banner564

Beytambal kalsın, denmesi için mi?

Maliye Bakanı Sayın Amcaoğlu, gazeteci ile yaptığı görüşmede Pandemi Hastanesi ve PCR testleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kendi ifadesine göre KTMMOB bugün kendisine rapor sunacak. Bu rapor ışığında ise Kolon Hastanesini alıp, Pandemi Hastanesine döndürecek. Ayrıca PCR kiti ve alet alımı ile ilgili mali sıkıntı yok dedi. Bu arada YDÜ ile anlaştıklarını, hava ve deniz limanlarından gelecek yolcular için PCR testleri yapılacağını anlattı. Türkiye’den gelecek olan seyyar test imkanları gerçekleşince, YDÜ ekip ve araçlarının havaalanından, kara sınır kapılarına yöneltileceğini. Bütün bunları da salgınla mücadele ederken, ihtiyaç duyulan açılımın sağlıklı olması ve devletin elindeki sağlık ekip ve olanaklarını da sıkıştırmamak için yaptıklarını anlattı.
Peki bu açıklamalar neden şimdi yapıldı? Doğru dürüst planlama yapılmadan gerçekleşen açılımla,  ciddi sorunlar oluştu. Bunlar hem açılımın sağlıklı gelişmesini riske soktu. Hem de halk indinde açılıma dönük endişe ve kaygıları büyüttü. Ayrıca Sağlık Bakanı Sayın Pilli, resmen top gibi bir demeç verdi. Sayın Pilli, eldeki PCR test kitlerinin Pazartesine kadar yeteceğini ve Pandemi Hastanesi olmaması eksikliğini sitemkar şekilde ifade etti.
İşte Sayın Amcaoğlu’nun açıklamaları bu gelişmeler üzerine oldu. Şimdi sormak gerekir. Kolon Hastanesi alınarak Pandemi için kullanılacaksa, neden Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi önce Pandemiye ayrıldı. Bu yüzden oraya taşındı. Böylece merkezi hastanemiz kapatıldı. Haftalarca, aylarca boşluk yaratıldı. Sonra tekrar taşındı. Bu nedenle, Pandemi Hastanesi olmadan açılım içine girdik. Bu yüzden toplum içinde ciddi endişeler ve gerginlikler yaşandı ve halen bu devam ediyor.
Neden bu konu, aylar önce böyle ele alınmadı? Önce milyonlarca TL kaynak Kolona kira için verildi. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi ekstra mali, moral bedeller ödenerek taşındı, sonra geri geldi.
Şimdi ise Kolon satın alınacak! Önce kaç para kira ve taşınma için harcandı. Şimdi ise burası kaça alınacak? Bunlar için gerekli açıklamaları yapmak gerekir. Maliye Bakanının ifade ettiği KTMMOB’un vereceği rapor, herhalde hastanenin fiziki yapısı ile ilgilidir. Ama mali boyutu da paylaşmak gerekir.
Pandemi Hastanesi ile ilgili yeni bina alımı gündemi işgal ediyor. Ama Lefkoşa’da Domuzcular Burnunda bulunan Askeri Hastane, Pandemi Hastanesine neden dönmüyor? Devletin ciddi kaynak sorunu var. Hala kira veya satın alma üzerinde duruluyor. Neden? Anlamış değilim.
Evet acil olarak Pandemi Hastanesine ihtiyaç var. O zaman neden hala Domuzcular Burnundaki Hastane Pandemiye dönmüyor. Devlet ve asker vatandaşın sağlığı ve devletin kaynaklarının sağlıklı, verimli kullanılması için hassastır. Kolon’un alımı ile Pandemi Hastanesi ihtiyacının karşılanacağı açıklaması üzerine bunları yazdım. Devlet ve asker bunu düşünmelidir.  
Yoksa tüm bu zaman kaybı; açılımın, Pandemi Hastanesi olmadan gerçekleşmesi ile halkta oluşan endişenin doruğa çıkması ve “aman bir an önce Pandemi Hastanesi olsun; Burhan Nalbantoğlu neden oraya taşındı, sonra geri geldi. Şimdi Kolon satın alınacak veya Domuzcular Burnu neden hala konuşulmuyor sözlerini bırak; hepsi beytambal kalsın, bir an evvel Pandemi Hastanesi olsun” denmesi için mi bunca hay huy, gel git ve zaman sallama?
Evet şimdi açıklanan bu tedbirler akmasa damlar gibidir. Ama soramadan duramıyorum. Neden bunca gelgit yaşatılıyor? Neden bunca tantanaya yol açılıyor? Bu soruya herkes kendince cevap verebilir. Ama kimsenin reddedemeyeceği gerçek ise, plansız düzenlemelerin ve yapboz tahtasına dönmenin acı sonucunun, Kıbrıs Türk toplumunun kendine güven duygusunun yaralanması olduğudur.

YORUM EKLE

banner471

banner474