banner564

Bir yılda ne katkısı oldu?

Bundan bir yıl önce 24 Temmuz 2019’da Cumhurbaşkanı Akıncı, Genel Sekreter Guterres'in talebi üzerine kendisiyle telefon görüşmesi yapmıştı.
O görüşmede Guterres, Cumhurbaşkanı Akıncı'ya Kıbrıs meselesinin çözümüne katkı yapmaya hazır olduğunu söylemişti. Genel Sekreter, bunun yanında 5'li gayriresmi bir toplantının yapılmasına giden sürecin iyi planlanması ve dikkatli bir şekilde hazırlanmasının gerekliliğini ifade ederek BM Genel Kurul çalışmaları sonrasında iki liderle üçlü bir toplantıda bir araya gelme önerisinde de bulunmuştu.
Guterres’in bir yıl önce önerdiği tarafların ne 5’li ne de 3’lü bir görüşme yapması nasip olmadı. Guterres’in dedikleri temenniden öte geçemedi.
Şimdi seçimlere ramak kala Guterres bir kez daha Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşecek. Hayırlı uğ7urlu olmasını diliyoruz.
Guterres, geçen defaki gibi 3’lü veya 5’li bir görüşmeden bahsederse ve Akıncı da buna “Evet” derse, ortaya şöyle bir tablo çıkabilir; Eğer Akıncı seçimleri kazanamazsa Akıncı’nın “tamam” dediği şeyleri yerine yeni seçilen Kıbrıs Türk Toplum Lideri kabul edecek mi? 
Dolasıyla bu görüşmenin 2 Ekim Cuma günü yerine ay ortasına doğru yapılması hem daha demokratik hem de daha akıllıca olmaz mı? Bu konuda seçim üstü ikinci kez Akıncı ile temas eden Genel Sekreter Guterres'in KKTC halkının göstereceği iradeye de saygı göstermesini beklemek gerekir. 
Üstelik bu bekleme sırasında hali hazırda devam eden Türkiye-Yunanistan görüşmelerinde de bir aşamaya gelinmiş olur ve bunun sonucu olarak da daha ileriki bir aşama daha kolay planlanmış olur. 
Malumunuz dün NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasındaki teknik görüşmelerde "iyi bir ilerleme" kaydedildiğini bildirmişti. Hem bu ilerlemenin sonucu hem de olası bir 5’li görüşmenin zemini sağlanmış olur. 

Güzel şeyler de oluyor
Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın uzaktan eğitim kararını vermesi üzerine, Telsim, eğitimin aksamadan devam edebilmesi için tüm öğrencilere 6 GB internet hediye etti.
Bu kapsamda, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine eğitimlerinde kullanmaları için her ay 6 GB internet yükleniyor olması aslında son günlerde toplumsal dayanışma adına son derece önemli. 
Tabi bir de bu konuda altyapı konusundaki eksiklikler de tamamlanırsa o zaman gerçekten bu konuda önemli bir ilerleme sağlamış oluruz. KKTC internet altyapısının ülkenin her yerinde hızlı ve bağlanabilir olması adına gerekli altyapı çalışmalarına da hız verilmelidir.
Bir de bilgisayarı olmayan çocuklar konusu var ki bu konuda da ilerleyen günlerde müjdeli haberlerin verilmesini şahsen bekliyoruz. Bu konuda hükümetin bir hazırlık içinde olduğu da bize gelen bilgiler arasında.

Merakımızı giderdik 
Dünkü sayfamızın mesajlar kısmında uzun yıllar Dışişleri Bakanlığı makamında oturmuş değerli ağabeyimiz Tahsin Ertuğruloğlu’nun Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ne düşündüğünü ve bu konuda neler diyeceğini merak ettiğimizi sormuştuk. Sağ olsun bizim mesajımıza dönüş yapmış Tahsin Başkan, aynen iletiyoruz… 
Sevgili Alihan kardeşim;
“Ben 20 yıl UBP Milletvekili, 10 yıla yakın bir zaman UBP hükümetlerinde Bakanlık ve 2 yıl da UBP Genel Başkanlığı yapmış biri olarak, sandıklar kurulduğunda hangi ambleme onay vereceğim tartışma, hatta merak konusu dahi yapılamaz...
Egemen eşitlik, Kıbrıs Türk halkının egemenliğine inanmayanlarla savunulamaz, ileri götürülemez, sürdürülemez...
İsteyen, istediği mesajı alsın.
Ne mutlu Türküm diyene...”
Tahsin Ertuğruloğlu…

MESAJLAR
Selim EMİNOĞLU: Tavlada bu kadar sinirlenebileceğinizi duymuş olmamıza rağmen tahmin edemiyorduk. Neyse bundan sonra biz de buna göre önlemimizi alıp çıkacağız karşınıza. 

