banner564

Batık  tırnak nedir ve nasıl geçer? 

Batık tırnaklar, gerçekten de çok acı verici ve rahatsız edici bir problemdir. Ancak maalesef her 2 kişiden birinde görülmektedir. Batık tırnak, el ve ayak tırnaklarında sık rastlanılan bir durumdur. Tırnağın keskin tarafının tırnağın sonundaki ya da yanındaki deriye gömülmesi sonucunda tırnak batması meydana gelir. Oldukça ağrılı ve acı veren bir durum olan tırnak batması, aynı zamanda iltihaba neden olur. İltihaplı tırnak batmasının tedavi edilmemesi durumunda ilerleyebilir ve cerrahi müdahale gerekebilir. Tırnağın uzamasını sağlayan tırnak yatağının herhangi bir nedene bağlı olarak bozulması durumunda tırnağın uzayarak ilerlemesinde bozulmalar meydana gelir. Buna bağlı olarak tırnağın yuvasına zarar vermeye başlamasıyla birlikte enfeksiyon oluşumu görülür. Ayrıca tırnak yatağından bağımsız olarak tırnağın deriye baskı uygulaması sonucunda da tırnak batması meydana gelebilir. Tırnak batması gençlerde ve yetişkin bireylerde yaygın olarak görülen problemlerden biridir. Bebeklerde ve çocuklarda tırnak batmasına rastlanılmaz. Kadınlara kıyasla erkeklerde daha sık görülen tırnak batması, genellikle 20-30 yaş aralığında görülür. Tırnak batması el tırnaklarında meydana gelebileceği gibi genellikle ayak baş parmağında görülür. Ayrıca baş parmağın yanı sıra diğer parmaklarda görülme olasılığı da vardır.

Batık tırnak neden olur?

•    Ayağın aşırı terlemesi
•    Tırnakta travma oluşması (çarpma, tırnak üzerine gelen darbe veya tırnağın üzerine 
    basılması)
•    Çok dar ve sıkı ayakkabı giyilmesi
•    Tırnak mantarı
•    Tırnakta meydana gelen enfeksiyon
•    Tırnakların derinden ve sivri kesilmesi
•    Uzun süre topuklu ayakkabı giyilmesi
•    Uzun süre sivri burun ayakkabı giyilmesi
•    Genetik yatkınlık
•    Yanlış pedikür yapılması
•    Ayakta veya ayak parmaklarında meydana gelen deformasyon
•    Tekrar eden darbeler veya tırnak zedelenmeleri

Batık tırnağın belirtileri nelerdir?

Batık tırnak, genellikle ayak baş parmağında meydana gelen bir durumdur. Batık tırnağın temel belirtileri; acı, kızarıklık ve tırnak ucunda meydana gelen şişmedir. Batık tırnağın ilk evrelerinde tırnak ucunda acı hissiyle birlikte kızarıklık ve şişlik görülür. Bu evrede iltihaplanma söz konusu değildir. Tırnakta acının yanı sıra sıcaklık hissedilir. Batık tırnağın ileri evrelerinde tırnağın keskin tarafında ekstra dokulaşma ve deri kaplaması görülür. Yine tırnağın sivri ucunun deriye baskı uygulaması nedeniyle iltihap oluşumu başlar. Ancak bu iltihaplanma her zaman için enfeksiyon olarak kabul edilmez. Oluşan iltihap, tırnağın deriye uyguladığı baskı sonucunda deri formunda meydana gelen bozulmaya karşılık vücudun verdiği tepki olabilir.

Tırnak batması probleminde görülen iltihaplanma bazı durumlarda enfeksiyon oluşturabilir. Enfeksiyon oluşması durumunda tırnakta görülen şişlik daha kötüleşir ve iltihaplı bölgede beyaz veya sarı renkli irin görülebilir. Ayrıca yaygın olmamakla birlikte enfeksiyon nedeniyle ateş meydana gelebilir.

Batık tırnaktan nasıl korunulur?

•    Tırnaklarınızı sivri şekilde kesmek yerine düz kesin ve tırnaklarınızın kenarının
    keskin kalmaması için mutlaka törpüleyin.
•    Uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giymeyin.
•    Çok dar ve rahatsız ayakkabı kullanımından kaçının.
•    Parmağınızı ve dolayısıyla tırnağınızı hedef alan tekrarlayıcı darbelerden kaçının.
•    E vitamini ve bitki yağları içeren kremlerle el ve ayaklarınızı düzenli olarak
    nemlendirin.
•    Tırnak batması olan bölgede mantar oluşmuşsa her gün düzenli olarak bir damla saf
    çay ağacı yağı damlatın.
•    Ayağınızı kuru ve temiz tutmaya özen gösterin.

Batık tırnağın tedavisi nasıldır?

