Diyalog Gazetesi
2015-06-15 08:43:24

CTP BG’nin değişimi mi?

15 Haziran 2015, 08:43

Bu satırlar yazılırken henüz CTP BG olağanüstü kurultayı sonuçlanmamıştı. Hatta daha başlamamıştı dahi. Bu yüzden ve ne yazık ki ortaya çıkan sonuçla ilgili olarak bir yorumda bulunamam…
Ama sanırım çıkabilecek olası sonuçla ilgili olarak tahminde bulunabilirim…
En basit olanında başlayalım isterseniz…
Sn. Mehmet Ali Talat CTP BG’nin yeni genel başkanı olacağından şüphem yoktur…
Hatta Talat’ın adaylığını açıklamadan önce dahi bu apaçık ortadaydı. Bu şekilde bir geri dönüşün ilk ipuçları, geçen Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi partinin aday belirleme çabaları sırasında ortaya çıkmıştı.
Sn. Talat, partisinin, kendisini aday olarak destekleyeceğini düşünmüştü, fakat bu konuda hayal kırıklığına uğramıştı. Partinin yönetim kurumları Sn. Sibel Siber de karar kıldıktan sonra, CTP BG, kendi içinde çok da birlik olamadan bu seçime katılmıştı. 
Bu durum seçim çalışmaları ve propagandası sırasında da partinin çeşitli seviyelerine yansımış ve hatta Talat’ın yapabileceğinin çok da uzağında bir seviyede etki ettiğini gözlemlemiştik. Tabi ki eşyanın doğasındandır CTP BG yetkilileri, bu ve bunun gibi herhangi bir ayrılığı tüm şiddeti ile ret etmiş ve birlik ve beraberlik mesajları vermiştir. 
O dönemlerde ben, Talat’ın için için CTP BG’nin bahsi geçen seçimlerde başarısız olmasını dileyeceğini öne sürmüştüm. Bunu da partiler içi politikaların doğal bir hali olarak söylüyordum hani, yoksa birinin iyi ya da kötü olduğunu ima etmiyorum. Ama dediğim gibi, parti içi politika yapmanın bir parçası olarak, olası bir başarısızlığın, parti liderliğine geri dönmek için en ideal ortamı yarattığını düşünüyordum. 
Şimdi tüm bunlar geride kaldı ve CTP BG de seçimlerde “ummadıkları” bir sonuçla karşılaştılar. Takdir ettiğim istifalar yaşandı ve en sonunda kurultaya gelindi. Şimdi yeni bir parti meclisi ve merkez yönetim kurulu oluşacak. 
Fakat burada hepimizin dikkat etmesi gereken asıl nokta, CTP BG’nin ne kadar değişeceğidir…
Şöyle ki; bu kurultay ile değişecek olan 77 kişilik parti meclisinin 20 kişisi milletvekili olduğu için yeniden otomatik olarak meclisin üyesi olacaktır. Bunun yanı sıra seçili belediye başkanları, görevdeki bakanlar da yeniden üye olacaklar. Seçime gidilecek 40 üyelik için ise, yarışacak olan 117 kişinin en azından 21 kişisi zaten var olan meclis üyesidir ve seçilmeleri halinde yeniden üye olacaklar. Yani seçimin olası bir sonucu da, CTP BG son meclisinin 40 kusur üyesinin yeniden meclis üyesi olarak seçilmesidir. Bu da yaklaşık %50’nin üstünde bir rakam yapar. 
Peki; bu neden bahis konusu olmalı ki, diye soruyorsanız da, şunu söylemeliyim…
Değişim, zor bir meseledir. CTP BG bu olağanüstü kurultaya başvurma sebebi değişim değil midir? Peki, değişmesi gereken nedir? Bir yapının değişmiş olup olmadığını kabul etmemiz için, ne kadarı değişmelidir? Partinin kararlarını üretecek bir organı olarak parti meclisi eğer %50 oranında aynı kalırsa, buna değişim diyebilir miyiz? 
Sanırım, CTP BG yöneticileri kendi aralarında bunu oturup düşüneceklerdir. Eğer bu ve bunun gibi konuları doğru tahlil edemezler ise, seçimlerde aldıkları sonuçların sebeplerini doğru belirleyemezler ise, aradıkları sonuçlara yine ulaşamazlar, sonuçsuz çabalarda enerji tüketmeye devam ederler. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.