banner564

Bir Çamur Hikmetimiz vardı!

Talihsizlikler bir anlamda adeta peşime düştü, 
Protez takılmış ayağımla uğraşırken bu kez mevsimin azizliğine uğradım. Ağır bir gribal enfeksiyonu yaşamaktayım. 
Bütün bunlarla baş edebilirim de, can dostlarımın ölüm haberleri karşısında çaresizlikler içinde kıvranmaktayım. Hasan Nidayi, Eren, Zilci, Andız, şimdide Hikmet!
Hikmet Bizden, bizim aramızdaki adıyla” Çamur Hikmet” Liseden aynı sınıfta arkadaşımdı. Bununla da sınırlı değil, Sarı petek 2 de, namı diğer 22 Bölükte aynı takım, aynı mangada yıllarca kader birliği yaptık. 1963 olaylarının patlak vermesiyle birlikte aynı kaderi paylaştık.
Hikmet çok erken yaşlarda öksüz kalmış Belediye Pazarında manavlık yapan anacığına sarılarak hayta tutunmaya çalışmış bir arkadaşımızdı. 
Çevresinde çok ama çok sevilen, özü sözü bir, espri dolu anlatımlarıyla etrafı kırıp geçiren bir garip adam.
Son on yıldır birlikte Mücahitlik yaptığı arkadaşlarını organize ederek bir araya getiren, zamanında canlarını birbirlerine hiç çekinmeden emanet eden insanları toparlayarak geceler düzenleyen, can diye tanımladığımız bir Çamur Hikmet.
Neden o, çünkü Çamur Hikmet istisnasız her kes tarafından sevilen, telefonu kaldırıp ta “falanca tarihte gecemiz var be gardaş ” dediğinde çok zorunlu sebep yoksa “tamam Hikmetim geliyorum” dedirten bir adamdı.
Yaklaşık iki ay kadar önce Sönmezliler Ocağına bana verilmek üzere büyükçe bir zarf bıraktı. Zarfı açtım     22 bölükten arkadaşlarımızın isimlerini, telefon numaralarını,, adreslerini içeren listeler. Döndüm aradım “Nedir bu gardaş” dedim. “artık yoruldum Adnan Basri, başka arkadaşlar da yapsın” dedi. Her seferinde 200 civarında kişiyi bir araya toplamak, yer ayarlamak, kolay bir olay değildi.
Çamur Hikmetten başkası buna cesaret edemezdi. 
Beyin kanaması geçirdiğini, başarılı bir ameliyat olduğunu kendi dertlerimizin peşinde, hiç duymadım. Oğlu Alinin, babasının durumuyla ilgili paylaşımından öğrendim. 
Alininki yoktu, Hikmetin telefonunu çevirdim. Cevap yok!
Sonra beni kızı aradı, babasının durumunu sordum, yoğun bakımda uyutuluyormuş, ameliyatın dikişleri de alındıktan sonra ciğerlerini üşütmüş sonrasında da olanlar olmuş. 
O akşam gözüme uyku girmedi, döndüm durdum.
Sağlığı yerinde, bastığı yere sağlam basan, hareketli, yerinde duramayan bir adam. 
Ne acıdır ki Çamur Hikmet madden artık aramızda yok, 22 Bölük kaç kezdir öksüzlüğü yaşıyor, bir, bir eksiliyoruz ama bu başka. Boynumuzu büktük “takdiri İlahi” ye sığınarak teselli bulmaya çalışıyoruz.
Can dostuma, gardaşıma Tanrıdan rahmet, sevenlerine sabırlar diliyorum. 

YORUM EKLE

banner608

banner474