banner564

Avrupa’da kaosa doğru...

  İngiltere (Brexit) referandumu sonrası %52 oy oranıyla 'AB'den ayrılma' (Brexit) kararı çıktı. Lord Ashcroft anketine göre, 'AB'de Kalalım' oyu verenlerin oranı 24-34 yaş aralığında %62, 35-44 yaş aralığında %52 oldu. 65 yaş ve üstünün yüzde 60'ı Brexit'e oy verdi. Yani gençler ağırlıklı olarak AB’de kalınması yönünde oy kullanırken yaşı ilerleyen kesimin AB’den ayrılma kararına büyük etkisi olduğu gözlemlendi.   
 
   AB’den ayrılma piyasalarda şok etkisi yarattı.  Sterlin yüzde 11 kadar düşüşle 1.3229 dolara kadar geriledi ve 1985'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. İngiliz borsası (FTSE 100) Endeksi yüzde 8.7 kadar düşerek 2008'den bu yana en hızlı gün içi düşüşünü yaptı. EURO’da ABD doları karşısında % 4.5 oranlarında düşüş yaşadı. İngiltere’nin AB'den ayrılma kararının ülke ekonomisi için uzun süre belirsizlik, güvensizlik, azalan harcama ve yatırım anlamına geleceği ifade edildi. Moody's, Brexit nedeniyle İngiltere'nin görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürdüğünü duyurdu. Avrupa hisseleri 2008'den beri en sert düşüşünü kaydetti. Brexit ve Cameron'un istifasının ardından, Avrupa hisseleri küresel finansal krizlerden bu yana en büyük düşüşüne yöneldi.
   Parlamentonun onaylaması sonrası AB ile ilişkilerin kesilmesi için 2 yıllık bir zaman var. Ancak, Brexit referandumu AB'de domino etkisi yaratabilir. Öyle ki Fransa ve Hollanda'dan referandum çağrıları geldi. Bu tip referandumlarda Avrupa Birliğinin ilerleyen dönemlerde başını ağrıyacağının habercisi oldular. İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi lideri Nicola Sturgeon, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılık yönünde oy kullanmasının ardından, hükümetinin İskoçya’nın adadan bağımsızlığı için yapılacak yeni bir referandumun yasama çalışmalarına başladığını söyledi. İskoçya’lıların birçoğu Perşembe günü yapılan oylamada AB’de kalma yönünde oy kullanmıştı ve Sturgeon, İskoç hükümetinin İskoçya’nın çıkarlarını korumak için adımlar attığını söyledi. Böylelikle İskoçya Avrupa Birliğine bağımsız girilmesi için Birleşik Krallıktan ayrılacağı sinyalini vermiş oldu. Hal böyleyken hem Avrupa Birliği’nin içerisinde hemde Büyük Britanya’da yaşanan belirsizlik ve kargaşalar bir kaos ortamının doğmasını sağladı. 
   Tüm finans piyasalarında çıkan kargaşa ve belirsizliğin sonunda güvenli liman pozisyonuna geçen Altın fiyatları ralli yaptı. Spot altın yüzde 8.1 ile 2008 yılındaki finansal krizin en yoğun döneminden bu yana en hızlı yükselişini yaptıktan sonra bir miktar geri çekildi ve vadeli kontratların işlem hacmi ortalamanın altı kat üzerinde gerçekleşti. Sterlinin dolar karşısında sert düşüş göstermesi ile birlikte, sterlin cinsinden altın yüzde 19 kadar ralli yaptı ve Randgold Resources Ltd. gibi atın madenciliği şirketlerinin hisse senetleri değer kazandı.
YORUM EKLE

banner608

banner474