banner564

Batık Mavna

Genç arkadaşlarımın ellerinde telefon, başlarını kaldırmadan sürekli uğraşıyorlar. Çevrelerinde olup bitenlerin de hiç farkına olmuyorlar. Hele hele birde yoğun kullanımlarından dolayı telefon pilleri de bitmek üzereyse, bir de şarj stresi yaşıyorlar. 
Yaz tatili yaklaştığından, gençlerle sohbetlerimde, yaz tatilleri için planlarını soruyorum. Birçoğu tatili bilgisayar oynamakla özdeşleştiriyor. Yapacak birçok aktiviteler varken, gençler evde bilgisayar oyunu oynamayı tercih ediyorlar. Belki de bunun nedeni biz büyükleriz. Gençlerin boş zamanlarını değerlendirecekleri aktiviteler varken, onların evde oturup sesiz sedasız bilgisayar oynamaları, biz ebeveynlerin işine de gelmektedir.
Coğrafyamızda deneyimleyebileceğimiz, gençlerle buluşturabileceğimiz birçok aktiviteler vardır. Farklı bir dünya ile tanışabileceğimiz, farkında olmadığımız güzelliklerle tanışabileceğimiz aktivitelerden bir tanesi de tüplü dalışlardır. Billur gibi temiz ve sıcak denizlerle çevrili Kıbrıs, amatör ve ileri seviye tüplü dalma meraklıları için bir cennettir. En gençlerin dahi çok kısa sürede dalmayı öğrenmesine imkan tanıyan pek çok profesyonel kulüp bulunmaktadır. Mevcut kurslar temel dalış ile başlayıp, Padi Master kurslarına kadar çıkmaktadır. 
Denizlerimizdeki sualtı görüş mesafesi değişken olmakla birlikte, iyi bir günde 30 metreye kadar çıkabilmektedir. Hele şanslı bir gününüzde iseniz su altında vatoz, orfoz, iskorpit, renkli lapina ve sarıkuyruk balığı, murana ve elbette ahtapot ile çipura ve denizyıldızları görebilirsiniz.
KKTC de birçok dalış noktası bulunmakla birlikte dalış noktalarız, Girne kıyı sahillerinden Karpaz’daki Zafer Burnu’na ve buradan Mağusa’ya kadar olan bölüm içerisinde yer almaktadırlar. Maalesef batı bölgelerimizde bilinen veya tercih edilen dalış noktalarımız olmamakla birlikte keşfedilmeyi bekliyorlar.
Benim için dün böylesi güzel ve şanslı günlerimden birisiydi. Yedidalga bölgemizde yeni açılan bir dalış merkezi olan Kuzey Kıbrıs Sualtı Topluluğu ile, bölgede varlığı balıkçılar tarafından bilinen, CMC zamanından kalma, batık bir mavnaya daldık. Onaltı metre derinlikte bulunan mavna, beş metre genişlik, otuzbeş metre uzunluk ve üç metre yüksekliği ile bir bütün olarak denizin altında usulca uzanmaktadır. Etrafı balık avları ile sarılmış durumda. Belli ki birçok balıkçı ağını bilmeden buraya takmış. Birçok kez zıpkın balıkçıları tarafından bu batık mavnaya dalış yapıldı, fakat tüplü dalış yapanların sayısı on kişiyi geçmez.
Koruçam burnundan Yeşilırmak’a kadar olan bölgemizde tüplü dalışlar için tercih edilen bir dalış noktamız yok. Yedidalga sahilinden yaklaşık yüz metre kadar açıkta olan batık mavna bu açıdan bir ilk olmuştur. Su altındaki bu güzelliği görmek veya gençlerimizi böylesi aktivitelerle tanıştırmak, yönlendirmek bizlere düşmektedir. Yapacak hiçbir şey yok deyip de kendini bilgisayar başına bağlayan gençler için su altında bir batık mavna görmek, onların tatillerine güzel bir renk katacaktır. Herkese iyi pazarlar.
YORUM EKLE

banner471

banner473