banner564

Azizler Günü Arifesi - 31 Ekim

Hallowen = All Hallow's Eve (Azizler Günü'nün arifesi) kavramından kısaltarak, oluşturulmuştur. 
Ülkemizde son trend olan “Cadılar bayramı”  Pagan ve Hristiyan köklerine dayanan ve günümüzde seküler bir kutlama halini almış olsa da temelinde dini içerikli bir etkinliktir.  
Cadılar Bayramı'nın kökeni antik Britanya'da Pagan Keltlerin kutladığı Samhain (Sam –yaz ve fuin-son)  Festivalinden gelir.  Bu dönemde sürülerin yaylalardan döndüğü, toprak ağaları ile arazi kira sözleşmeleri yenilendiği biliniyordu. 
Fakat cadılar bayramına dönüşmesine neden olan olay ise bu günde ayrıca ölülerin ruhlarının geçmişte yaşadıkları evleri ziyaret ettiğine inanmalarıydı. 
Tepelerin üzerinde, evlerdeki ocakları tutuşturmak ve aynı zamanda kötü ruhları uzak tutmak için büyük ateşler yakılıyordu. İnsanlar, ortalıkta dolaştığına inandıkları ruhlara tanınmamak için maskeler takıyor, kostümler giyiyorlardı. Bu gelenekler nedeniyle Samhain festivali zamanla cadılar, goblinler, periler ve iblislerle özdeşleşti. 
7. yüzyılda Papa IV. Boniface 13 Mayıs'ta kutlanan Azizler Günü'nü -muhtemelen pagan festivalinin yerini alm ası için 1 Kasım'a taşıdı. 
Azizler Günü'nün arifesi (31 Ekim) kutsal kabul edildi ve Batılı dillerdeki Halloween (holy evening/kutsal akşam) adı buradan geldi. 
Peki Dini içerikli ve tamamen batı kültürüne ait olan “cadılar bayramı”nın KKTC’ye gelmesi ve KKTC’de büyük bir coşkuyla kutlamasının sebebi nedir?  
Yıllardan beri kimlik karmaşası yaşan, batı özentisi olan ve kendi kültürüne sahip çıkamamış bir toplum olabiliriz.
 Bireysel inançlar ve farklılıklardan dolayı bazı kişiler bizim kültürümüzde hiçbir yeri olmayan sonradan gelip yerleşen “cadılar bayramı”nı kutlamak isteyebilir.
Bütün bunları anlarım! 
Fakat daha kendi kültürünü, tarihini, kimliğini oluşturmakta zorlanan ve bunları yeni nesile aktaramayan “eğitim kurumları” hangi amaca hizmet olarak okullarda “cadılar bayramı” kutlaması yapıyor onu anlamakta zorlanıyorum.,
Daha çocuk Atatürk’ün doğumunu- ölümünü bilmezken, haritada 3 tane ülkenin yerini bulmakta zorlanırken, yaşadığı coprafya hakkında yeterli bilgiye sahip değilken, batının etkinlerinin bizim okullarımızda ne işi var? 
Üstelik dini kökenli bir etkinlik! 
Yani kimlik kargaşası yaşayan çocuğa eğer bizler eğitimci olarak öncelikle batıyı işaret edeceksek, bu çocuklar hiçbirzaman kendi miraslarına sahip çıkamayacak!  
Kutlamak istyen kutlar, boyanır, saçaklanır, vampirleşir. Buna Saygı duyarız. Saygı duymak başka! Fakat eğitim kurumlarında 10 yaşındaki çocuklara “halloween” aşılamasını da anlamakta zorlanırız. 
YORUM EKLE

banner471

banner473