banner564

Baş vermemiş bir sivilce nasıl geçer?

Kör sivilce de denilen baş vermemiş sivilceler, kistik akneler ya da nodüller, cildin altında çok derinlerde olduğu için irini açığa çıkartamayan sivilcelerdir. İltihap derinde ve sinirlere yakın olduğu için bu sivilceler genellikle son derece ağrılıdır. Özellikle de başları olmadığı hâlde onları açmaya ya da patlatmaya çalışırsanız kör sivilceler yara izine neden olabilir. 

Kör sivilceleri tedavi etmek

Topikal bir krem kullanın: Başı olmayan bir sivilceyi tedavi etmenin iyi yollarından biri, topikal bir krem kullanmaktır. İltihap giderici bir antibiyotikli krem kullanabilirsiniz ya da salisilik asit veya benzoil peroksit içeren bir akne kremini deneyebilirsiniz:

•    Salisilik asit ya da benzoil peroksit içeren bir yüz yıkama ürünü de satın alabilirsiniz; bunlar, şişliği azaltabilir ve sivilceye neden olan bakterileri yok edebilir.
•    Akne spot kremlerini deneyebilirsiniz.
•    İltihap giderici kremleri ya da akne kremlerini üzerindeki kullanma talimatlarına uyarak kullanmayı ihmal etmeyiniz.

Ilık kompres yapın: Baş vermemiş bir sivilceyi ılık ya da sıcak suyla ıslatmak daha hızlı baş vermesine yardım edebilir, sivilcenin tedavi edilmesini kolaylaştırabilir ve daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir:

•    Bir el bezini ya da makyaj pamuğunu sıcak ya da ılık suya batırın. 
•    Sonra, sivilceye birkaç dakika bastırın. 
•    Bunu sivilce baş verene kadar günde üç kez yapabilirsiniz.

Buz kompresini deneyebilirsiniz: Buz baş vermemiş ağrılı sivilcelere iyi gelir. Buz cildin altındaki ağrıyı hafifletebilir ve kızarıklık ve şişmeyi azaltmaya da yardım edebilir. Buz paketi, buzluğunuzdaki buz küpleri, hatta donmuş sebze paketi bile kullanabilirsiniz:

•    Buz kompresini, sivilcenin üzerinde yaklaşık 10 dakika tutun. 
•    Bunu aynı gün içinde birçok kez yapabilirsiniz. 
•    Yüzünüzle buz arasına bir bez koymayı ihmal etmeyin. Bez buzun cildine zarar
    vermesini engeller.

Dermatoloğa gidin: Derinin altında geçmeyen ya da baş vermeyen kör sivilceler varsa dermatoloğa gitmeniz iyi olabilir. Dermatolog sivilcelerinizi geçirecek ve yara izi kalmasına engel olacak bir tedavi planı bulmanıza yardımcı olur. Evdeki yöntemlerin hiçbirisi işe yaramıyorsa ya da kör sivilceler canınızı ciddi derecede acıtıyorsa dermatoloğa gitmeniz gerekir.

Baş vermeyen sivilceleri doğal yollarla tedavi etmek

Sivilceleri çay ağacı yağıyla tedavi edebilirsiniz: Çay ağacı yağı sivilceleri tedavi etmede popüler ve etkili bir doğal çözümdür. Çay ağacı yağı mikrop öldürücü ve iltihap giderici etkiler sağlar. Yani, derinin altında hapsolmuş sivilcenin şişliğini azaltmaya yardımcı olur ve sivilceye neden olan bakterilerle savaşır:

•    Bir damla çay ağacı yağını dokuz damla suyla karıştırın. Bunun yerine, çay ağacı yağını zeytinyağı ya da mineral yağı gibi başka bir yağla seyreltmeyi tercih edebilirsiniz. Aloe vera jeliyle de seyreltebilirsiniz. Makyaj pamuğunu ya da pamuklu çubuğu çay ağacı yağı karışımına batırın. Kör sivilceye sürün. 10 dakika beklettikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Bunu günde üç kez yapabilirsiniz.
•    Çay ağacı yağını göz çevresine sürmemeye dikkat ediniz. Çünkü tahrişe neden olabilir.
•    Sivilceye çay ağacı yağı sürmeden önce hassaslık testi yapın. Bir damla çay ağacı yağını bileğinize damlatın ve yaklaşık 15 dakika bekleyin. Hiç tepki görmezseniz sivilcenize güvenle sürebilirsiniz.

