banner564

Bankaların kul hakkı oranı ve personele ödenen pay

  Bankalarda kul hakkı oranı bankaların gelirlerinden personele verdikleri pay olarak değerlendiriliyor. Kul hakkı oranı Türkiye’de akademisyen ve finansal okur-yazarlık platformu direktörlerinden Doç. Soner Gökten’in “Paramedya.com” adresi üzerinden yaptığı yeni bir analiz çalışmasıdır. Türkiye’de en büyük 6 özel bankasında 2023 yılında yapılan çalışmada gelirlerden en yüksek pay veren bankanın İş Bankası, en çok kar eden ve en az gelir payı verenin Yapı Kredi bankası olduğu analiz edildi. Personele en fazla pay veren ikinci banka ise Denizbank oldu. Kul hakkı oranı personel giderleri tutarının faaliyet karı tutarına bölünmesiyle bulunan bir ölçüm metoduyla hesaplanıyor. Diğer bir deyişle bu oran toplam gelirlerden personele düşen paya işaret ediyor. Bu oran banka personellerinin emeklerinin banka bazında karşılığının hesaplanmasına olanak veriyor. Zira söz konusu oran bankalar para kazanırken personellerinin bu kazanç üzerinden ne kadar kazandığını izleyen bir gösterge niteliğindedir. 
KKTC bankalarında kul hakkı oranı
   KKTC’de 2022 sonu itibariyle faaliyet gösteren 21 bankanın Kul hakkı oranı olarak karlarından personele ne kadar verdiklerini de bu makalede analiz edilmiştir. Bankaların brüt karlarının yaklaşık olarak % 25’i kurumlar gelir vergisi olarak devlete ödenir. Geriye kalan net karından ise personellere düşen payı bankalar bazında aşağıdaki tabloda detaylı gözlemleniyor. Bu çerçevede zararda olan bankalar ve gelirleri personel giderinin altında olan bankaların karlılığı düşük olduğundan dolayı kardan personele ödenen payın önemi kalmadığından dolayı değerlendirmeye tabi tutulması anlamlı değildir. Bu yüzden Türkiye’de karlılığı en yüksek 6 banka hesaba katılmıştır. Bu çalışmada ise karlılığı personel gelirlerinin üzerinde olan ve 21 banka arasında en yüksek karlılığı olan 11 banka hesaplamada dikkate alınmıştır. Bu kapsamda Kul Hakkı 2022 yılında en yüksek pay veren Near East Bank olurken elde edilen gelirlere göre en düşük payı ise İş Bankası vermiştir. İkinci yüksek pay verme oranına sahip Albank ise bir yılda bu pay oranını % 6 civarında artırmıştır. Creditwest Bank, Asbank, İş Bankası, Halk Bankası ve İktisat Bank ise 2021 yılındaki kul hakkı paylarını 2022 yılında düşürmüştür. Dolayısıyla söz konusu bankaların 2022 yılında karlılıklarını keskin şekilde artırmalarına rağmen personele ayırdıkları karlılık payının önemli oranda azaldığı gözlemlenmiştir. Kapital Bank ve Garanti Bank’ın ise kul hakkı oranı ortalamaya göre düşük olmakla birlikte 2022 yılında personel için ayırdığı gelir paylarını artırdıkları gözlemlenmiştir. 
  Sonuç olarak 2 yıldır yaşadığımız yüksek enflasyon ortamında bankaların gelirlerini artırmaları mali açıdan bir performans göstergesiyken, yüksek gelir sağlayan bankaların ise personellerine verdikleri değer ışığında ne kadar kazandırdığına dair bir gösterge oluşmuştur.  

YORUM EKLE
YORUMLAR
galip
galip - 5 ay Önce

harika çalışmalar supersiniz özellikle bankacılıkla ilgili super bilgiler.

semih
semih - 5 ay Önce

kktc nin en zengin insanları da araştırılmalı ve haber yapılmalı sadece vergi listeleri değil.Hiç yapılmamış bir haber.

banner608

banner474