banner564

Akaryakıt ve elektrik analizi

2018 yılında yaşanan “Döviz Krizi” neticesinde KKTC’de hem elektrik enerjisine hem de akaryakıta çeşitli zamlar yapılmıştı. Hükümetin bu konuda “Uluslararası Piyasalardaki Artış veya Azalış Neticesinde Fiyatlar Otomatik Ayarlanır” ifadesini yasal mevzuat gereği açıklamalarını çok duyduk. Peki, 2018 yılında uluslararası piyasalardaki artış veya azalış neticesinde fiyatlar otomatik ayarlandı mı? İşte bunu rakamlarla açıklamaya çalışacağım…..


  
Yukarıdaki iki grafik neticesinde bir Amerikan Dolarının yılbaşında 3,79 TL olduğunu biliyoruz. Dün itibariyle bir Amerikan Doları 5,28 TL oldu. Yani yaklaşık TL yılbaşından günümüze değin % 39 Amerikan Dolarına karşı değer kaybetti. Yine dünyadaki petrol fiyatlarına bakacak olursak yılbaşında 57 USD olan petrol dün itibariyle 52 USD oldu. Yani petrol fiyatlarında dünyada yılbaşından günümüze değin % 9 oranında düşüş gerçekleşmiştir. Kabaca bir hesap yapacak olursak yılbaşından günümüze değin TL % 39 değer kaybetti. Petrol ise %9 değer kaybetti. Bu hesaplara bakacak olursak akaryakıt ürünlerinde ve elektrik enerjisinde otomatik fiyat ayarlaması yılbaşından günümüze gelinceye dek maksimum %30 oranında (%39-%9 = %30) artış alması gerekmektedir.

Peki, KKTC’de yılbaşından günümüze değin Akaryakıt ve Elektrik enerjisi fiyatları ne oldu? 
 
Otomatik ayarlamalar yapılmış olsa akaryakıt ve elektrik enerjisinin %30 artışlı satılması gerektiğini veriler ile açıklamıştım. Yukarıdaki tablo KKTC’deki akaryakıt fiyatlarının ve elektrik enerjisinin ne kadar zam aldığını gösteriyor. Buna göre Kurşunsuz 97 benzinde % 7, Kurşunsuz 95 benzinde % 12, Euro dieselde % 12, Gazyağında % 19, Elektrik Enerjisinde (0-250 KWS) % 22 yılbaşındaki fiyatlar günümüzdeki fiyatlardan daha yüksek fiyata satılmaktadır.
Kısaca kimse neden enflasyon artıyor neden ülkede ekonomik rekabet edebilirliğim yok ve neden turizm ve yüksek öğrenim geriye gidiyor diye veryansın etmesin. Geçen 11 aylık süreçte hayat pahalılığının hükümet eliyle artırılmasının esas nedeni akaryakıt ve elektrik enerjisinin çok yüksek fiyatlara satılmasıdır. Geçen hafta hükümet tarafından bir nebze, az da olsa geri alınan akaryakıt fiyatlarındaki indirimin devam etmesini ve elektrik enerjisi fiyatlarında da indirime gidilmesi gerekliliği “otomatik ayarlama” neticesinde şart gibi.....rakamlar (veriler) öyle diyor...

YORUM EKLE

banner471

banner473