Ilık çay kompresi yapın: Çay kör sivilceleri tedavi etmede faydalı olabilir. Yeşil çayda ve siyah çayın iltihap giderici özellikleri vardır. Çay ılık kompresle birleşince sivilcenin şişliğini azaltmaya yardım edebilir:

•    Yeşil veya siyah çay poşetini ılık suya koyun. Çay poşetini çıkarıp doğrudan kör sivilcenin üzerine koyun. Çay damar büzücü görevi görür ve bu da sivilcenin dışarıya çıkmasına yardımcı olur.

Bal kullanın: Bal kör sivilceler için yaygın bir ev çözümüdür. Bal mikrop öldürücü ve antibakteriyeldir. Gözeneklerinizi tıkayan bakterilerle mücadele eder. Ayrıca, cildinizi beslemeye ve iyileştirmeye yardımcı olur:

•    Balı baş vermemiş sivilcenin üzerine yayıp yaklaşık 20 dakika bekletin. Daha sonra
    ılık suyla durulayın.
•    Balla elma püresini karıştırarak maske yapabilirsiniz. . Elma, kör sivilcelere iyi
gelir çünkü malik asidin cildi sıkılaştırdığına inanılır. Çekirdekleri ve sapı çıkarılmış elmayı mutfak robotuna ya da miksere koyun ve püre olana kadar karıştırın. İçine bal katıp maskeye benzeyen bir macun yapın. Sivilceyi bununla kaplayın ve 20 dakikaya kadar beklettikten sonra yıkayın.

Sivilceyi sütle ıslatın: Süt evde ve halk arasındaki çözümlerde kullanılan doğal bir güzellik ürünüdür. Sütün içinde alfa hidroksi asitler vardır. Süt ölü deriden kurtulmaya, gözenekleri açmaya ve tıkanmış dış katmanı ortadan kaldırarak kör sivilcenin iyileşmesine yardım eder. Sivilcenin baş vermesini de sağlayabilir, böylece içerideki irinden kurtulabilirsiniz:

•    Sütü makyaj pamuğuyla doğrudan baş vermemiş sivilceye sürün. Sütü en az 20 dakika orada beklettikten sonra ılık suyla yıkayın.
•    Bunu günde üç ya da dört kez yapın.

Aloe vera sürün: Aloe vera hassas ciltli kişilerin kör sivilcelerden kurtulması için harika bir alternatiftir. Aloe vera antibakteriyel ve iltihap gidericidir. Sivilcenin şişkinliğini ve kızarıklığını azaltabilir ve sivilceye neden olan bakterilerle savaşabilir. Aloe vera bitkisinin yaprağını veya aloe vera jeli kullanmayı seçebilirsiniz:


•    Aloe verayı kör sivilcenin üzerine sürün. Yaklaşık 20 dakika bekletin. Bunu günde 3 defaya kadar yapabilirsiniz.

Elma sirkesi toniği yapın: Elma sirkesinin antibakteriyel ve antiseptik özellikleri vardır. Yani, sivilceye neden olan bakterilerle savaşmaya ve sivilcenin baş vermesine yardımcı olabilir:

•    Elma sirkesini makyaj pamuğuyla sivilceye sürün.
•    Eğer cildiniz hassassa sivilceye sürmeden önce elma sirkesini bir ölçek sirkeye dört
    ölçek su şeklinde seyreltiniz.

Yüzünüzü temizleyiniz

Yüzünüzü günde iki kez yıkayın: Kör sivilceleri önlemenin en iyi yolu düzgün bir yüz hijyenidir. Bu yüzden yüzünüzü ve sivilceli bölgeleri günde iki kez yıkamalısınız. Tüm vücudundaki kir ve yağdan kurtulmak için günde bir kez banyo veya duş yapmanız iyi olur:

•    Çok terlediğiniz aktivitelerden sonra yüzünüzü daima yıkayın.
•    Yüzünüzü ellemekten kaçının çünkü yüzünüzün derisine bakteriler geçirebilir.

Hafif bir temizleyici kullanın: Derinin altındaki kör noktalarla başınız dertteyse yüzünüzü hafif, bitkisel yağ bazlı bir ürünle temizleyin. Yüz yıkama ürünü seçerken, üstünde komedojenik olmadığı yazan bir ürün satın alın. Komedojenik olmayan ürünler sivilce oluşumuna neden olmaz. Yüzünüz için alkolsüz ürünler kullanın çünkü alkol cildi tahriş eder ve cilde zarar verebilir.

Bez yerine parmaklarınızı kullan: Yüzünüzü yıkarken parmak uçlarınızı kullanın. El bezleri ve süngerler cildi tahriş edebilir ve bu da daha fazla soruna yol açabilir. Yüzünüze nazikçe ve dairesel hareketlerle masaj yapın. Yüzünüzü ovmaktan kaçının. Çünkü yara izi kalmasına neden olabilir.

YORUM EKLE

banner608

banner473