banner564

Belediyelerde coğrafi sorgulama mutlaka yapılmalı

Coğrafyamızın gündemi belediyeler. Belediyeler yaptıkları hizmetler yönünden, bir ülkenin demokratik yönünü de temsil etmektedir. Belediye hizmetleri insan yaşamını etkileyen ve toplumun en yakından izleyip değerlendirdikleri hizmetlerdir. Hizmet yönünden olduğu kadar ülkenin demokratik rejiminin işlerlilik ve geçerliliği açısından da belediyelerin üzerinde önemle durulması gereken kuruluşlardır. Çünkü demokrasi sadece oy kullanmakla gerçekleşmez. Halkın kendini ilgilendirilen işlerin yönetimine katılması, bu amaçla kurulan organlarda görev alması ve yöneticilerini sürekli denetlemeye çalışmasıdır. 
Vatandaşın gündeminde hayat pahalılığı yer alırken, meclis gündemi belediyelerin yeniden yapılandırılması oluşturmaktadır. Zaman içinde 28’e ulaşan belediye sayımızın 13’e düşürülmesi düşünülürken son anda bu sayı 18’e çıktı.
Belediye sayısının niye 28 olduğu, belediyelerin niye günümüz koşullarına uygun geliştirilmediği, niye denetlenmediği, niye hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda belediyelerin sorgulanmadığını soran yok! Elbette bu sorgulamayı yapmak öncelikle ana muhalefete düşmektedir ancak muhalefet her zaman iktidarın eylemlerine karşı çıkma refleksi üzerinden siyaset yürüttüğünden böyle bir sorgulamayı yapmasını beklememekteyiz.
Son yıllar içerisinde belediyelerin ihtiyaçları gelişen nüfusları ile birlikte sürekli olarak artmıştır. Bunun yanı sıra, kaynakların verimli kullanılamaması belediyelerin yapılarını olumsuz etkilemiş ve belediyelerin borç yükleri hızla artmıştır. Geldiğimiz noktada, belediyelerin mali yapısında kalıcı bir iyileşme sağlanamaması ve artan borç yükünün yine borçlanılarak finanse edilmesi, belediyelerin mali yapısındaki sorunu daha da ağırlaştırmıştır. Ayrıca bu durumu önleyecek ve mali yapıda disiplini sağlayacak tedbirler de alınmamıştır. Belediye yapılarındaki bozulmanın diğer bir nedeni de belediyelerin az nüfuslu olmalarıdır. Çok sayıda küçük nüfuslu belediyenin varlığı, belediye sisteminin yüksek maliyetlerle çalışmasına ve kısıtlı kaynakların kötü kullanımına neden olmuştur.
Hazırlanan Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nda kapatılacak olan 10 belediyenin hangi kriterlere göre kapatılacağı ve 18 belediyenin hangi kriterlere göre yapılandırılacağı açıklanmamıştır. 28 belediyenin geçmişten günümüze mali yapısı incelenmiş midir? Belediyelerin nüfus yapılarına ve gelişmişlik durumlarına göre sınıflandırılıp, mali yapıları üzerindeki etkisi ortaya konulmuş mudur? Belediyelerin borçlanmalarına neden olan faktörler araştırılmış mıdır? bunları bilemiyoruz. Dahası oluşturulacak 18 belediye için yeni bir planlama yapılırken coğrafi konum özellikleri, fiziksel özellikler, toprak özellikleri, akarsuların ve göllerin varlığı ve nüfus yoğunluğu ölçütleri dikkate alındı mı? 
Belediyeler yeniden düzenlenirken mali ve coğrafi sorgulamalar yapılmaksızın yeni bir model oluşturulması, işlevsiz ve zaten kıt olan kaynakların gereksiz yere harcanmasına zemin hazırlayacaktır. Yaklaşan belediye seçimlerine yetişmek amacı ile alelacele hazırlanan Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın coğrafi unsurlar dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesi; belediyelerin sağlıklı yeniden yapılanmasını sağlayacağı gibi toplumun sosyo-ekonomik yaşantısına da katkı koyacağı bilimsel bir gerçekliktir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ogün
Ogün - 2 yıl Önce

Bizlerde coğrafi sorgulama olmaz... Adamına göre sorgulama olur :)

banner608

banner473