banner564

Akçay’ın uğuru

 Güzelyurt Belediyesi’ne bağlı köylerimizden biri olan Akçay Köyü, eski ismiyle Argaki; küçük köylerimizden biridir. 1974 öncesi karma bir köy olan Akçay’a 1974 sonrasında güneyden Dali, Bodamya ve Arpalıklı köylerinden gelen göçmenler yerleştirildi. Günümüzde bin yüz civarı nüfusu ile Akçay gelişime açık olan köylerimizden biridir.

Akçay Köyü ismini bulunduğu coğrafyadan alan ender köylerimizden birisidir. Güzelyurt’taki barajı besleyen dere kenarına kurulu bir köy olması nedeniyle, köy isimlerini standartlaştırma komitesi tarafından “Ak” temiz ve “çay” küçük dere anlamındaki Akçay ismi verilmiştir.
Coğrafyamızda yerel yönetimlerin önemli bir birimi olan köy muhtarlıkları, fazla bir imkanları olmamasına rağmen 43/2009 sayılı “Köy Ve Mahalle İhtiyar Heyetleri Yasası” çerçevesinde sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Yasa çerçevesinde ellerinde fazla imkanları olmamasına ragmen, çalışmaya hevesli, köyünü seven ve günün koşullarına uygun, çağdaş bir yönetim şeklini benimseyen; kısıtlı imkanlar içinde dahi imkansız görülen birçok işin başarılabilineceğinin bir örneğini Akçay Muhtarlığında görmekteyiz.
Genç muhtarlarımızdan biri olan Sayın Uğur DERLİKÖYLÜ, Haziran 2018’de Akçay Muhtarı seçildikten sonra yaptığı içraatlar ile hem köyünde hemde çevrevinde farkındalık yaratmaktadır. Göreve geldiğinde yaptığı ilk icraatı köyde bulunan Atatürk büstünün yenilenmesi olmuştu. Bu ilk çalışması ile Atatürk’e verdiği değer ve gösterdiği saygı; Atatürkçü düşüncenin, aklın ve bilimin ışığında Akçay Köyü’nün gelişimi için çalışacağının bir göstergesiydi.
Muhtarlık hizmetlerinin devamında gerek Akçay Köyü’nde, gerekse muhtarlık hizmetlerinde birçok ilke imza atmıştır. Herşeyin maddiyata dayandırıldığı günümüzde unutulan ve toplumu toplum yapan bazı değerlerimizin yeniden hatırlanmasını sağlayan muhtarlık, köyde imece usulu çalışmalar başlatarak sosyal dayanışmayı canlandırmıştır. Akçay’da kullanılmayan okul sınıfları tamir edilerek sağlık ocağı, sosyal etkinlik merkezi ve müzik çalışmaları için köylünün hizmetine sunulmuştur. Köyün iki noktasında sokak kütüphaneleri kurulmuş ve kitap bağış kampanyaları başlatılmıştır. Boş duran tarlalar köy gençliği ile birlikte sürülerek üretim sağlanmıştır. Tarihi değeri olan eski köy çeşmelerinin bakımı yapılmıştır. Çevre düzenlemelerine önem veren muhtarlık, uygun yerlere köy çocukları ile birlikte  ağaçlandırma yaparak, dikilen ağaçlara çocukların isimleri verilmiştir. Dahası köylünün bilgilenmesi için her fırsatta seminerler düzenleyerek köyde farkındalık yaratılmıştır.
Köy ve köylü adına yapılan her maddi ve manevi çalışma sosyal medya üzerinden hem köylüye hemde dünyaya duyurulmaktadır. Köyünden uzakta olan köylüler de bu çalışmalardan haberdar olurlarken aynı zamanda köydeki çalışmalara da katı koyabilmektedirler. En önemlisi de tüm bu çalışmalar tam bir şeffaflık ve köylüye açık bir şekilde hesap verebilirlik doğrultusunda yapılmaktadır. 
Akçay Köyü Muhtarı Uğur DERELİKÖYLÜ’nün köyü için yapmış olduğu bu çalışmalar elbette bir tesadüf değildir. Seçim öncesi yerinde yapılan doğru tesbitlerin, seçim sonrasında bir plan doğrultusunda çalışılması ile başarılmıştır. Kısacası duymaya alıştığımız söylemlerin, eyleme geçirildiğinin güzel bir örneğini Akçay Köyü’nde görmekteyiz. Daha nice güzel çalışmalar dileği ile muhtara ve ekibine başarılar dilerim. 
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar. 

YORUM EKLE

banner608

banner473