banner564

Ay Mamas ve domates

Bayram içinde iki konu, ülkemiz siyasetinde kısırlığın ve toplum olarak stratejik düşünme yeteneğinden uzak olduğumuzun tipik örneği olarak sırıttı.
Bayram arifesinde insanlar pazarlarda domates bulamadı. İthal domates 10 TL. Çürük, eciş büçüş domates 5 TL fiyatla insanlara sunuldu.
Bu arada Bayram nedeni ile Hoteller, yerli yabancı turistle doldu taştı. Aileler, eş dost, restoranlara gitti. Ayrıca en güzel ve geleneksel olan da doya doya yaşandı. Evlerde Bayram sofraları kuruldu.  Hoteller, restoranlar doldu. Evlerde sofra başında aileler, dostlar buluştu.
Ama memlekette domates yok. Peki ne yapacak Hotelci, restorancı, Bayram sofrasına titizlik gösteren insanlar? İthal domatese sarılacak.
10 TL kilosu domatesi, 5TL’lik eciş büşüş domatesi insanlar kazık mazık alacak...
Bu neden böyle ? Çünkü hala bir üretim planlaması yok. Devletin Tarım Bakanlığı ne kadar ekili alan var bilmiyor ? Türkiye’den gelen su, hala tarım alanlarına gitmiyor. Bir ciddi istatistik dairemiz, tarım alanında bir istatistik birimimiz yok...
Üretimde böyle bir çıkmazı, bu basit konuda yaşarken, Ekonomi Bakanımız, Doğu Akdeniz’deki gazın Mısır üzerinden Avrupa pazarına sevk edilmesinin çok pahalı olacağı gibi herkesin çok iyi bildiği konuların yeniden keşfi ile meşgul.
Ama Allahın domatesinin yokluğunu yaşamamız, Ekonomi Bakanının ve Tarım Bakanının gündeminde yok. Çünkü planlamak, öngörü yapmak, üretmeyi temel almak, odak noktası değil.
Dini ayin
Aynı günlerde Ay Mamas ayinine Hükümetimiz izin vermedi. Gerekçeleri izin vermemek kadar ayıp. Ne imiş? Bayram tatili nedeni ile güvenlik sağlayamazmış! Bak sen. Halbuki bu ülkenin turizmcileri canını yedi, Bayramda maksimum doluluk için. Yüzlerce uçakla, binlerce turist geldi ülkeye.
Ay Mamas ayinini yasaklayan bu milliyetçi hükümet, Ercan yanı sıra, Larnaka üzerinden gelen turiste de teşvik verme kararı verdi. Yanlış anlaşılmasın, buna karşı değilim. Ama tutarlılık!
Ayine katılacak 1000 hade 2000 diyelim, Kıbrıslı Rum’un güvenliğini sağlayamayacağı gerekçesi ile ayine izin vermeyeceğini ilan eden hükümet, bu açıklaması ile ülkemize Ercan ve Larnaka üzerinden gelen on binlerce turiste dönük olarak kendi eli ile kötü bir propaganda yaptığının farkında mı?
Üstelik Burma Hükümetinin Mynamar Müslümanlarına yönelik yaptığı faşist dışlamaya karşı, tüm dünyada büyük bir tepkinin olduğu günümüzde, KKTC Hükümetinin Ay Mamas ayinine koyduğu yasak kime hizmet etti?
Başpikopos Hırisostomos’ a.
Demeçleri ile bizi farklı inançlara saygı duymamakla suçladı. Ama bağnazlığın doruğunda olan Başpikopos yağ gibi üste çıkmaya çalıştı. Kurban Bayramı için, Hala Sultan Tekkesine ayrım yapmadan “Tüm Türklere “ gitme imkanını sağlamakla övündü. Yani kendisi farklı dini inançlara saygılı, ama biz değiliz !
Buna yol açan da bağnazlığın doruğunda, burnunun ucunu göremeyen Hükümetimiz. Bu ayinin gerçekleşmesi ile “İşte Laik ve her inanca saygılı Kıbrıs Türk Toplumu” diye tüm dünyaya seslenebileceğimiz bir zamanda, burnunun ucunu göremeyen bağnazlığın bize yaşattığı bu ayıp oldu.
Bir adım ilerisini göremeyen, kısa günün karı anlayışı içinde, dar ideolojik çıkarın peşinden sürüklenmenin yol açtığı hata. Domateste bu Bayramda somutlaşan ise kısa günün karına bakan vurgun anlayışı. Bir türlü çok yönlü ve geniş planlama ve düşünüş içinde olmamamız bunlara yol açıyor. 
İşte aşmamız gereken esas nokta bu. Stratejik düşünme genişliği ve derinliği...
YORUM EKLE

banner471

banner474