Alkol, gündelik yaşamda çoğumuzun tükettiği bir içecektir. Bazı günler arkadaşlarımızla 1 şişe bira ya da ailemizle yediğimiz yemeğe eşlik eden 1 kadeh şarap, bazen de eğlenmek, rahatlamak için içtiğimiz 1 duble rakı. Görüldüğü gibi pek çok farklı amaçla kullanabiliyoruz alkolü gündelik yaşamda. Burada önemli olan alkolü kararında tüketmek, aşırıya kaçmamaktır. Alkollü içecekler vücutta sıvı kaybına neden olmaktadır, bu nedenle ertesi gün su tüketiminizi artırmayı ihmal etmeyin. Yine antioksidan özelliği yüksek olan 2 bardak yeşil çayı ertesi gün mutlaka tüketmeye çalışın.
Kırmızı Şarabın Kalorisi Daha Az
Unutmayın, alkoller arasında en masum şaraptır. Uygun miktarlarda tüketildiği sürece antioksidan özelliği ile sağlımız için faydaları söz konusudur. Kırmızı şarap, beyaz şaraba oranla daha fazla antioksidan özelliği taşısa da ertesi gün yarattığı olumsuz etkileri daha fazladır.
Hangi Alkol Kaç Kalori ?
1 Kadeh Şarap (125 ml) 100 kalori
1 Kadeh Rom (50 ml) 125 kalori
1 Kadeh Şampanya (100 ml) 126 kalori
1 Kadeh Viski (50 ml) 138 kalori
1 Kadeh Tekila (50 ml) 138 Kalori
1 Şişe Bira (330 ml) 140 kalori
1 Kadeh Cin (100 ml) 231 kalori
1 Duble Rakı (85 ml) 250 kalori
1 Kadeh Votka (100 ml) 263 kalori
Şampanyaya Dikkat
Özel günlerin, kutlamaların içkisi olan şampanya düşük kalori içiyor, ancak yaratabileceği yan etkileri göz ardı etmemeli. Köpüklü olduğundan dolayı reflü, mide yanması gibi şikayetlere yol açar, kana daha çabuk karışır, ani içildiğinde baş dönmesine neden olur.
Alkol Almadan Önce Mutlaka Bir Şeyler Yiyin
Kesinlikle aç karnına alkol almayın. Alkol alırken mutlaka yanında aperatif bir şeyler yiyin (çerez iyi bir alternatif). Bu hem alkolün yaratacağı mide problemlerini en aza indirecek hem de alkolün kanınızda emilme oranını düşürmeye yardımcı olacaktır.
Alkolün Vücut ve Davranışlar Üzerindeki Etkisi
Promili basit bir deyişle tanımlayacak olursak, 1 promil, 1 litre kanda bulunan 1 gram alkoldur.
Az bir alkolle vücudunuza alacağınız 0.2 Promil (20 mg/dl), ruh halinizin değişmesi, vücut ısınızda hafif bir yükselme ve davranışlarınız üzerindeki kontrolün az da olsa azalmasına yol açacaktır.
Yaklaşık 2 şişe bira ile vücudunuza alacağınız 0.5 Promil (50 mg/dl), belirgin bir gevşemeye, dikkatinizin azalmasına, koordinasyon ve muhakeme bozukluğunun başlamasına yol açacaktır.
Vücudunuza alacağınız 0.8 Promil (80 mg/dl), koordinasyon, algı ve muhakemenizde belirgin bozulmalara yol açacağı gibi kendinizi kontrol etme beceriniz de zarar görecektir.
Yaklaşık 4 şişe bira ile vücudunuza alacağınız 1 Promil (100 mg/dl) sarhoşluk belirtilerine, muhtemel mahcup edici davranışlara, bir an neşeli bir an üzgün olmak gibi ruh halinde gidip gelmelere yol açacaktır. Ayrıca kendinize olan güvende sebepsiz bir artış olacaktır.
Yaklaşık 4 duble rakı ile vücudunuza alacağınız 1.5 Promil (150 mg/dl), ayakta durma, yürüme ve konuşmada güçlük çekmenize, denge ve koordinasyonunuzu kaybetmenize yol açacaktır.
Yaklaşık 6 duble rakı ile vücudunuza alacağınız 2 Promil (200 mg/dl), ağrı ve diğer fiziksel duyularınızın azalmasına, ağlama ve gülme arasında gidip gelmek gibi duygusal tutarsızlıklara yol açacaktır.
Yaklaşık 1 şişe viski ile vücudunuza alacağınız 3 Promil (300 mg/dl), reflekslerinizin azalmasına, bilincinizde bulanıklığa yol açacaktır. 3 Promil alkol bazı kişlerde bilinç kaybına yol açabilmektedir.
