banner564

Aynı şey mi? 

Yıl 2000,Türkiye’de dönemin Cumhurbaşkanı, Türk siyasetinin duayeni Süleyman Demirel, 38 yıllık kariyerinin sonunda 76 yaşında Cumhurbaşkanlığı görev süresi sona ererek, emekliye ayrılmıştı.
Yerine dönemin koalisyon hükümeti olan DSP-MHP ve ANAP’ın ortak önerisi olan ve muhalefet partileri Fazilet Partisi ve Doğru Yol Partisi’nin de desteği ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer aday gösterilmişti ve 5 Mayıs 2000 tarihinde, TBMM’de 5. turda Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. Cumhurbaşkanı seçilmişti.
Necdet Sezer’in görev süresi, 16 Mayıs 2007’de sona ermekteydi fakat Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun itirazı ile başlayan süreç sonunda Türkiye’nin 11.Cumhurbaşkanı seçilemeyip erken seçime gidilmişti.
16 Mayıs’ta görev süresi dolması gereken Sezer, yaşanan çalkantılı süreçten dolayı 28 Ağustos 2007 tarihine kadar görevini sürdürmüştü ve bu süreçte Sezer görev süresinin, mücbir sebeplerden dolayı uzadığını bilerek ve ona yakışan devlet adamlığına uygun olarak ve sınırlarını bilerek süresini tamamlamıştı. 28 Ağustos’ta Abdullah Gül, Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı seçilmişti.
Mustafa Akıncı’nın görev süresi normal şartlarda 26 Nisan 2020’de sona ermekteydi. Fakat Covid-19, mücbir bir sebepten dolayı seçim 11 Ekim tarihine ertelenmiştir. Mustafa Akıncı yine adaydır fakat Necdet Sezer’i feyz alarak davranması toplumsal uzlaşı adına son derece önemlidir.
Son olarak KKTC’nin 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun siyasette hep var olduğu söylenir. Derviş Eroğlu aktif siyasete 1976 yılında başlamış ve 2015 yılında emekli olmuştur. Yani 39 yıl aktif siyaset yapmıştır.
KKTC’nin 4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise 1975’de KTFD’nin kurucu meclisinde görev alarak başladığı aktif siyaset hayatında 45. yılını tamamlamış seçimi tekrar kazanması durumunda aktif siyasette 50. yılını tamamlayacaktır.
( Ayın Soyer’den alıntıdır.)

Hasetten gidecekler 
Sabah akşam yatıp kalkıp Türkiye’ye sövenleri Coronavirüsü değil ama haset yiyip bitirecek bu gidişle. Öyle ki onların beğenmediği, hor gördüğü Türkiye, ABD dâhil 55 ülkeye yardım yapan tek ülke haline gelmiş durumda. Ve sırada daha yardım isteyen 40 ülke var. 
Şu ana kadar 90 ülke Türkiye’den yardım istemiş durumda. Bunların 55 tanesine yardım malzemeleri gönderildi. Geriye kalanları için de çalışmalar devam ediyor. Bu devletlerin içinde ABD, İngiltere KKTC gibi ülkeler var.
AB’nin KKTC’ye gönderdiği yardım malzemelerini de Türkiye üzerinden geldiğini dün öğrenmiş olduk bu vesile ile. AB bile yardım ulaştırabilmek için Türkiye’den yardım istiyor ve Türkiye’nin yardımı ile bize yardımlarını ulaştırabiliyor. Kısacası yeni bir dünya düzenin konuşulduğu şu günlerde Türkiye için yeni bir sayfa açılmakta. Allah Türkiye’mize zeval vermesin… 

İngiltere’den her gün kötü haber geliyor
İngiltere'de yaşam süren ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Kıbrıslı Türklerin sayısı 89'a yükseldi son olarak. Ve pek çok soydaşımız da bu virüs ile uğraşmaya devam ediyor.
Geçen gün Başbakan Ersin Tatar söyledi, İngiltere’den o kadar çok talep varmış ki ülkeye geri dönebilmek için. Ama ülkenin durumu da belli. 
Bizim beğenmediğimiz sağlık sistemi kimseyi kapıda bırakmadı. Alman turistler dahil herkese ihtiyacı olan sağlık hizmeti eşit olarak verildi. 
İngiltere’de ise hasta olanlara bu süreci evlerinde geçirmeleri söyleniyor. Aradaki farkı hala görmeyenler için bir kez daha yazalım istedik. 

