Andaç’ı çok eskiden tanırım… O gençti, ben orta yaşlı… KKTC turizm sektörü için çok değerli biridir. Turizm sektörü için farklı işler yaptı; neredeyse her şeyi biliyor.
Mustafa’nın babasını tanırdım… Güzelyurt CTP İlçe Başkanı idi… Mustafa’yı Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği’nde tanıdım… Birliğin kadrolu elemanı; müdürüdür. Turizm hakkında elbette o da bilgilidir.
Andaç ile Mustafa’nın sorgusuz sualsiz kabulleneceğimiz görüşleri olmasa bile tartışmalarımıza temel alacağımız önerileri her zaman vardır. Ama bugün için bundan daha önemlisi, bir gerçeğe birlikte dikkat çekmiş olmalarıdır.
Andaç Günay, “Önlem almak ve proje geliştirmek için kaynağınız var mı, siz ondan haber verin” diyerek Turizm Geliştirme ve Tanıtma Fonu’nda kaç para olduğunu sordu. Mustafa Şoföroğlu da cevap verdi: “Ben yıllar var turizm fonunda ne kadar para olduğunu bilmiyorum. Öğrenmek içinse ne kadar yazılı sözlü bilgi istemiş olsak da cevap alamadık.”
Yılların turizmcisi, çeşitli şekillerde kamusal sorumluluk da üstlenmiş olan Andaç Günay bilmiyor; KITSAB’ın müdürü, “yazılı veya sözlü bilgi istedik ama alamadık” diye yanıt veriyor.
İşte size bir fon hikayesi daha!
Akaryakıt zammı nedeniyle Fiyat İstikrar Fonu’nu (FİF) konu alan yazılar yazmıştım. Fazla etkili olmadı. Yetkililer bu topa girmediler. FİF’in amacı ve doğru kullanılıp kullanılmadığı tartışmasından kaçındılar.
Aynı kaçınma, daha büyük bir fon olmaktan başka bir şey olamayan devlet bütçesi için de geçerlidir zaten. Devlet bütçesi Meclis’e geliyor ve tartışılıyor. Ne olduğunu veya olmadığını böylece öğrenmiş oluyoruz ama bu durum, “maaş ödeme fonu” hakkında yeterince ve sağlıklı tartışma yapmadığımız gerçeğini değiştirmiyor.
Kısıtlı tartışmalarımız, devlet gelirlerinin tümüyle maaş nitelikli harcamalara gittiğini ortaya koydu. Bu, yıllardan beri böyledir. Böyle bir bütçe yapısına sahip herhangi bir devletin yurttaşlarına hizmet veremeyeceği, şimdiki gibi acil durumlarda ise “tam bir başarısızlık örneği” olacağı sürekli dile getirildi ama aldıran olmadı. Buna aldırmadıkları gibi Fiyat İstikrar Fonu, Turizm Geliştirme ve Tanıtma Fonu, TMK tazminatları için toplanan paralar gibi kaynakları da maaş ödemeye kurban ettiler, yiyip tükettiler!
Teşekkürler! Andaç ve Mustafa’ya, bu sorunu turizm alanından bir örnekle güncelledikleri ve öneminin anlaşılmasına katkıda bulundukları için teşekkür etmek gerekiyor.
Başka bir “fon” hesabı: Turizm için kaç paramız var?
Paylaş