Toplumda oldukça sık rastlanılan sağlık problemlerinden biri olan tırnak batması, oldukça acı veren bir durumdur. Kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren tırnak batması aynı zamanda ayak sağlığını da tehdit etmektedir. Tırnak batması problemiyle karşılaşılması durumunda öncelikle pedikür uygulaması yapan salonlara başvurulsa da bu durum yalnızca geçici çözüm sağlamaktadır. Bu nedenle daha sonraları daha büyük sorunlarla karşılaşmamak adına medikal ayak sağlığı bakımı yapan merkezlere başvurulmalıdır.

Tırnak batması problemi karşısında en çok tercih edilen tedavi yöntemi “3TO tel yöntemi”dir. Ayak sağlığı bakım merkezlerinde uzmanlar tarafından uygulanan bu yöntem ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilir. Bu yöntem ile yatağı bozulmuş ve yan kısımlardan ete gömülmüş olan tırnak, özel titanyum tellerle askıya alınır ve ortadan sıkıştırılarak yukarı kaldırılır. Askıya alınan tırnağın büyümesi sürekli olarak kontrol edilir ve düzenli periyotlarla tel değiştirilir.

İhmal edilmiş ve ilerlemiş tırnak batmalarında cerrahi müdahale gerekebilir. Enfeksiyon oluşmuş vakalarda röntgen ile iltihabın yayılma derecesi belirlenir. Bu sayede iltihabın kemiğe gelip gelmediğine bakılır. Ayrıca tetanoz aşınız üzerinden 5 yıl geçmiş ise aşınız yenilenir. Lokal anestezi altında yapılan işlemde öncelikle tırnağın üst kısmında oluşan doku temizlenir. Daha sonra tırnak batmasının tekrarlamasını önlemek adına kimyasal ilaçlar yardımıyla bölgedeki bazı hücreler öldürülür. Operasyon sonrasında bölge düzenli olarak kontrol edilir ve pansuman yapılır. 


Evde batık tırnak tedavisi nasıl yapılır?

•    Ayaklarınızı, ılık / sıcak suya sokun. Su ne kadar sıcak olursa o kadar iyidir. Ayaklarınızı bu suda 15 - 30 dakika bekletin. Bu günde iki kez uygulayın.

•    Yapılan bu düzenli ayak banyosu ayak tırnaklarınızı yumuşatır ve olası enfeksiyonları engeller. Sonrasında ayaklarınızı antibakteriyel sabunla yıkamalısınız.

•    Banyodan önce, batık tırnaklarınızı kolayca çıkarabilmek için gerekli pedikür aletlerinizi hazırlamalısınız. Bunlar: Tırnak makası, pedikür makası, pamuk

•    Banyo sonrası, ayaklarınızı temiz bir havlu ile kurulayın ve tırnaklarınızı düz bir şekilde kesin. Yuvarlak şekilde kesilen tırnaklarda batık olma riski artmaktadır.

•    Steril bir iğne ucu ile yada steril olan sivri bir uç ile, batık olan tırnağınızı yavaşça kaldırın ve boşluk kısma küçük bir parça pamuk yerleştirin. Tırnağınızı çok fazla zedelemeden pamuğu yerleştirin ve pamuğu fazla itmeyin. Pamuğu batık tırnağın olduğu boşluk kısımdan daha ileriye iterseniz enfeksiyon riski oluşabilir. Bu durumu önlemek için pamuğa bir miktar Teramisin yara merhemi sürebilirsiniz. Pamuğu yerleştirdikten sonra, ayak parmağınızı gazlı bez ile sarın. Tabi gazlı bez ile sardıktan sonra ayağınızın gün boyu çorap ve ayakkabının içinde olduğunu ve terleyeceğini unutmayın.

•    Eğer ayağınızda enfeksiyon oluşursa, örneğin ayak parmağınızda renk kırmızı ve koyu maviye yakın bir renk oluştuysa enfeksiyon oluşmuş demektir ve bu durumda yapılabilecek en doğru şey doktora giderek uygun enfeksiyon için uygun tedaviyi almaktır.

•    Evde olduğunuz süre boyunca ayaklarınızın hava almasını sağlayın, en azından geceleri uyurken çoraplarınızı çıkararak ayaklarınıza nefes aldırmalısınız.

•    Günde bir kez, ayak parmağınızı kontrol edin ve pamuğunuzu yenileyin. Bu şekilde pamuğunuzu yeniler ve hijyenik bir uygulama yaparsanız, sadece iki haftada batık tırnaklarınız tarihe karışacak ve yerine yeni ve sağlıklı tırnaklar çıkmaya başlayacaktır.

Batık tırnak iltihabını önlemek için, bir dilim limonu ayak tırnağınızın üstüne koyun ve bir sargı bezi ile sarın ve gece boyunca parmağınızda tutun. Limonun içerdiği asit, enfeksiyonu durdurmaya yardım edecektir.


 

YORUM EKLE

banner471

banner473