banner564

Askerlik Süresi İle Teknik Eleman Olunmaz

Meclis’ten oy çokluğu ile geçen Askerlik Değişiklik Yasası ile ilgili, gençler tatmin olmadıklarını dile getirdiler. Askerlik süresi herkes için kısalmıyor. Askerlik Değişiklik Yasası ile askerlik görevine belirli düzenlemeler getirilirken, askerlik süresi sadece meslek lisesi ve iki yıllık yüksekokul mezunlarına özel olarak süre kısaltıldı. 
Peki, öğrenciler arasında bu bir ayrımcılık yaratmıyor mu?
Eminim yaratıyor ve yaratmıyor diyenler olacağı gibi bu konu önümüzdeki günlerde iki kutuplu olarak yayın organlarımızda ve sosyal medya platformlarında yer alacaktır. Fakat mesleki teknik lisesi ve iki yıllık yüksekokul mezunlarına askerlik süresinin kısaltılmasında amaç nedir?
Sayın Başbakan Özkan Yorgancıoğlu açıklamasında, askerlik değişiklik yasası ile teknik ara eleman yetişmesinin de amaçlananlar arasında yer aldığını söyledi. Ayrıca ülkede ihtiyaç duyulan ara elemanların yurt dışından geldiğini dile getiren Yorgancıoğlu, öte yandan çok sayıda işsiz üniversite mezunu gencin bulunduğunu da belirtti.
Sayın Başbakan bu açıklamaları yaparken, acaba Milli Eğitim Bakanı’ndan bilgi aldı mı?
KKTC’nin batısından doğusuna kadar 3.242 km²’lik alan içerisinde 12 tane mesleki teknik okulumuz vardır. Bu okullarımız içerisinde yarım asırdan fazla geçmişi olan meslek okullarımız bulunmaktadır. Mesleki Teknik Okullarımıza talep o kadar fazladır ki, okullar bölümlerine öğrenci kaydı yaparlarken, öğrenci taleplerine cevap verememektedirler. Öğrenciler meslek liselerine kayıt yaptırırlarken önce öğrenci sıralama ve tespit sınava giriyorlar. Sınavda aldıkları sonuca göre bölümlerine yerleştiriliyorlar. Daha da ilginci yüzlerce öğrenci de açıkta kalmaktadır. Her isteyen öğrenci mesleki teknik okullarına kayıt yaptıramıyor. 
Buradan şunu anlıyoruz; meslek liselerimize talep fazla olmasına rağmen, Milli Eğitim Bakanlığımız mesleki teknik okullarında arz yaratamıyor. Kısaca ara eleman yetiştirmekte bir sıkıntımız yok. Durum böyle iken Başbakanımızın açıkladığı gibi teknik ara eleman yetişmiyor söylemi de gerçekle bağdaşmıyor.
Mesleki Teknik liselerimizde okuyan yüzlerce öğrencimiz var ve biz bu öğrencilerimizi mezun ediyoruz. Ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Herkesin gözü devlet dairelerinde, yani kamuda işe girmekte. Kamuda iş imkânını ararken avantaj sağlamak isteyen öğrencilerden bazıları sınavsız iki yıllık meslek yüksek okuluna, bazıları ise KKTC’de faaliyet gösteren ve öğrencileri kendilerine çekebilmek için çeşitli imkânlar sunan 12 üniversitemizden birini tercih ediyor.
.
Mesleki Teknik Öğretim çok pahalı bir eğitimdir. Mesleki Teknik okullarımızda okuyan yüzlerce öğrencimizin maliyeti toplumumuza pahalıya mal olmaktadır. Mezun olanların neden teknik alanda çalışıp üretmediğini, kamuda işi aradıklarını askerlik süresinde değil, mezuniyet sonrası onlara sağlayamadığımız imkânlarda aramak gerekmektedir. Yaşadığımız coğrafyada iş güvencesi ve sosyal güvenlik her sektör için eşit şekilde yapılandırılamamıştır. Özel sektöre de çalışanlarla kamuda çalışanlar arasındaki fark yeni düzenlemelerle daha da derinleşmiş, sorunlar yumağı haline gelmiştir. 
Askerlerin sınırları beklemek zorunda olmadığı silahsız bir dünya hepimizin arzusu olduğundan hiç şüphem yok. Fakat askerlik ile ilgili bir düzenleme yapılacağında ülke içi koşullar gözetilirken, dış etkenlerinde gözetilmesi hayati önem taşımaktadır. Doğu Akdeniz’in sıcak sularındaki gelişmeleri dikkate alarak, bu sularda kıyısı olan diğer ülkelerin de askerlik düzenlemelerini dikkatle incelemek zorundayız.
YORUM EKLE

banner608

banner473