banner564

Akdeniz ısınıyor

Temmuz ayı geldi mi zaten bölgede belli bir gerginlik hep olur. Yıllardır bir sürü gerginliğe şahitlik ettik bu Ada’da. Ancak bu sefer iş başka. Bu sefer gerçekten büyük bir gerginliğe doğru gidiyor işler.
Türkiye ve KKTC’nin yalnızlaştırılması sonucu bölgede dilediği gibi at koşturacağını düşünen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, daha da şımarık hale gelmiş durumdadır. 
ABD ve Rusya arasında sıkışıp kalan Türkiye’nin, bölgedeki diğer ülkelerle de arası maalesef iyi değil. Hali ile bölgede tek başına kalmış bir Türkiye var.
Ve o yalnızlaştırılan Türkiye’nin de yanında KKTC var. Eskiden olsa Amerika vardı yanımızda veya İsrail. Bölgedeki Arap ülkelerinden en az birkaç tanesi bizimleydi (Türkiye) ama durum şimdi hiç de öyle değil.
Amerika, Temmuz sonuna kadar Türkiye’ye S-400 füze sistemleri için süre verdi. O sürenin dolması ile dananın kuyruğu değim yerinde ise kopacak. Ve bu bölgede ne olacaksa Temmuz 2019 sonu olacak. 
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi bölgedeki tüm ülkeler ile işbirliği anlaşmaları yaparken başta; ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa, Ermenistan ve Almanya ile de ayrı ayrı anlaşmalar yapıyor. 
Pastayı beraber yiyelim mesajı gönderiyor. Türkiye ise tek başına kalmış bir halde “Benim de hakkım var” diyor ama bölgedeki hiçbir ülkeden bu yönde olumlu bir destek göremiyor.
Maalesef Türkiye’deki siyasi atmosfer bu gerçeği görmemize engel. Buradaki yapı da zaten Türkiye ile paralel gittiğinden kendi başına bir şeyleri değiştirebilme şansına sahip değil.
Kısacası Ada’da hem gerilim artıyor hem de hiç tasvip etmediğimiz türden işler meydana geliyor. 

Türkiyeli-Kıbrıslı kavgası
Dış politikada hızla büyük bir çıkmazın içine doğru sürüklenirken bu yetmezmiş gibi iç politikada da “birileri” uzun bir süredir Türkiyeli-Kıbrıslı kavgasını çıkartmanın peşinde.
Maalesef birileri bu konu üzerinden içte bir kargaşa çıkarıp, zaten ağızlarından salyalar akarak etrafımızda bekleyen dış güçlerin ekmeğine yağ hatta bal sürmenin peşinde.
Her geçen gün beyinleri yıkanan gençler sosyal medya üzerinden daha da gruplaştırılarak birbirlerine karşı olmaları için zemin yaratılıyor. Hem de hepimizin gözü önünde.
Bunların hepsinin aynı anda oluşmasına “tesadüf” olarak bakıyorsanız lütfen gazeteyi okumayı bırakın. Zira sizin akıl durumunuz daha fazlasını kaldırmayabilir.
“Tarih tekerrürden ibarettir“ diye boşuna söylememiş atalarımız. Gerçekten de durum öyle. Yaşananlar geriye dönük baktığımızda değişmiyor. Veya en azından biz yaşananlardan ders almıyoruz. Yabancı devletlerin sömürgesi olmamak adına yapılan onca savaşlar, mücadeleler, başka başka entrikalar yüzünden elimizden kayıp gidiyor. 
Umarız bu sefer de aynısı olmaz. 

Tepki
Hemen her konuda tepki veren, güya sol olduklarını iddia edenler, İngiltere’nin Fransa’nın ve Amerika’nın Ada üzerindeki silahlanma yarışına tek bir tepki bile göstermediler.
Askersizliği, vicdani reddi savunan bu kesimlerin ikiyüzlülüklerini de böylece bir kez daha görmüş olduk. Ada’dan Türk askerinin gitmesini isteyenler İngilizlerin Ada’ya 120 adet son teknoloji F-35 savaş uçağı getirmesine tepkisizler.
Aynı şekilde bölgedeki savaş gemileri yetmiyormuş gibi Ada’ya deniz üssü kuran Fransa’ya da Ada’nın kuzeyinden tek bir tepki bile yok. 
Sanki de F-35’ler havalandığında aşağıdakileri bunlar sağcı bunlar solcu diye ayıracak teknolojiye sahip. Ama olsun, biz gene de bildiğimiz yoldan, inandığımız doğrudan şaşmayacağız ve bunları insanlarımıza anlatmaya devam edeceğiz. 

