalı bizim mahallede birçoğu çöp torbasi kullanmıyor. Çöplerini doğrudan çöp tenekelerinin içine döküyorlar. Üstelik bazılarını kapağı ya yok ya da açık tutuluyor. Bu sıcak havalarda o çöp tenekesinde bir hafta bekleyen çöpler ne hale geliyor nasıl kokuyor artık siz tahmin edin. Leş gibi kokuyor çöp tenekeleri içleri erimiş, kurtlanmış, kokuşmuş , kimsenin umurunda değil. Çöpcülere de acıyorum. İnsanlar pisliğe alışmışlar galiba. Kokusu da kimseyi rahatsız etmiyor mu?. Yazın bir çöp tenekesinin yanından geçmek isteseniz mideniz bulanır kusmak istersiniz. Leş pislik bir durum.

Dediğiniz gibi bu bir kültür meselesi ya da bizdeki gibi bir Kültürsüzlük olayıdır herhalde. İğrenç miğde bulandırıc bir durum.

Bu arada supermarket torbalarının ev içinde kullanılamsı bence yanliş değil. Bu çevereyi koruyucu plastik tüketimini azaltıcı bir yöntemdir. Ama yeter ki bahçedeki büyük çöp tenekesinin (konteyner) içinde nüyük plastik torba olsun. Sonuçta hepsi bu büyük torbanın içine dökülür ve ağzı da bağlanırsa yine de sorun değil. Sorun çöp tenekelerinde , konteynerlerde plastik torba kullanılması ve çöp tenekelerini içlerinin katman katman çöp ve pisliklerle kirlenmiş durumda, kokuşmuş, kurtlanmış ve leş gibi kokuyor olmasıdır.

Not: Yorumlarınızı tek tek kısa yorumlar şeklinde değil de tek bir uzun yorum şeklinde yazarsanız daha iyi olur. Hem okumak takip etmek daha kolay olur hem de bütün sayfayı tıkamaz. Şimdiden teşekkürler.


banner471

banner473