MESAJLAR
Özben KALFA: Karantina günlerinde saçınız, sakalınız o kadar uzamış ki sabah yürüyüş yaptığınız güzergâhtaki tüm köpekler sizi görünce havlamaya başlıyormuş. Mahalliden şikâyet var, bilginiz osun. 

Emir ERSOY: Sizin arılara kuşlar dadanmış haberiniz yok. Eğer biran önce bir tedbir almazsanız yakında arı kovanında arı kalmayacak hepsi kuşlara yem olacak. Bizden söylemesi. 

Sadık GARDİYANOĞLU: Bazı kişilere verdiğiniz kredinin limitleri dolmuş diye duyduk. Sizde devlet gibi bazı kredileri üç aylığına erteleyin o zaman, olmaz mı? 

Gürdal ÇUVALCIOĞLU: Bisiklet sürme işine ara verince yeniden göbecik öne doğru çıkmaya başlamış. Acaba spor aletlerinden falan mı alsanız. Ne dersiniz? 

Biray DELİCEIRMAK: Evde karantina günlerinde ev yemeklerinin yanında artık tatlı konusunda da kendinizi hayli geliştirmişsiniz. Karantina sonrası artık bir uğrarız ve meşhur tatlılarınızın tadına bakarız değil mi? 

Ersin TATAR: Son dönemde iptal edilen üç büyük ihalede sizin emriniz varmış. Kulağınıza gelen bazı tatsız duyumlar üzerine büyük bir cesaretle bu ihaleleri iptal etmişsiniz. Pandemi hastanesi de bunlardan bir tanesiymiş. 

İsmail KOFALI: Hadi gözünüz aydın, hırdavatçılar yeniden kapılarını açıyormuş. En kısa sürede kapınızı çalacağız, evde yapmayı düşündüğümüz bir sürü iş var nasılsa. 

Önder SENNAROĞLU: Pek muhterem amcanız hakka yürümüş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun, mekânı cennet olsun. 

Dr. Ali PİLLİ: Fransa Başbakanı ve bazı üst düzey yetkililer ikinci bir dalgadan söz etmeye başladılar. Biz birinci dalgayı atlattık mı? İkinci dalga için bir hazırlık var mı? 

Oğuz KARAÇAY: Şu Opsimo üretimi de nedir? Bu konuda genç üreticilerimize bir bilgi vermenin zamanı geldi de geçiyor bile. Bu arada bir ara lütfedip bizim bahçeyi de bir görmeye gelin bir zahmet. 

Kartal HARMAN: Coronavirüsü değil ama çok yakında başka bir hastalık yüzünden hastanelik olacağınıza bahse gireriz o sakalları ve saçları bir müddet daha kesmezseniz.  Ne o haliniz öyle. 

Erol CANSEÇ: Vatandaş bu kriz döneminde hem sağlıklı hem de ucuz balık yiyebilsin diye tüm balık ürünlerinde fiyatları yüzde 40’lara kadar varan oranlarda indirmişsiniz. Helal olsun size. 

Ali LORD: Gönyeli’nin sevilen siması, pek muhterem babanız hakka yürümüş. Merhuma Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyoruz, başınız sağ olsun, mekânı cennet olsun.

Gülşah Sanver MANAVOĞLU:  Son günlerde siyasi kulislerde sizin meşhur timsahın Corona’ya yenik düştüğü iddiaları var. Sanırsam bu konuda bir paylaşım yapmak artık şart oldu gibi.

YORUM EKLE

banner608

banner474