banner564

Bankacılıkta Yeni Devrim: Open Banking-Açık Bankacılık 

   Avrupa’da Banka Şubeleri Kapanarak Dijital Bankacılığa verilen “start” hızlandı. Bloomberg verilerine göre Hollanda'da artan dijitalleşme ve Kovid-19 sonrası fiziksel işlemlerin yerini çevrim içi işlemlerin almasıyla çok sayıda banka şube kapatma yoluna gitti. 2000'lerin başında Hollanda'da toplam 6 bin 100 banka şubesi bulunurken bu sayının şimdilerde 420'ye indiği, bunun yüzde 93'lük bir azalmaya karşılık geldiği ifade edildi. ING Bankasının ülke genelindeki şube sayısı 170 iken 57'ye, Rabobank'ın şube sayısı 335'ten 136'ya, ABN Amro'nun şube sayısı 129'dan 27'ye indi. Son dört yılda şubeye gelen müşteri sayısının ING bankasında yüzde 80 azaldığı belirtilen haberde, Ocak 2021 ile Ekim 2022 arasında ABN Amro şubelerine giden müşteri sayısının yarıya indiği vurgulandı. Bankalar, bunun fiziki gelişlerde bir düşüşe yol açtığını ve dijital hizmetlere yatırıma öncelik vermeleri gerektiğini söylüyor.
   2010’da 14.855 olan Birleşik Krallık’taki banka şubelerinin sayısı 2021’de 6.965’e düştü. Ağustos ayında Barclays UK CEO’su Matt Hammerstein, tüm işlemlerin yüzde 10’dan azının bir şubede gerçekleştiğini söylerken, NatWest perakende müşterilerinin yüzde 60’ının artık yalnızca dijital kanalları kullandığını söyledi. Hammerstein; Müşterilerle on etkileşimden dokuzunun telefon, internet veya akıllı telefon gerçekleştiğini ve nakit para çekme işlemlerinin yüzde 99’unun ATM’den yapıldığını sözlerine ekledi.
  Dijitalleşme cağı pandeminin etkisiyle ivme kazanırken müşterilerin, bankaların ve e-ticaret yapan şirketlerin daha hızlı, çeşitli ve dijital ortamda buluşmalarını sağlayan ve bir dijital bankacılık merkezi haline dönüştürülen açık bankacılık sistemi İngiltere’de başladı. Hiç şüphesiz ki yukardaki örneklerden görüleceği üzere nüfus gençleştikçe ve çağın gereksinimlerine ayak uyduruldukça bankaların dijitalleşmesi dahi bir üst seviyeye taşınıyor. Bankaların internetten sunduğu dijital bankacılık hizmetlerini ve elektronik ticaret alışverişlerini ana hesabınızın bulunduğu banka yerine birçok banka üzerinden kıyaslayarak yapma ortamı ve düzenine doğru dijital bir devrim yaşanıyor. Bankaların, şirketlerin ve müşterilerin interaktif şekilde yer alacağı büyük platformun adı ‘Açık Bankacılık’.   
Open Banking (Açık Bankacılık) Nedir?
    Açık bankacılık bankanızın nerde olduğu fark etmeden tüm hesaplarınızı görebileceğiniz ve işlem yapabileceğiniz bir dijital bankacılık sistemi ve platformudur. Birleşik Krallıkta kurulan bu sisteme bankalar yetkili regülatör kontrolü ve izniyle üye oluyorlar. Hesabınızın bulunduğu bankaya yetki vermeniz halinde hesap bilgilerinizi güvenli ortamda telefon uygulamaları (apps) ve web-sitesi üzerinden şubelere gitmeden yapma fırsatı sunulmaktadır. Bu uygulamalarla internet bankacılığında olduğu gibi bankalar arası ödemeler, hesaplar arası ödemeler, para transferleri, otomatik ödemeler ve kredi kartı ödemelerini hesabınızın olmadığı bankalar üzerinden de gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca üye olan diğer bankalarda verilen bankacılık işlemleri ücretlerini ve bazı şirketlerin ürün fiyatlarını kıyaslayarak yatırım ve/veya alışveriş yapma şansınız oluyor. Ayrıca size diğer bankalar ve ticari şirketlerden de yatırım tavsiyeleri, fiyat bilgileri ve ürün fiyat teklifleri gelebiliyor. Süreci kısaca özetlemek için aşağıda oluşturduğum şemada görüleceği üzere mevcut ve açık bankacılık arasındaki farklılıkları görebilirsiniz; 

 
Not: Tablo İnternetteki İkonlar kullanarak Yazar tarafından tasarlanmıştır.
 

YORUM EKLE

banner471

banner473