Diyalog Gazetesi
2026-02-06 10:27:24

Avrupa’yı Kıbrıs sorununun içine çekme zamanı gelmiş olabilir!

Hasan ERÇAKICA

06 Şubat 2026, 10:27


Türk tarafı, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorununa karışmasına karşıdır. Rum tarafının AB organlarında temsil edilmekte oluşu, AB’nin Kıbrıs sorununa taraflı yaklaşacağı endişelerini beslemektedir. Zaten Yunanistan da bir AB üyesidir ve 2004 referandumu öncesindeki “genişleme vetosu” tehdidinin ne gibi sorunlara neden olduğu hafızalarımızdadır. 
AB’yi Kıbrıs sorunundan uzak tutmak bizim için bir gereklilik olarak görülmektedir ama bizim bu çabamızın AB’yi tam manası ile Rum yanlısı bir tutum takınmaya ittiğini de görmek gerekiyor. Bu sorunun çözümüne katkıda bulunma olanağı olmayacak ve sorumluluk almayacaksa böyle kalmaya da devam edecektir.
Belki de tam tersini yapmalıyız. Bu sorunu, Rum tarafı ile olduğu kadar doğrudan AB ile de görüşmeliyiz. Yaşadıkları bölgesel sorunlarda Kıbrıs’ın ve Türkiye’nin katkısını artırmak istiyorlarsa bu sorunu da çözmek zorunda olduklarını ve sorunun çözümlenmemesindeki sorumluluklarını idrak etmelerini sağlamaya çalışmalıyız.
“AB’yi Kıbrıs sorunundan uzak tutma” politikamız bir işe yaramadı. Referandum sonrası böyle bir tavır takınılması neredeyse kaçınılmazdı ama şimdiki durum öyle görünmüyor… 
O zaman konu, AB’nin Doğu Avrupa’ya doğru genişlemesiydi… Türkiye ile gümrük birliği çalışıyor ve NATO hiçbir zafiyet göstermiyordu. Şimdi durum değişti. Avrupa, ekonomik bir dönüşüm yaşamak ve güvenliğini ABD yardımına ihtiyaç duymadan sağlamayı başarmak zorundadır. Avrupa devletleri gerek güvenlik gerekse ekonomik dönüşüm için Türkiye’nin katkısını önemsiyorlar. Şimdi konu, doğrudan “Türkiye’nin katkısı” ile ilgilidir.
“Hadi anlaşalım” diyeceklerse bu anlaşmanın içinde Kıbrıs da olmak zorundadır. Kıbrıs sorunundaki iki esas taraftan biri olan Rum tarafının tutumu bu anlaşmaya engel olacaksa bu engeli ortadan kaldırmak da Avrupa’nın üstlenmesi gereken bir sorumluluk olmalıdır.
Böyle bir stratejinin başarılı olabileceğinin ilk işareti, Rum Dışişleri Bakanı Kombos’un Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda sorguya çekilmesi oldu. Kombos’a, Türkiye’nin SAFE savunma girişimine katılımının neden engellendiği soruldu. Belli ki Rum tarafı Avrupa’nın ihtiyaçlarının karşılanmasını engellediği sürece bu sorgulamalar devam edecek ve belli bir noktada bir tavır değişikliğine neden olabilecektir.
Türk tarafının politik tutumunun bugünkü gibi “çözümü aramak” olarak devam etmesi önemlidir ama bu aşamadan sonra Avrupa Birliği ile İngiltere’yi Kıbrıs sorununun içine çekmek de önemlidir.
Kendi sorunlarını çözmek için Türkiye’nin desteğine ihtiyaç duyuyorlarsa onlar da Kıbrıs sorununun çözülmesine katkıda bulunsunlar!

Yorumlar (1)

Tamer Karadeniz 2 Hafta Önce

Peki, KKTC Avrupaya ne gibi bir katkida bulunabilir? Deniz, gunes, kum mu, gumarhaneler mi, hellim mi, cakistez mi, sesta mi, pilavuna veya magarina bulli mi? Life is giving and taking...!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.