banner564

Amerika’nın yeni başkanı ve ekonomi

Geçen cuma günü ABD'de pek alışılagelmiş olmayan bir sahne yaşandı. Bir Amerikan Başkanı'nın ilk büyük yasa tasarısı, hem de temsilin iki kanadı kendisindeyken bu yasa tasarısı geçmedi.
Amerika'da ilk 100 gün çok önemlidir. Bu sürede halkı etkileyemeyen başkanın ileride yapacağı etkiye olan inanç da azalır. Şimdilerde Trump bunu yaşıyor. Önce birçok Müslüman ülkeden geleceklerin vizelerine önlem alındı. Ardından yargı iptal etti. Şimdi ise, Obamacare olarak bilinen sağlık yasasını kökünden değiştirecek adımlar denendi. Cumhuriyetçiler içinden gelen muhalefet ile yeni tasarının yasallaşmayacağı anlaşıldı ve oylama iptal edildi. Bir başkan için 'rüya' bir başlangıç demek güç. Çünkü iki önemli icraat da Trump nerde ise sınıf da kaldı.
ABD’de vize yasağı ve sağlık yasa tasarısı geçmedi ancak yeni başkanın yapmak istedikleri bitmedi. Henüz taze bir başkan ve birçok iddialı proje var. 4 yıllık vade ve gelmekte olan 2 önemli konu. Bunlar altyapı yatırımları ile 'Amerika'yı yeniden harika yapmak' için atılacak adımlar ve vergi reformu.
Şu ana kadar açıklanan ABD bütçesinde ne altyapı ne de fazladan harcama adına bir iz sürebilmiş değiliz. Vergide indirim hikayesi ise şimdiden Ağustos ayına kaldı gibi görünüyor. Açıkçası, bu iki hayal kırıklığı sonrasında Başkan Trump daha fazlası ile mi gelir yoksa temeli olan, ayakları yere basan daha makul önerilerle mi kestirmek güç. Sevmediğim bir kalıpla bitirmek zorundayım bu bölümü: Bekleyip göreceğiz!!!
Kasım ayında seçimlerin galibi olarak çoktan Hillary Clinton görülüyordu ve 'aynısından biraz daha' diyerek piyasalar olağan yaşantılarına devam edecekti. Ancak sürpriz yaşandı ve ABD 10 yıllık faizi 4 hafta içinde % 1,80'den 80 baz puan yükseldi. Dolar Endeksi 99'dan 104'e çıkıverdi. Ons altın neredeyse 200 dolar çakıldı ve 1.100'e kadar test etti. 10 yıllıklar 30 baz puan geriledi, Dolar Endeksi başladığı yere döndü ve altın 1.250 doları aştı. Meksika para birimi bile Trump seçilmemiş gibi 8 Kasım'ın öncesine döndü. Onca duvar örme tehdidine ve ekonomik önlemler manzumelerine rağmen... Yani Trump’ın icraatları sınıfı geçmeyince Amerikan Doları da sınıfı geçmiyor. Ama şimdilik!!!
Bu zamana kadar ki her şey sanırım plana uygun gidiyor. Önce büyük umutlar, ardından gerçeğin ısırması ve şimdi yavaş yavaş hayata dönüş… Bundan sonrası için, bu zamana kadar oldukça karamsar olan ben, bir parça daha ümitliyim. Keza sağlık yasasında halkın zararına bir karar vermek gerekecekti ancak vergi kesintilerinde popüler bir karşı çıkış bulmak güç. Ne var ki sonuçları konusunda pratiği test etmek gerekiyor.
İlk 100 günde oldukça kötü bir başlangıç olması bundan sonrası için artık piyasaların şüpheci olmasına yol açacak. Yani konuşma ve ardından fiyatlama değil, büyük ihtimalle uygulama ve ardından fiyatlama göreceğiz.
İlk büyük test -tahminen- Ağustos'ta vergi konusunda olacak. Şimdiden kestirmek güç ancak kurumlar vergisinde bir indirim olacağı beklentisi çoktan alındı ve sonradan satıldı. Yani gelecek her bilgi yeni artık piyasa için. Güçlü dolar, yüksek faizler, şimdilik son buldu. Trump ve aynı partiden iki meclis somut şekilde bir plan ortaya koyana kadar siyasetin fiyatlar üzerindeki etkisi hem yıprandı hem de bir daha etkili olması oldukça zorlaştı.
Artık bu iş makroekonomi ve yatırımcılar arasında... İzlemeye devam…
YORUM EKLE

banner608

banner473