Diyalog Gazetesi
2024-05-23 09:54:07

Domuz eti ithalatı da yasaklanacak mı?

Hasan ERÇAKICA

23 Mayıs 2024, 09:54

Ortada ciddi iddialar dolaşıyor. Kimi gözlemciler, KKTC’de domuz eti tüketiminin arttığına dikkat çekerek, dini inançları “yeterince güçlü olmayan” ailelerin artık yemeklerinde domuz eti kullanmaya başladıklarını ileri sürüyor.
Biraz soruşturdum… Güney Kıbrıs’ta domuz etinin fiyatı 3,5 ile 5 Euro arasında değişiyormuş… Nasıl bir kalite sıralaması var bilmiyorum tabii… Bu fiyatlar bizim kuzu eti ile karşılaştırılamaz bile… Dini önyargılarınız yoksa ve KKTC etine ulaşmakta zorluk çekiyor ve etinizi de Güney’den tedarik ediyorsanız arada birkaç kilo domuz eti tüketmek bir seçenek olarak gündeme gelebilir.
Kimse unutmasın… İnsan denen yaratığın temel motivasyon kaynağı “hayatta kalmaktır”! Hayati tehlike altında yamyamlık bile mazur görülmektedir; nerede kaldı domuz eti tüketmek…
Kıbrıslılar, “zorunluluk doktrini” denen şeyin her duruma uygun bir formül olduğunu iyi bilirler. Aynı doktrini tüketici davranışlarına ve hatta dini inanışlarına uyarlamakta zorluk çekmeyeceklerdir!
Geldiğimiz nokta budur: Halk ne bulursa onu yiyecektir!
Tam da bu noktada, ithalat yasaklarının genişletilmesi önerilmektedir. Dün Cenk Mutluyakalı’nın yazısında da aynı yaklaşımı gördüm. Ben birkaç gün önce yazmıştım zaten: 
• Hayvancılık korunacaksa, hayvancılara yem yetiştiren çiftçiler de hayvancıların ürününü kullanan peynirci ve kebapçılar da korunmalıdır. Yem fiyatları devlet tarafından tespit edilmeli ve yem ithalatı yasaklanmalıdır.
• Muz üreticisinin ithal muz ile rekabete zorlanması büyük bir haksızlıktır. Muz ithalatı derhal yasaklanmalıdır.
• Turistlerin sadece yerli ürünleri tüketebileceği dikkate alınarak turizm tesislerine belli bir doluluk oranı garanti edilmeli ve boş kalan yataklar devlet tarafından ödenmelidir. Turistik tesislerin yemek menüleri ise bakanlık tarafından onaylandıktan sonra uygulanmalıdır.
• Bu durumda sağlık ve eğitim servisleri tam olarak devletleştirilmelidir. Devlet hastanelerinde tedavi edilemeyecek hastalar kusura bakmasınlar artık!
• Bütün bunların KKTC Anayasası’na bile aykırı olduğuna kuşku yoktur. Bu durumda öncelikle KKTC Anayasası yasaklanmalı; bütün yasalar iptal edilerek memleket yasa gücünde kararnamelerle idare edilmelidir.
Bunları yaptığımız zaman “demokratik olmamakla” suçlanma olasılığımız artacaktır. Bu tür suçlamaların önüne geçmek için kararnameler, Başbakanlık önünde kim daha yıkıcı olabiliyorsa onların isteklerine göre düzenlenmelidir. Böylece “temsili demokrasiden doğrudan demokrasiye geçtiğimiz” dünya aleme gösterilmelidir. 
Belki o zaman, “ne ilginç ülke” denilerek KKTC’yi tanıyanlar bile olacaktır!
Belki de tam tersi olacak, “onlar bizi yasakladığına göre biz de onları yasaklayalım” denecek ve bunun içinde baş başa yaşamak zorunda kalacağız. İşte o zaman da her şey tamamına erecek ve yamyamlık başlayacak!


Kuzu eti bu kadar pahalı olunca domuz eti kullanımı artmış diyorlar. Acaba domuz eti üretimi ve ithalatı da yasaklanacak mı? Bu yasak, dinimize de uygun olacaktır zaten!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.