banner564

Bir Mayıs

Tüm işçi ve emekçilerin, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarım. 1 Mayıs tüm dünyada işçi ve emekçiler tarafından, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü olarak kutlanmaktadır.
Kapitalizmin ilk ortaya çıktığı dönemlerde, 1700’lerin sonlarında, 1800’lerin başlarında, işçiler için çalışma ve yaşama koşulları son derece kötüydü. Kapitalizmin vahşi dönemi olarak adlandırılan bu dönemde işçiler uyumanın ve yemek yemenin dışında kalan zamanları sürekli çalışıyorlardı. Günlük çalışma süresi 16 saati buluyordu. Dinlenme, eğlenme, kendine, eş ve çocuklarına, yakınlarına zaman ayırma gibi insanı sosyal bir varlık yapan hiçbir şeye zaman ve imkanları yoktu. Böylesine ağır koşullarda çalışan ve yaşayan işçilerin ömürleri de pek sağlıklı ve uzun olmuyordu. O yıllarda işçilerin ortalama ömrü 35-40 yıl civarındaydı.
O yıllarda işçiler hayatlarına kasteden bu çalışma süresinin azaltılması hayati önemde bir talepti. Bu talep etrafında örgütlenen işçiler grev yapmaya, gösteriler düzenlemeye başladılar. Çok geçmeden bu mücadele ilk sonuçlarını verdi. 1850′li yıllarda ABD ve İngiltere’de günlük çalışma süresini 10 saate indiren yasalar kabul edildi. Ancak işçiler 24 saat olan günün 8 saatini çalışmak, 8 saatini uyumak, 8 saatini de dinlenerek ve eğlenerek geçirmek istiyorlardı.
İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için bir yürüyüş düzenlediler. 1884 yılında 8 saatlik işgünü talebiyle başlayan mücadele, 1866 yılından itibaren giderek yükselmeye başladı.
Bir Mayıs 1886'da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. 
1889'da toplanan İkinci Enternasyonal'de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle Bir Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü” olarak kutlanmasına karar verildi. Zamanla, 8 saatlik işgünü, 8 saatlik dinlenme ve 8 saatlik uyuku birçok ülkede resmen kabul edildi. Bir Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.
Coğrafyamızda Bir Mayıs işçi ve emekçi bayramının, bayram havasında geçmesi için resmi tatildir fakat, hemen hemen her 1 Mayıs kutlamalarında yerel basınımızda, işçi ve emekçi bayramında çalıştırılan işçilerin haberleri yapılırken, bayramın kimler için olduğu sorgulanır hep. Bugünkü kutlamanın Pazar gününe denk gelmesi sanırım gerçek işçi ve emekçiler adına iyi bir tesadüf olduğunu düşünüyorum. Coğrafyamızda da tüm 1 Mayısların gerçek hak sahibi olan işçi ve emekçilerin kutladığı bir bayram olması dileklerimle, herkese iyi pazarlar. 
YORUM EKLE

banner608

banner473