banner564

Bam telinin zırtları... 

KKTC İstatistik Kurumu, 2021 Gayri Safi Milli Hasıla verilerini, %3 kusur büyüme haberleri eşliğinde  yayınladı. Her şeye rağmen onlara saygı gösteririm. Ancak ne hikmetse, “Yeni Politika” döneminde Kurum; daha önce, yani “Eski Siyaset” zamanında,  bilimsel gelenek olan verileri; 1977 Sabit Fiyatları ve Dolar bazında da vermeyi kaldırdı. Böylece ekonominin,  siyasetin ve sivil toplumun değerli mensupları ile ekonomistlerin ve halkın, enflasyonun, insan ve ekonominin üzerinde yol açtığı tahribatı kıyaslama ve çare arama gayretine de darbe vuruldu. Çünkü mevduatların, %80’den fazlasının döviz cinsinden olduğu, tüm mal ve hizmet bedellerinin, alış verişin; devletin ana vergi gelirlerindeki vergi işlemlerinin dahi döviz üzerinden olduğu ülke gerçeğimizde verilerin,  1977 Sabit Fiyatları ve Dolar temelli verilmemesi ile ülke körleme yürümeye itiliyor. 
Ama İstatistik Kurumunun,  Fert Başına Gayrı Safi Milli Hasıla (FBGSMH) verisini; Dolar bazında verme zorunda olması yüzünden, gerçek acı yüzünü gösterdi. 
İstatistik Kurumunun açıklamasına göre, 2021 yılında ise GSMH, 30 milyar TL olarak gerçekleşti. Bir önceki yılda, 21 milyar TL olan GSMH da oluşan, bu 9 milyar TL’lik artış, ciddi bir olaydır. FBGSMH gerçekleşmesi ise, açıklamada,   11 bin Dolar olduğu kamuya duyuruldu.
Halbuki, 2017’de 14 Milyar TL olan GSMH gerçekleşmesinde, FBGSMH 14 bin Dolardı. 2018’de 18 milyar TL olarak gerçekleşen GSMH ki bir önceki yıla göre, 4 milyar TL’lik ciddi artıştı, ama FBGSMH 13 bin dolar olmuştu. 2019’da GSMH 21 milyar TL olup, bir önceki yıla göre 3 milyar TL önemli artış göstermesine karşın FBGSMH 12 bin Dolara düştürmüştü.
2020 yılında ise 21 milyar TL olan GSMH, bir önceki yılla kümülatif olarak ayni olmasına karşın, FBGSMH dolar bazında 10 bin dolara düştü. Bam telinin birinci zırt, dediği yer işte burası. 
 2021’de ise GSMH 30 milyar TL oldu. Bir önceki yıla göre, 9 milyar TL’lik ciddi bir artış. FBGSMH 11 bin dolar olarak gerçekleşti. Yani bir önceki yıla göre, bin dolarlık artış. Burası bam telinin ikinci zırt dediği, hem de cırlak bir sesle de burasıdır. Çünkü. 
2017’da 14 milyar TL olan GSMH gerçekleşmesinde, FBGSMH 14 bin dolardı. 2018’de GSMH 18 milyar TL olarak gerçekleşirken, FBGSMH 13 bin dolardı. 2019’da 21 milyar TL olan gerçekleşmede ise FBGSMH 12 bin dolardı. Bakın ne ciddi ve cırtlak bir sestir çıkan. Çünkü 30 milyar TL olan GSMH’nın 2021’deki gerçekleşmesinde, FBGSMH 11 bin dolardır. Toplamda bunca artışa karşın, bırakın yükselmeyi, ciddi düşüş nettir. Bu nedenle bam telini tanımak için bu kez; KKTC Merkez Bankası 2021 Raporundan, ayni yıllar itibarı ile Dolar kuru ortalamasına bakarak, bu sesi analiz edelim. Bunun için de KKTCMB Raporundaki ortalama kurları da, satış fiyatları temelinde aldım. 
Dolar, 2016 da 3,5 TL idi. 2017’de ise 3,7 TL oldu.  2018’de ise tırmandı ve 5,2 TL oldu. Kur, 2019’da, 5,9 TL oldu. 2020’de ise 7,3 TL’ye tırmandı. Şimdi gelelim, İstatistik Kurumun GSMH’sını açıkladığı  2021’e. Bunun ilk iki ayında bir dolar 7,3 TL dir. Mart ile Eylül ayları arası ise kur,  8 TL dir. Ama Ekim ayında kur, 9 TL oldu. Kasım ayında ise 12,6 TL’ye tırmandı Aralık ayında ise uçtu ve 13 TL oldu. Vallahi bunun ortalamasını almak dahi, epeyi bir matematik işlemi gerektirir. Yok ekonomi yada işletme veya aile Bütçesi yönetecen.. Ama günümüz itibarı ile dolar kurunun, 18.69 TL’ye füzeyle uçtuğu gerçeği ile olayı ele alırsak; bu halin, insana, ekonomiye getirdiği yıkımı görmemek mümkün olmaz. . Bu bakımdan enflasyonu, döviz krizinin buna doğrudan etkisini görmek istemeyen, bunun görülmesini bıraktım, konuşulmasını dahi engellemeye çalışan ve bunu gizlemek için İK veri üretimini dahi buna alet eden zihniyet; insana, ekonomiye, devlete, halka felaket getirmekten başka bir şey getirmez. Son olarak Sayın Tatar’ da seslenelim. Eskilerin sözünü doğrulatıyorsun. Hani o, “ eskide keramet var” derlerdi ya onu. Çünkü Yeni Siyasetin, ” ne ceb, ne cebken bıraktı”. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Bırak palavrayi pandemi ve Ukrayna Savaşı'ndan sonra ab ABD dünya ne halde IMF başkanını dinle işiniz gücünüz dezenformasyon

Abdülkadir Geylani
Abdülkadir Geylani - 2 yıl Önce

Öyle bir. Başbakan. Dınızki.
Parti. Meclisin. Yanlış. Bir karar alsalar dai. BİR parti başkanı. Olarak . O yanlış. Kararı.
Ülkenin. BAŞBAKAN.ı. Olarak. Yanlış da olsa. Savunurum.
Diye bilen. BAŞBAKAN. SINIZ. MALESEF.

BEN. YANLIŞIDA SAVUNURUM. SAVUNAN BİR LİDERSİNİZ.

banner608

banner474