banner564

Bayramı kaybedip yazı kazanmak

Pandemide 3. dalga ve kapanma süreci: 
    Üçüncü dalga dünya genelini bu kez daha sağlam vurdu. 2021 yılı ilk yarısında birçok ülkede pandeminin en kötü günlerinin yaşandığı açıklandı. Dünya genelinde vaka sayısı 155 milyonu aşarak yeni rekoru tazeledi. Aktif vakalar 19,4 milyon olurken durumu kritik olanlar 109 bin kişi ile aktif vakaların % 0,6’sını oluşturuyor. Güney Kıbrıs’ta aktif vaka sayısı şubat ayından sonra hızlı tırmanış sergileyerek günlük 500 civarına yükselirken toplamda 67 bin 982’ye ulaştı ve ülkede kapanma sınırlandırmaları tekrardan getirildi. Türkiye’de şubat sonu sonrası sert bir şekilde artış yaşandı ve aktif vaka sayısı 324 bin kişiye yükseldi. Günlük can kaybı ise 300 seviyelerine çıkmıştı. Türkiye’de Nisan sonundan 17 Mayıs 2021 tarihine kadar 17 gün tam kapanma kararı alındı. Kapanma döneminde bankalar 10:00 – 16:00 saatleri arasında sınırlı personel ile dönüşümlü faaliyet gösterecek. İstisna kapsamında olan sektörlerde ise tarım üretimi, sağlık, market, restoran paket servisleri ve imalat sanayi yer alıyor. KKTC’de ise vaka sayıları günlük 50 – 70 kişi bandında ivme kazanırken aktif vaka sayısı 593 düzeyinde artan yönde seyrediyor. Hayatını kaybeden kişi sayısı ise 32’ye yükseldi. Bayramda KKTC’de de bazı sıkılaştırıcı tedbirler alınması bakanlar kurulunun gündeminde yer alıyor. 
Turizm beklentileri ve tedbirler: 
   Ekonomik faaliyetlerde bayramda kapatmanın etkisiyle yavaşlama olacaktır. Türkiye tedbirler alarak yaz dönemini kazanmayı hedefliyor. Böylelikle ekonomiye döviz girdilerinin sağlanması için turizmi canlandırma beklentisi var. Türkiye Dışişleri Bakanı Sn. Mevlüt Çavuşoğlu Mayıs sonuna kadar turistlerle bağlantı kuracak herkesin aşılanacağını beyan etti. Almanya Dışişleri bakanı ile görüşmesinin ardından Berlin’deki basın toplantısında “Aşılama konusunda özellikle turizm bölgelerine ağırlık verdiğimiz gibi oteller, restoranlar, havaalanları tur rehberleri dahil turistin görebileceği herkesi mayıs sonuna kadar aşılayacağını” beyan etti. Böylece bayramı kaybederken yazın kazanılması murat edilmektedir. Aynı stratejik tedbirlerin KKTC’de de yazı bayramdan sonra yazı da kaybetmemek için alması ve acil bir eylem planı haline dönüştürmesi elzemdir. 
Yüksek enflasyon, develüasyon ve yüksek faiz ortamı devam ediyor: 
   Mayıs başı itibariyle nisan ayı enflasyon oranları yayımlandı. Tüketici fiyatlarında yıllık artış % 17,14’e yükselirken, üretici fiyatlarındaki yıllık artış ise % 35,17’ye yükselerek 2018 sonrasında 2,5 yılın zirvesini gördü. Böylece hem tüketici hem de üretici tarafında meydana gelen hayat pahalılığı oranı toplamda % 52,31 seviyesine tırmandı. Türkiye Merkez Bankası tekrardan yılsonu döviz kuru ve enflasyon oranı beklentilerini yükselterek revize etmek durumunda kaldı. Bu bağlamda yılsonu dolar kuru beklentisi 8,57’den 8,71’e yükselmiş ve faiz beklentisi ise yukarı yönlü bir ivme kazanmıştır. Dolayısı ile faiz oranları % 19 seviyelerinde devam etmesi öngörülmektedir. Keza Türkiye Merkez Bankası 6 Mayıs 2021 tarihinde para politikası kararı gereği politika faizlerini % 19’da sabit bırakma kararı aldı. Fiyatlardaki artışı etkileyen unsurlar arasında en önemli faktörler emtia fiyatları ve döviz fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmaktadır. Merkez bankası döviz rezervlerinin hızla azalması, yabancı yatırımcılar tarafında döviz çıkışları ve yerli kişilerin döviz mevduata kayması Türk Lirası’nın değer kazanmasının önünde engel teşkil etmektedir. Keza Türk Lirası’na olan güven hala daha tesis edilemediği söz konusu endekslerde gözlemlenmiştir. 
   Sonuç olarak ekonominin ve finansal göstergelerin toparlanma süreci için önümüzdeki yaz dönemi Turizm sektörü anahtar bir rol üstlenecektir. Dövize ve nakit akışına uzun zamandır olmadığı kadar hem Türkiye’nin hem de KKTC’nin ihtiyacı bulunmaktadır. Yabancı ülkeler için bu yaz pandemi riski açısından yeşil ışık yakılan ülkelerden olmak ve turiste güven vermek gerekmektedir. Dolayısıyla pandemi tedbirlerinin ve yerel aşılamanın kendimizi tatmin edecek şekilde değil, yabancıları ikna edecek şekilde uluslararası standartlara uyum sağlayarak ivedi şekilde yapmamız elzemdir. 
 



Tablo yazar tarafından hazırlanmıştır.
Kaynak: TÜİK

YORUM EKLE
YORUMLAR
jale
jale - 3 yıl Önce

iyi günler Ertuğrul bey bu krzde kktc bankalarının 2020 sermayesi hakkında bilgilendirme yapabilir misiniz.Teşekkürler

Ertuğrul Buğrahan
Ertuğrul Buğrahan - 3 yıl Önce

Merhaba Jale Hanım. Bankalarımızın hepsinin mali raporları henüz yayınlanmadı. Hepsi tamamlanınca analiz edeceğiz...

banner608

banner474