banner564

Bildiğimiz filmler yeniden vizyonda Pandemide 3. dalga: 

 Avrupa’da bahar döneminde Coronavirüs yayılmasında üçüncü dalga başladı. Fransız Başbakanı Jean Castex parlamentoda pandeminin hızlıca her yere yayıldığını beyan etti ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkede üçüncü kapanmayı açıkladı. Bu bağlamda seyahat kısıtlamaları getirilirken, okullar kapandı ve akşam 19.00’dan sabah altıya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Financial Times’ın haberine göre; Fransa’da vaka artışları % 55’e artarak günde 38.000’e yükselirken, 2 hafta içinde artış oranı sırasıyla Belçika’da % 95, Hollanda’da % 48, Almanya’da ise % 75 oldu. Üçüncü dalga Doğu Avrupa’yı da bu kez sağlam vurdu. Polonya Sağlık Bakanı Adam N. Geçen hafta televizyon programında pandeminin en kötü günlerini yaşadıklarını açıkladı. Mart sonuna kadar artış yerine hızlı düşüş ise İngiltere’de ve Portekiz’de gözlemlendi. Dünya genelinde vaka sayısı 133 milyonu aştı. Aktif vakalar 22,8 milyon olurken durumu kritik olanlar 99 bin kişi ile aktif vakaların % 0,4’ünü oluşturuyor. Güney Kıbrıs’ta aktif vaka sayısı şubat ayından sonra hızlı tırmanış sergileyerek günlük 500 civarına yükselirken toplamda 46.516’ya ulaştı. Türkiye’de şubat sonu sonrası sert bir şekilde artış yaşandı ve aktif vaka sayısı 49 bin kişiye yükseldi. KKTC’de ise vaka sayıları günlük 50 – 70 kişi bandında ivme kazanırken aktif vaka sayısı 513 düzeyinde artan yönde seyrediyor. Sonuç olarak hastane kapasitesini artışlarla zorladığımız için 3. dalga bize de ışık yakıyor…
  Kıbrıs’ta ve Türkiye’de turizm sektörü yine karanlıkta kalıyor
  KKTC’de 2018 yılında toplam turist sayısı 400 bin 205 kişi, 2019 yılında ise 391 bin 514 kişiydi. Toplam turist sayısının % 13’ü Almanya’dan, % 8’i İngiltere’den (KKTC vatandaşı hariç) olmak üzere Türkiye ve KKTC vatandaşı hariç yabancı girilişlerdeki en büyük dağılımı oluşturan iki ülke konumunda Almanya ve İngiltere yer almaktadır. Toplam yolcu sayısının 2019 yılında 1.749.979 olduğundan yola çıktığımızda Türkiye’den gelen turist ve öğrenci sayısının toplam yolcu sayısının % 77,63’üne tekabül etmekteydi. Güney Kıbrıs’ta ise 2018 yılında toplam ziyaretçi sayısı 3.938.625 kişinin % 30’unu İngilizler oluşturdu. Türkiye’de ise 2019 yılında İngiliz turistlerin toplam turistlere oranı % 5,69 olurken, Avrupa kıtasının ağırlığı % 44,67 seviyesinde yer alıyor. İngiltere 17 Mayıs sonrasında uluslararası seyahati açma kararını ertelediğini duyurdu. Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson seyahatlerde trafik ışıklı sisteme geçtiklerini açıkladı. Ancak seyahatlere başlama süresi belirsizliğini korudu. İngiltere’nin mevcut durumda yeşil ışık yakacağı ülkeler arasında Portekiz, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Malta ve İsrail yer alıyor. Virüsün kontrol altına alınamaması durumunda Kıbrıs ve Türkiye’ye yeşil ışık yakan Avrupa ülkeleri azalacaktır. Yapılan açıklamalar ışığında Kıbrıs turizm sektörünün 2021 yazında canlanma umutlarına sekte vurdu. Yabancı turistlerin eksikliği turizm sektörü ile bağlantılı çalışan bar, eğlence ve restoran sektörlerini de olumsuz yönde etkileyecektir. Seyahat şirketleri grupları 1 veya 2 hafta önceden bildirimlerle tur operasyonlarına başlamanın mümkün olmadığını açıklarken, en kötü senaryonun ise seyahat yasaklarının yaz boyunca kalkmaması olacağını açıkladılar.  
Yüksek enflasyon, yüksek devalüasyon, yüksek faiz ve güvensizlik ortamı
  20 Mart 2021 tarihinde TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması ile birlikte kurlarda yukarı yönlü çıkış yaşanması bilançolar ve giderler üzerinde tekrardan kur şoku yaşanmasına neden oldu. Keza 2 yıl içerisinde görevden alınan 3. başkan oldu. Bu bağlamda sepet döviz kuru 7,9076’dan 10 günlük zaman zarfında % 13,54 oranında yükseldi. Fiyat istikrarsızlığı enflasyona da yansımaya devam ediyor. Zira mart ayı yıllık enflasyon % 16,19’a tırmandı. TCMB fonlama faizi ise % 19 seviyesinde devam ediyor. Bankalardaki yabancı para mevduatlar geçen yıla göre % 10,92 oranında artarak 252 Milyar dolara tekabül etti ve dolarizasyon kırılamadı. Yabancı yatırımcılar ise risklerin 444,69 puana yükselmesine müteakip ay sonu itibari ile 7,4 Milyar dolar çıkış yaşandı ve 31,7 milyar dolara geriledi. TCMB net döviz rezervleri ise eksiye düştü. Sonuç olarak 2021 yılı içerisinde enflasyon, fiyat istikrarı ve faizle mücadelede etkin rol oynanamadığı ve risklerin yükseldiği müşahede edildi.
Çare pandemide aşılama, finansal yönetim & yönetişim ve politikada istikrar…

 

YORUM EKLE

banner608

banner474