Günay KİBRİT: Dün sabah sabah kime sinirlendiniz öyle başkanım, valla hem anlayamadık hem de daha önce sizi hiç bu kadar sinirli görmemiştik. Şaşırmadık desek yalan olacak valla. Sakin başkanım sakin… 

Ramazan KÖSEMEHMETOĞLU: Şu gazinolara dadanan Rus çetesini çökerteli 12 yıl olmuş bile. Zaman nasılda su gibi akıp geçiyor işte. Bu arada onca geçen zamana göre hala daha sizi ilk tanıdığımız gibi gençsiniz. Allah iyiliğinizi versin. 

Mustafa ZURNACILAR: Karavanınızın yakılmasına son derece üzüldük. Nasıl ki eylemcilerin darp edilmesine üzüldüysek sizin için de üzüldük. Her zaman diyoruz; “İki yanlış bir doğru etmez.”

Muharrem ÖZDEMİR: “Kayıpların Gölgesinde” Belgeselini ancak izleyebildik. Gerek şiirler gerekse müzikleri ile kalbe dokunan tarihi bir yapıt olmuş. Umarız bu belgeseli ekranlarda da sık sık izlemek nasip olur. 

Vicdan PEKRİ: MDP’nin Kadın, Aile ve Sosyal Politikalardan sorumlu MYK üyeliğine atanmışsınız. Ve bundan böyle artık daha aktif olarak siyaset sahnesinde olacakmışsınız. Hayırlara vesile olsun. 

Alpan UZ: Devlet televizyonu BRT’yi Yüksek Seçim Kuruluna şikâyet etmişsiniz ve artık bundan böyle tüm adaylara eşit davranılacağı konusunda da gerekli girişimleri başlatmışsınız. 

Fevzi TANPINAR: Halen devam eden uzaktan eğitimin aksamadan devam edebilmesi için tüm öğrencilere 6 GB internet hediye etmiş Telsim. Bu dönemde böylesine güzel davranışlar görmek bizleri mutlu ediyor. 

Mahmut ERDEN: Dün Maraş’ı gezmişsiniz ve geçen seçimlere göre çok farklı bir tablonun çıkacağını iddia etmişsiniz. Notlarımız arasına aldık sizin Maraş tahminlerinizi. Seçimlerden sonra buradan yayınlayacağız. 

Prof. Dr. Aykut HOCANIN: İngiltere, İspanya, Almanya ve İtalya gibi ülkeler bile uzaktan eğitim yerine üniversite öğrencilerini ülkelerine davet ederken bizim bunu yapamamış olmamız büyük bir ayıp değil mi? 

İsmail ARTER: DAÜ konusunda size bundan 3-4 ay önce söylediklerimizi hatırlıyor musunuz? Ah ah bizim sakalımız yok ki bizi dinlesinler. Şimdi Gazimağusa esnafı için hayat çok ama çok daha zor olacak. 

Menteş GÜNDÜZ: Yenge hanım ufak bir rahatsızlık geçirmiş. Çok geçmiş olsun diyoruz, umarız en kısa zamanda yeniden eski sağlığına kavuşur, Allah yardımcınız olsun. 

Kemal DÜRÜST: Çok uzun zamandır siyaset yemeklerine katılmıyordunuz. Bu geleneği geçenlerde Girne’de bozmuşsunuz ve bazı siyasiler ile bir araya gelip bir yemekte buluşmuşsunuz. Gecenin konusu da önümüzdeki seçimlermiş. 

Fehmi OKTAY: Dün yağmur yağmadı. Meteoroloji Dairesine göre Cuma sağanak bekleniyormuş. Bakalım bu kez yağacak mı? Siz ne diyorsunuz bu işe? 

YORUM EKLE

banner608

banner474