banner564

Akmayan yaş

İstatistik Kurumu Ağustos ayı HP oranını açıkladı.  Türkiye’de TÜİK’in Ağustos  enflasyon oranı açıklaması ise olay oldu. Çünkü bu, ENAG’ın açıklamasının üstünde olduğu için kamuoyunda verilere dönük sarsılan güven duygusunun yeniden oluşmasına dönük bir ilk adım olarak görüldü.
Türkiye’de TÜİK bu oranı, %9.9 olarak açıklarken;  KKTC’de İstatistik Kurumu Ağustos HP, enflasyon oranını  %8,8 olarak açıkladı.  TÜİK, Temmuz 2022 ayına göre Türkiye’de bir yıllık enflasyon  gerçekleşmesini,  %43, 06 olarak açıkladı.  KKTC İstatistik Kurumu ise Aralık ayına göre 2023 Ağustos ayına kadar yani 9 aylık;  HP, enflasyonun gerçekleşmesini %58, 46 olarak açıkladı.  TL kullanılan KKTC’de HP, enflasyonun; Türkiye’den fazla çıkmasını, bazı ekonomistler bu fark; TÜİK’in, Türkiye için açıkladığı enflasyon oranın güvenilmezliğinin bir kanıtı olarak gösteriyordu. Halbuki bizde de, pek çok ekonomist, siyasi, sivil toplum örgütü ve düşünür; İstatistik Kurumunun açıkladığı HP oranının gerçeği yansıtmadığı tespit ve eleştirilerini yapıyor. 
 Ağustos ayındaki enflasyon oranını  TÜİK, %9,9, bizim İstatistik Kurumu ise söz konusu oranı %8.8 olarak açıkladı. Peki ne oldu da KKTC’de bir ayda Türkiye’den daha düşük bir enflasyon oldu? Halbuki üretim, hizmet sektörleri ile hane halkının en önemli ihtiyaçlarından biri olan  enerjide  arka arkaya zamlar yapıldı.. 1 Temmuz itibarı ile elektriğe %20 zam yapıldı. Ama Temmuz ayı elektrik faturaları geldiğinde; ister işletme olsun, isterse hane olsun,  elektrik faturalarının değil %20 zamlı, %100-150 zamlı olduğunu herkes gördü. 500 TL ödeyen 1500 TL, 1000 TL ödeyen 2500-3000 TL ödedi. Esnaf, marketler, üretim alanları, hizmet sektörü;  elektrik faturalarının şaşkınlıklarına uğradı. Hali ile %20 olarak açıklanan zammı hesaplayarak fiyatlandırma yapan işletmeler, gerçekleşeni görünce, Ağustos ayında ona göre fiyatlandırmayı hemde alelacele yaptı. Bu nedenle tüm yiyecek  fiyatları Ağustos ayında uçtu. Buna karşın İstatistik Kurumu, Ağustos ayında HP oranını,  Temmuz ayından ve Türkiye’nin Ağustos ayı enflasyon oranından düşük ilan etti.
Ancak bu bile gerçeği örtemiyor.. Çünkü TÜİK’e  göre Türkiye’de 2022 Ağustos ayına göre bir yıllık enflasyonun gerçekleşmesi %43. Ama KKTC’de enflasyonun Aralık ayına göre  9 aylık gerçekleşmesi %58. Üstelik, TCMB, 2023 enflasyon öngörüsünü önce %58 olarak revize etti, sonra bunu %62 gibi yeniden düzenledi. Biz ise  onların ilk, yıl sonu öngörülerine, bu oynanmış verilerle  9 ayda ulaştık. Peki Türkiye’de TÜİK güven olgusunu yeniden canlandırmak için gerçeğe yakın adımları atma yoluna girerken, KKTC İstatistik Kurumu makyajlanmış rakamlar oyununa devam mı edecek? Artık hükümet ayın oyun işini bir yere bırakmalı. Çünkü yıl sonuna kadar, bu elektrik ve akaryakıt zamları ve döviz kurları ile enflasyonda yeni rekoru kıracağız. İvedi olarak gerçekçi verilerle, toplumun tüm kesimlerini ortak hedefler konusunda buluşturacak  politikalara artık girilmesi gerekir. 3 senede 7 Maliye Bakanı değiştirme rekoru kıran hükümet zihniyetinden, “ölü gözünden yaş akmaz”  diyerek bu doğru beklentiyi  yazmayayım mı? Ama halkın, “çıkmayan candan umut kesilmez” deyişi ile yazayım dedim.  

YORUM EKLE

banner471

banner474