banner564

Aklımız karışacak ama…

Evet, FIFA ve IFAB’ın son yıllarda sıkça aldığı kural değişiklikleri ‘kafa karıştırmaktadır’. Bu yıl yürürlüğe konulan yeni kural değişiklikleri ‘olumlu’ yönde olmakla birlikte bir süre daha kafalarımızın karışmasına neden olacaktır. Alışkanlıklardan kurtulmak kolay olmasa gerek!
IFAB, Futbol Oyun Kurallarında değişiklik yapma yetkisine sahip tek kurum, bu yıl yaptığı değişikliklerle son yıllarda futbolda yaşanan karmaşıklara son vermiş olacak gibi görünüyor. Son yıllarda yapmış olduğu kural değişikliklerinin kafa karışıklığına neden olduğunu bizzat saptayan IFAB, son yıllarda gerçekleştirdiği değişikliklerinin tümünü iptal ederek eskiye dönüş yaptı ve Kural 12’yi (Fauller ve fena hareketler) sadeleştirdi.
2021/22 sezonundan itibaren kullanılacak (bugün yürürlükte olan) yeni kural değişikliği ile 5 yıl öncesine dönmüş bulunmaktayız. FIFA ve IFAB bu değişiklikleri yapmak için çok uğraş vermediğini hemen vurgulamalıyım. Son yıllarda aldığı kural değişiklikleri iptal edip eskisine yaşam vermiştir! Neler yaptığı ise gayet basit; Kural 12’deki 17 satırının üzerini çizerek işi bitirmiştir…
Yeni metinde şunlar yer almaktadır: Bir oyuncunun topa eliyle/koluyla yaptığı her temas, bir ihlal değildir.
Eğer oyuncu aşağıdakileri yaparsa, bu bir ihlaldir: Topa bilerek eli/kolu ile dokunursa, örneğin elini/kolunu topa doğru hareket ettirmek. Vücudunu doğal olmayan bir şekilde büyüttüğünde topa eli/kolu ile dokunması.
Ayrıca rakip takım kalesine; kaleci de dahil, kazara bile olsa eli/kolu ile doğrudan top eline/koluna kazara bile olda temas ettikten hemen sonra bir gol atılırsa, bu da ihlal sayılır.
FIFA’nın açıklamasında ise şunlar yer almaktadır; el/kol ile top arasındaki her temas bir elle oynama ihlali değildir. Hakemler, oyuncunun belirli bir pozisyonda ne yaptığıyla ilgili olarak elin/kolun pozisyonunun ne yaptığıyla ilgili olarak elin/kolun pozisyonun “geçerliliğini” değerlendirmelidir. (Doğal konumu yorumlamak) Bir gol atılmadan önce bir takım arkadaşı tarafından kazara elle oynanması ve kazara elle oynanmasının bir gol atma şansı yaratması ihlal olmaktan çıkarıldı.
Bu düzenlemeler yararlı ve doğru ise niye kafamız karışacak sorusu aklınıza gelebilir elbette! Güzel de son yıllardaki alışkınlarımız, hakemlerimizin boş oturması, yeni kurala uyum sağlama süresi kafa karışıklığına neden olmayacak mı? Elbette olacaktır. Türkiye liglerine bir bakın en çok tartışmalar penaltı pozisyonlarında yaşanmamakta olduğu hepimizin malumu!
Onların VAR’ı var düzeltme imkânına sahipler! Ya biz VAR’sızlar, ne yapacağız? Elbette tartışıp duracağız… 

YORUM EKLE

banner471

banner473