banner564

Anastasiadis’e açık mektup

Kıbrıs Rum lideri Sayın Nikos Anastasiadis. Ortodoks dünyasının önemli bayramlarından biri olan Paskalya dolayısıyla yayınladığın mesaja haftada bir yazdığımdan dolayı ancak şimdi cevap verebiliyorum.
Yayınladığın paskalya mesajında yine, bayramın anlam ve öneminden uzaklaşarak dünyevi konulara değindiğini gördüm. Daha bayram mesajının ilk satırlarında, “Birkaç gün önce, bir kez daha Türk uzlaşmazlığını yaşadık. Bir kez daha yeni bir Osmanlı İmparatorluğunu hayal edenlerin küstahlığına tanık olduk” dedin.
Bayram konuşmasını nerede, nasıl yaptığını bilmiyorum ama bu konuşmanı yaparken Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos oralarda değil miydi? “Hus olan da başımıza iş açacan!” diye uyarmadı mı seni?
Hade sen bilmezdin diyelim fakat Başpiskopos’un gayet iyi bilmektedir. Ortodoks Kilisesi adadaki en büyük gelişimini Osmanlı döneminde sağlamıştır. Osmanlı İmparatorluğu adaya gelmeden önce Ortodokslar, Venediklilerin Katolik Kilisesi yönetimi altında nerdeyse yok olma durumuna gelmişlerdi. Bu yok oluşun önüne geçebilmek için, o dönemin Ortodoks papazları, İstanbul’a birçok kez gidip Osmanlı’nın adaya gelmesi için çok yalvarmışlardı. Yalvardılar çünkü Osmanlı İmparatorluğunu tüm cemaatlere eşit mesafeli olduğunu ve birçok imtiyazlar sağladığını biliyorlardı.
1571’de Osmanlı İmparatorluğunu adaya gelmesi ile birlikte, Ortodoks Kilisesi kurtulmuş ve dahası Osmanlı İmparatorluğu, Kıbrıs Ortodoks Kilisesinin bağımsızlığını tanımış ve Kıbrıs Rum cemaatinin lideri olarak da Kıbrıs Episkoposunu kabul etmiştir. Bugün dünyada bağımsız bir Ortodoks Kilisesi olarak kabul görüyorsanız bunun en büyük nedeni Osmanlı İmparatorluğu’nun size bu imtiyazı sağlamış olmasıdır.
Sayın Anastasiadis, bir Ortodoks olarak sen daha iyi bileceksin ama benim bilgime göre Paskalya bayramı bir diriliş bayramıdır. İnsanlığın günahlarını üstlenen İsa Mesih çarmıha gerilir ve ölür. Öldükten üç gün sonra yeniden dirilir. Paskalya bu dirilişin bayramıdır ve bu bayramda iyi bir Hristiyan’ın yapması gereken, insanlığın günahlarını üstlenen İsa Mesihi anmaktır. Sen ise böylesi dini bayramda günahların için dua edeceğine, gerçekleri göz ardı edip gerçekleri çarpıtıyorsun. Sen bir toplumun lideri olabilirsin ancak her iki toplum adına da günah işliyorsun. Kendi toplumuna yalan söylerken, Kıbrıs Türk toplumunun da yok sayıp geleceklerini ipotek altına koyuyorsun.
Sayın Anastasiadis, sözlerime son verirken, bu açık mektubun sana ulaşacağını ümit ediyorum. Paskalya gibi dini bayramlarda, inanç sisteminize göre uygun dileklerde bulunmanı bekler, sözlerime son verirken bir düzeltme talebin olursa yine bu köşemde yer vereceğimi belirtmek isterim. Bu adada hep birlikte nice güzel bayramlara, dileklerimle… 

YORUM EKLE

banner608

banner474