Ülkemizde ve Diğer Bazı Ülkelerde Yasal Sınır Kaç Promil
Ülkemizde trafiğe çıkış için kabul edilen yasal sınır 0.5 promil (50 mg/dl)’ dir. Cezası 50 puan ve asgari ücretin yarısına tabiidir. Ülkemizde şöförler ve kiralık araç kullananlar için ise yasal sınır 0.0 promildir.
Avusturya, Danimarka, Fransa, Avusturalya, Kanada ve Hollanda’ da da trafiğe çıkış alkol sınırı 0.5 promil kabul edilmiştir. ABD' de bazı eyaletlerde 0.8 , bazılarında 0.5, İngiltere de 0.8, Japonya'da 0.3, Rusya, Norveç ve İsveç’ de 0.2 ön görülmüştür. Macaristan ve Romanya’ da bu sınır 0.0 promildir.
Kaza Riski-Alkol Düzeyi
Bu konuda birçok çalışma vardır ve kuşkusuz, istisnasız hepsi alkollü bir sürücünün kaza riskinin daha yüksek olduğu şeklindedir.
Alkolün yan etkilerinin başladığı ve sürüşün olumsuz etkilerinin görüldüğü düzey sıklıkla 0.3- 0.4 promil olarak bildirilmektedir. Ancak tolerans gelişmemiş bireylerde 0.2 promil gibi düşük kan alkol düzeylerinde bile sürüş becerilerinin olumsuz etkilenebildiği saptanmıştır.
Alkole bağlı olarak görme keskinliğinin azaldığı ve periferik görmenin bozulduğu bildirilmiştir. Bu azalma özellikle 0.7 Promil düzeyinden başlayarak gittikçe artmaktadır. Bireyin tat ve kokuya hassasiyetinin düşük alkol seviyelerinden itibaren azaldığı bilinmektedir.
Alkol alımından sonra konuşmanın bozulduğu genel olarak herkes tarafından bilinir. Bu bozulma kelimelerin yutulması ya da yuvarlanması şeklindedir. Genel olarak konuşma süresinde uzama gözlenir. Alkollü şahısların aynı metni alkolsüz iken olana göre daha uzun sürede okudukları bilinmektedir. Yine kelime ve harf atlanması veya kelimelerin değiştirilerek yanlış söylenmesi sık rastlanılan alkole bağlı bozulmalardır.
Alkol Ölçümü
Nefeste Alkol Tespiti: Solunum havasında kan alkol düzeyi saptamaya yarayan alkolmetre denilen cihazlar yapılmıştır. Bu cihazların içinde alkole duyarlı sıvı kristaller mevcuttur. Bunlarda sonuç promil cinsinden okunur (0.01 promil= %1 mg).
Biliyor muydunuz?
1 gram alkol 7 kalori verir. Tüketildikten 35-45 dakikada kanda pik yapar.
Biradaki köpüklenme CO2 sebebiyledir.
Siyah üzümden kırmızı, beyaz üzümden beyaz şarap üretilir. Şaraplık üzümlerin şeker miktarı yükselir.
Şampanya, yüksek şekerli üzüm suyundan üretilmiş şarabın doğal veya suni yolla CO2 gazı ile gazlandırılmış şeklidir. Köpüklenme sebebi CO2 sebeyledir.
Kımız, kısrak sütünün mayalanması ile elde edilen, içinde %1-3 oranında alkol bulunan bir içkidir. Orta Asya’daki Türkler bu içkiyi, özellikle ayinlerde, düğün ve eğlencede içmektedirler. Türklerin Orta Asya`da göçebelik devirlerinde içtikleri bu alkollü içki günümüzde Türkistan, Moğolistan, Rusya, Sibirya ve Kafkasya da içilmektedir.
Alkol, birlikte alınan bazı ilaçların tedavi edici etkisini azaltırken bazılarının etkisini artırarak çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. Karaciğer, alkol ve ilaç halindeki bu kimyasal maddelerden bir an önce kurtulmak için gerekli çalışmaları başlatmasına rağmen, hem ilaç hem de alkolden eş zamanlı kurtulması zaman alır. Bu sebeple hem alkolün hem de ilacın etki süresi ve etkisi artar.
Alkol trigliserit düzeylerini yükseltir. Trigliserit tahlili yaptıracak olanlar tahlil öncesi birkaç gün alkol alımını kesmelidir. Eğer kesmezlerse kan trigliserit düzeyleri daha yüksek çıkar.