banner564

Ayak bakımı 

Ayak bakımı, klasikleşmiş ve gündelik olarak gerçekleştirilen ayak temizliği ve bakımı dışında oluşan, bakımı Podiatri uzmanlarınca yapılan bir kavramdır. Ayak bakımı hijyenik ortamlarda, özel yöntem ve cihazlar ile sertifikalı uzmanlarca yapılan sağlık hizmetlerini kapsamaktadır. Uzman podolog tarafından yapılan ayak bakımı, hijyenik bir şekilde ayak tırnaklarının kesilmesi ve şekillenmesi, tırnak yüzeylerinin temizlenmesi, beslenmesi ve parlatılması, sertleşmiş deri bakımının sterilize edilmiş cihazlarca yapılmasını içeren uygulama süreçleri ile devam eder. Günlük yaşantımızda bütün gün yükümüzü çeken ayaklarımız çeşitli sebepler ile yıpranmakta ve zarar görmektedir, bu da hem sağlık açısından hem de estetik görüntü açısından bizler için büyük önem teşkil eden bir durumu ortaya çıkarır. Ayaklarımızın günlük stres altında karşılaşmış olduğu travmalar ve bozukluklar ayak bakımı ile giderilmekte, ayak sağlığı bu yöntem ile korunabilmektedir.

Ayak bakımı, ayak ve tırnaklarımızda oluşabilecek problemlere karşı ileriye dönük alınan bir önlem niteliği taşımaktadır. Örneğin gün geçtikçe sertleşen ayak tabanlarımız veya parmaklarımızın derileri sonraki aşamada kendini nasır ve çatlak deri olarak gösterebilir. Ayaklarımızda oluşabilecek tüm problemler ayak sağlığı yöntemleri sayesinde korunabilir ve oluşan problemler bu bakımlar ile tedavi edilebilir.

Ayak bakımının önemi

Ayak bakımının yapılması için ayaklarımızda bir problemin var olması gerekmemektedir. Bu bakım aynı zamanda ileriye dönük problemleri ortadan kaldırmak amacı ile belirli aralıklar ile yaptırılması gereken bir bakım hizmetidir. Bu yönüyle ayak bakimi vücudumuzun tüm yükünü çeken ayaklarımız için büyük önem teşkil eder. Çünkü ayağımızda oluşan ufak bir nasır bile günlük yaşantımızda bize büyük problemler yaşatabilir. Ayak ve tırnak problemleri aksatılmaması gereken sağlık ve kozmetik problemleridir. Bu bakımların geciktirilmesi durumunda ileriye dönük daha büyük problemler ile karşılaşılabilir. Günlük yaşamda karşılaşılan tırnak batması, tırnak mantarı, ayak mantarı, kalınlaşmış tırnak, siğil, nasır gibi problemler sadece ayak bakimi sayesinde bakım edilebilir ve önlenebilir. Ayak bakımı bir lüks değil vücudumuzun ihtiyacı olan temel bakımlardan biridir.
Tırnak mantarı bakımı
Tırnak mantarları, mantar bakterisi sonucu tırnaklarımıza yerleşen ve tırnak yapısını, rengini ve şeklini değiştiren oluşumlardır. Tırnak mantarına neden olabilecek bir çok etken olduğu gibi en çok karşılaşılan durumlar ortak kullanım alanlarından bulaşma, aşırı yoğunluk ve strese bağlı ayak yıpranmaları, hijyenik olmayan ortamlarda bulunma ve ayak terlemesidir. Tırnak mantarı bakımı uzmanlar tarafından tırnak mantarının temizlenmesi ve ilaç bakımı ile uygulanmaktadır. Tırnak mantarlarının bakımı yapılmadığı takdirde kalınlaşmış tırnaklara, batık tırnaklara ve çeşitli tırnak yaralarına neden olabilmektedir.