MESAJLAR

Ünal ÜSTEL: Kadim dostunuz Necati Şaşmaz sizi ve diğer bakanları tebrik için ülkemize gelmiş. Ancak geçen seferden dili öyle bir yandığı için ziyaretinin bile basına verilmemesini istemiş. 

Necati ŞAŞMAZ: Vatandaşı olduğunuz memlekete hoş geldiniz. Basından köşe bucak saklanmaya gerek yok. Günün sonunda bu ülke tanıtımı için büyük işler başardınız. Bu arada Girne’deki turizm yatırımını ne yaptınız? 

Korhan AKCAM: Duyduk ki Gazimağusa’da yeni bir parti kurmuşsunuz. İyi de Lefkoşa’da biz bu konuda hiçbir şey duymadık. Bu işler merkezden uzak olmaz. Başkentte olmadan olmuyor bu işler yani. 

Tufan ERHÜRMAN: Birlikte mücadele çağrınız bence yerinde ama zamanlama olarak biraz yanlış gibi. Keşke bu çağrıyı 14 ay önce yapmış olsaydınız. O zaman hala makamda da oturuyor olurdunuz. 

Tezel ÇEMENDER: Dünü gün boyunca meclis önünden sosyal medyadan canlı yayın yaparak geçirdiniz. Demek ki artık sizi takip edenler gün boyunca nerede ne var öğrenebilecekler. 

Ali Murat BAŞÇERİ: Bayramda misafiriniz olarak gelen Afganistan Büyükelçisi Ada’ya hayran kalmış. Keşke tüm büyükelçileri burada ağırlayıp ülke tanıtımı için onlardan da yardım isteyebilsek değil mi? 

Akın MANGA: Memur-Sen’in yeni başkanı olmuşsunuz. Yeni görevinizde başarılar diliyoruz. Umarız eski yönetimle de aranızı bozmadan sendikayı daha iyi noktalara taşırsınız. 

Dr. Raif HIZAL: Daha önce takılan stentlerde tıkanma olunca yeniden hastaneye yatırılmışsınız. Bugün bir operasyonla eski stentlerle yenileri değiştirilecekmiş. Çok geçmiş olsun diyoruz. 

Ramadan BEYSUN: Şoför okullarının Metehan’daki bazı sokaklarda yaptığı sürüşlerden dolayı bölgeden şikayetler geliyor. Hep aynı sokak kullanılıyormuş. Ara ara başka sokakları da deneseniz hiç fena olmayacak anlaşılan. 

Gürkan KARA: Türkiye’nin güçlü ve güzel sesi Şevval Sam ile geçtiğimiz günlerde Kormacitte birlikte görülmüşsünüz. Ünlü isme Maria’nın yerinde kebap ve zivaniya ısmarlamışsınız. 

Serdar DENKTAŞ: Bayramda gittiğiniz Girne’de Türk Mahallesi’nde tavla oynamışsınız ama bir türlü rakibinizi yenememişsiniz. Neyse biraz daha idman yaptıktan sonra karşınıza çıkacağız tavlada. 

Menteş GÜNDÜZ: Yarın ufak bir operasyon geçirecekmişsiniz. Hem de aile bireylerinden doktor olanında katılacağı bir operasyon. Çok geçmiş olsun şimdiden. Ha bu arada operasyon öncesi bıyıkları da kestirmişsiniz. 

Mustafa AKINCI: Bölgedeki hararet giderek artarken içte de başlayan kavgaları siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yaşananların hepsi tesadüf mü sizce? 

Ayşegül BAYBARS: Şu yenilenmeye devam eden kimlik işlemlerinde bazı kaymakamlıklarda işlerin yavaş yürüdüğüne dair şikayetler geliyor. Bir bakın bakalım nerede sıkıntı yaşanıyor. 

Kemal Deniz DANA: Bir yılda tam 80 kilo vererek gerçekten bu alanda önemli bir rekora imza attınız. Bu arada yenilenen takım elbiselerle yakında göreve de başlayacakmışsınız.  

YORUM EKLE

banner471

banner474