Ufuk ÇAĞA
Kuzey Kıbrıs’ta son günlerde gündeme gelmeye başlayan ve hükümetin de destek olacağını açıkladığı “yenilenebilir enerji” konusuda, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Başkanı Mert Girgen Diyalog Gazetesinin sorularını yanıtladı. Girgen, halen maliyeti oldukça yüksek olan enerji ücretlerinin nasıl aşağıya çekilebileceği konusunda da çarpıcı bilgiler verdi.
Güneş enerjisi kullanılabilir
Bir ada ülkesi olan Kıbrıs’ta güneş enerjisinin kullanılabileceğini ve enerji maliyetlerinin aşağıya çekilebileceğini belirten EMO başkanı Mert Girgen, “Ülkemizde hem güneş hem de rüzgar enerjisi konusunda araştırmalar yapıldı, ancak güneş enerjisi konusunda sonuç olumlu çıkarken rüzgar enerjisi ile ilgili görüşler pek olumlu çıkmadı. Ancak yılın çok büyük bir bülümünde güneş gören adamızda güneş enerjisi rahatlıkla kullanılabilir. Bu konudaki tek sıkıntı ise adanın küçük olması nedeniyle güneş panellerinin nereye yerleştirileceği konusundadır” dedi.
Konut tipi panelleri savunuyoruz
EMO Başkanı Mert Girgen, güneş panellerinin santral tipli veya konut tipli olabileceğini vurgulayarak, oda olarak konut tipli olanınını savunduklarını söyledi. Konut tipli güneş panelleri sayesinde vatandaşın elektrik faturasını kontrol edebileceğini ve ödeyeceği miktarı aşağıya çekme şansı olacağını da belirten Girgen “böylece yer sıkışıklığı problemi de yaşanmaz” dedi. Ülkemizde mevcut olan Yenilenebilir Enerji Kurumunun, hem kişisel hem de kurumsal bazda, yenilenebilir enerji panelleri kurulumu konusundaki başvuruları kabul etmeye başladığını da sözlerine ilave eden EMO başkanı “bu müracaatlar sonunda kurulum hakkı kazanacak olanlar bu işi yapabilecektir” dedi.
Enerji konusu daha ciddiye alınmalıdır
Enerji konusunun her ülkede olduğu gibi bizde de maliyetlere yansıyan en büyük girdi kalemlerinden birisi olduğunu belirten Girgen, bu nedenle enerji konusunun daha ciddiye alınmasını ve belli standartların getirilmesini de istedi. Ülkede olmayan enerji dairesinin acil olarak kurulması gerektiğini savunan Girgen, “enerji konusunda kalıcı ve uzun vadeli politikalar saptanmalı ve her iktidar değişikliğinde bunlar değişmemelidir. Yine enerji ile ilgili bakanlık da sabit olmalıdır” dedi.
Enterkonnekte sistem gereklidir
Uzun vadede ülkede enterkonnekte yani şebekeler arası alışveriş yapılacak bir sistemin kurulmasının ülkeye fayda sağlayacağını da iddia eden Mert Girgen, bu sebeple de Kıb-Tek tarafından 140 bin adetlik mekanik saatle ilgili ihaleye çıktığını belirtti. Enterkonnekte sistemle enerji alışverişi yapılabileceğini sözlerine ekleyen Girgen, bunun hem Türkiye hem de Güney Kıbrıs ile yapılabileceğini belirtti. Enerji alışverişinin Türkiye ile kablo döşenmesi gerekliliği nedeniyle en erken 2 yıl sonra yapılabileceğini belirten EMO başkanı “istenmesi halinde Güney Kıbrıs ile hemen yapılabilir ki bu da her iki tarafın şebekesini daha güçlü hale getirir” ifadesini kullandı.