Sertleşmiş tırnak bakımı
Tırnaklarımız tırnak mantarı veya genetik nedenler sonucu yapısal değişikliklere neden olabilir. Bu durumda tırnaklarımız doğal yapısının üzerinde bir durum olarak sertleşebilir ve kalınlaşabilirler. Uzmanlar tarafından uygulanan bakım yöntemi ile tırnağa uygun freze yöntemi seçilerek tırnak üzerinde kalıcı bir işlem gerçekleştirilmektedir.
Nasır bakımı, deri deformasyonu bakımı
Nasır cildin kendini koruma mekanizması olarak dış etmenlere karşı oluşturduğu sert yapılardır. Bu durum ilerleyen zamanlarda büyük
deri deformasyonuna ve acı verici nasırlara neden olmaktadır. Bakım yöntemi olarak nasırın temizlenmesi ve uygun bakım kremleri ile bakımı yapılan alanın beslenmesi gerekir. Nasır bakımı ile ilgili diğer önemli husus ise nasıra sebebiyet veren durumların ortadan kaldırılmasının gerekliliğidir.
Batık tırnak bakımı
Tırnak batması problemleri günlük yaşantımızda en çok karşılaşılan problemlerin başında gelmektedir. Çarpmalar, ezilmeler, yanlış tırnak kesimleri ve genetik bozukluklar tırnağın yapısını değiştirerek, tırnağın içeriye doğru saplanmasını neden olabilir. Bu gibi durumlarda hasta büyük acı ve yürümede zorluk çekme noktalarına varan şikayetler yaşayabilir. Uzmanların batık tırnağı tedavi etmek için kullandığı bakım yöntemi 3to tel sistemidir. Bu yöntem ile kişiler hiç bir acı çekmeden tırnak batıklarından kurtulup kısa süre içerisinde gündelik yaşantılarına kavuşabilirler.
Deforme tırnak bakımı 
Deforme tırnak problemleri tırnağın aldığı darbeler ve travma sonucu oluşmuş bozukluklardır. Bu problem sonucunda tırnağın büyüme şekli ve yönü değişebilmektedir. Burada önemli olan tırnağın büyümesini doğal oluşumuna göre oturtmak ve dış görünümünü değiştirmektir.
Diyabetik ayak bakımı
Diyabetik ayak olarak tabir ettiğimiz hastalarımızda ayak bakımı çok büyük bir öneme sahiptir. Çünkü diyabetik ayaklara sahip hastalarımızda, hastalığın etkilerinden biri olan sinir uçlarında hissizlik etkisi ile yaralanmalar ve problemler oluşmaktadır. Ayak bakımını diyabet hastalarının büyük bir özenle takip etmeleri ve uygulamaları gerekmektedir.
Siğil bakımı
Siğiller el ve ayaklarımızda hatta tırnak altlarında virüs sonucu oluşan yapılardır. Bulaşıcı olmakla beraber acılı şekillerde büyümelerini devam ettirebilirler. Uzmanların uygulanacak alan ile ilgili ayrıntılı inceleme sonucunda siğil özel cihazlar sayesinde yok edilmekte ve virüsü neden olduğu etkiden tamamen kurtulmak mümkün kılınmaktadır.
Çatlak topuk bakımı
Çatlak topuk problemine neden olan en büyük problemlerin başında cilt kuruluğu ve nasır problemleri gelmektedir. Çatlak topuk bakımının önemi ise bölgede oluşan derin yarıkların yok edilmemesi durumunda açıklıklara gizlenecek bakteri ve virüslerin diğer hastalıklara neden olabileceği gerçeğidir. Çatlak, topuk ve nasırların olabildiğince hızlı bir şekilde bakımı yapılması gerekmektedir.
Sporculara yönelik ayak bakımı
Spor yaparken ayaklarda oluşabilecek yaralar, tırnak batıkları, tırnak problemleri ve deri problemlerine baş etmek için sporculara özel olarak uygulanan bakım yöntemleri sayesinde ayaklarda oluşabilecek stresi yok etmek hedeflenmektedir. Özellikle uzun süre zarfı ile ayak derisine zarar verilebilecek sporlarda tavsiye edilen ayak bakımı son derece önemli bir faktör haline gelmektedir.

Hamilelere yönelik ayak bakımı

Ayak bakımı özellikle diyabetik ve hamile bayanlara yönelik büyük önem taşımaktadır. Hamilelik döneminde yeni şekillenen bedene uyum sağlamakta en çok zorlanan bölgelerden biride hiç kuşkusuz ayaklardır. Artan beden ağırlığı ile ayaklarımıza binen yük artacağı için tırnak batmaları, nasırlar ve buna bağlı problemler oluşabilmektedir. Hamilelerin ayak bakımlarını düzenli olarak mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. 
Ayak terlemesi problemi
Merkezimizde gün içerisinde kapalı ayakkabı içerisinde havasız bir şekilde duran ayakların terlemesi ve genetik olarak terlemeye müsait yapıda ayaklar için gümüş çoraplar önerilmektedir. Yeni gümüş iplik çorap teknolojisi ile ayaklardaki terleme oranı düşürülerek daha sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün olmaktadır.
Ortez ve jel sistem uygulamaları
Zamanla tırnaklarımızda meydana gelen yıpranmalar kırıklara ve çatlaklara neden olabilmektedir. Bu durumda karşımıza tırnak yapısında oluşturulan ortez ve jel sistemi uygulamaları çıkmaktadır. Tırnak için kozmetik kaygılar bu uygulama yöntemleri ile giderilmektedir.
Destek malzemelerinin kullanılması ve uygulanması
Ayaklarımızda meydan gelen problemler bakım edilse de kişinin işine bağlı nedenlerle tekrar edebilir. Bu durumdan kurtulmak için uygulanması gereken en iyi yöntemlerden biri de yardımcı malzeme kullanımıdır. Tabanlıklar, silikon bölgeler, yastıkçıklar bu işlem için en uygun yardımcı elemanları oluştururlar.
Ayak sağlığının önemi

İnsan ağırlığının baskısına bütün gün boyunca maruz kalan ve gün içerisinde en fazla darbelere maruz kalan ayaklarımızın bakımı gerçekten insan vücudu için büyük önem taşımaktadır. Yanlış tırnak kesimleri, çarpmalar, manikür ve pedikürün yanlış bir şekilde yapılması, giyim ve yaşam tarzı, ayakkabı seçimi, genetik deformasyonlar ve daha birçok dış etmen sonucu oluşan problemler yaşam kalitemizi etkileyen bir hal almaktadır. Tırnak batıkları, nasırlar, siğiller, çatlak gibi problemler ayak sağlığını problemlerini etkilemesi sebebi ile ayak bakımı başlığı altında incelenmektedir. Özellikle diyabet hastalarında ayak bakımının önemi diğer durumlara göre kat ve kat artmaktadır. Ayak sağlığı geciktirilmemesi gereken hassas bir konudur, ayak bakımı yaşamımızda önemli bir yer tuttuğu için ayak problemlerinizi uzmanlara göstermeyi ihmal etmeyiniz.

YORUM EKLE

banner608

banner474