banner564

Biraz kül biraz duman…

Hayırlısı ile bir seçim dönemini daha geride bıraktık. Bu seçimleri elbette birçok noktadan ele alıp tek tek değerlendirme yapacağız. Kazananları olduğu gibi bu seçimin kaybedenleri de var. Onları da enine boyuna tartışıp bu köşede tartışacağız.
Ancak her şeyden önce bu seçimlerin dört galibi var. Onları tebrik etmek istiyorum.
BİRİNCİSİ: Sandığa gitmeyerek, sandığa giden çoğunluğun iradesinin seçim sonuçlarına yansımasını sağlayan “boykotçular...”
İKİNCİSİ: Hiçbir şey yapmadan 21 milletvekili çıkaran UBP...
ÜÇÜNCÜSÜ: Gezici Araştırma Şirketi. Çok tepki topladı, hatta adamcağızın ülkeye geldiğinde hapse girme tehlikesi var. Ama tüm bunlara rağmen gene de sonuçları bildi. 
DÖRDÜNCÜSÜ: Diyalog TV’de Aytuğ Türkkan ile yaptığımız seçim özel programının en çok izlenen TV programı olması.
Seçim sonuçlarına gelince, bence sürpriz diyebileceğim bir sonuç yok. Zaten günler öncesinden meşhur peçete yazılarımdan bir tanesini yazmış ve yakın çevremle de bunu paylaşmıştım. 
Sadece CTP’deki kaybın bu kadar olacağını düşünmüyordum açıkçası. Ben 13-14’e kadar düşer daha fazla düşmez diyordum, yanılmışım…
Halkın Partisi tamda dediğim noktada çıktı. Önce 10 diyordum sonra 9 kalır dedim ve sonuçta da 9 vekilde kaldılar.
DP-YDP için ise ikisi de barajı geçer DP biraz daha toparlanır ve seçimlerde YDP’den biraz daha fazla vekil çıkarır diye düşünüyordum. DP için 4 YDP için seçim öncesi öngörüm 2 idi. 
TDP de beni bu seçimlerde hayal kırıklığına uğratan partilerden oldu. Her ne kadar temkinli iyimserlik ile 4 vekil çıkarır dediysem de 3 vekilde kalması TDP’nin benim için açıkçası sürpriz olmadı.
22 Aralık 2017 Cuma günü yazıp dostlarımla paylaştığım peçeteyi bugün buradan sizlerle de paylaşmak istiyorum…




Hükümet güvenoyu aldı
20 ay kadar önce güneşli bir Nisan sabahında UBP’nin CTP’yi koalisyondan atması ile başlayan süreçte, sandığa giden seçmen UBP ve DP’nin hükümet olarak yaptığı icraatları Pazar günü itibari ile onay vermiştir. 
Muhalefet özellikle de ana muhalefet CTP bu süreçte seçmeni kucaklayamamış, bir kitle partisi olmaktan öte bir taraftar grubu olarak bu seçimlerde yer aldı.
Tufan Erhürman’ın 20 vekille alıp 12 vekile düşürdüğü CTP’de “yola devam” mesajı ise bende sürpriz bir etki yaratmasa da Tufan Hoca’dan umut bekleyenler için bir hüsran oldu. 
Zira Tufan Hoca geçmişte “Halkın Referandumda Hayır demesi halinde vekilliği bırakacağını” söylemesini ve sonrasında bunu yapmamasını unutmuştu.
İşte bu ortamda Tufan Hoca’nın hiçbir şey olmamış gibi davranması benim için pek bir sürpriz olmadı. CTP’de genç kadroların daha tanınmamış olması, CTP’nin temel direklerinin bu seçimlerde olmamasının sonucudur bu oy oranı.
Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş ve DP’nin seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesini daha sonra yapacağız. Çünkü burada bir iki satırla geçiştirilemeyecek bir durum var ortada. 
Ancak hükümetin küçük ortağı olarak DP’nin aradığını bulamadığını söyleyebiliriz. Bunun birçok nedeni var ama en önemlisini bizzat Serdar Denktaş dile getirdi ve 30 yıldır partiden nemalananlar partiye sırtını döndü ve sonuç kaçınılmaz oldu. 

Abi tavsiyesi
Seçim sonuçlarına ilişkin en etkili tavsiye AK Partinin Anayasa konusunda uzman ismi, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’dan geldi.
Kuzu; “Bugün, KKTC’de seçim yapıldı. Tek başına hükümet çıkmadı. 4 yılda 3 Hükümet kuruldu. Belli ki, bu sistem KKTC’de yürümüyor. Tavsiyem Başkanlık Sistemine geçmeleridir. 40 yıl bu işe kafa yormuş ve Türkiye’ye gelmesinde adeta mimarlık yapmış bir bilim adamı olarak hizmete hazırım” dedi. 

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Dün parti başkanlarını hem arayıp tebrik ettiniz hem seçim sonuçları için hayırlı olsun dileklerinde bulundunuz. Acaba bu görüşmelerde Başkanlık Sistemi konusu gündeme geldi mi? 
Dr. Derviş EROĞLU: Bir kez daha sahaya indiğinizde neler yapabileceğinizi göstermiş oldunuz. Bu arada Resmiye Hanım da artık milletvekili olduğuna göre şimdi daha da mutlusunuzdur değil mi? 
Mehmet Ali TALAT: Eroğlu kızını milletvekili yaptı, UBP iktidarın büyük partisi oldu ama siz ortalıkta çok fazla gözükmediniz. CTP gibi bir parti nasıl olurda bu seçimlerde Kıbrıs konusunda bir tutum sergileyemedi? 
Dr. Sibel SİBER: Yeni meclisin oluşması ile birlikte göreviniz sona erecek ve sonra siyasete yeni yuvanızda devam edecekmişsiniz. Şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Hem sandıktan birinci parti çıktınız hem İnci Hanım ile nikâhı kıydınız, anlaşılan yeni yılın büyük ikramiyesi size çıktı. 
Narin ŞEFİK: Çok yorucu bir seçim dönemini geride bıraktık. Yeni meclisi mutlaka uyarmak gerekiyor. Zira bize yakışmayan görüntüler yaşandı bu seçimlerde. 
Tufan ERHÜRMAN: Hiçbir şey olmamış gibi davranmamak bence en kötüsü. Çünkü bazı şeyler unutulmuyor, unutulmuş gibi olsa da unutulmuyor. 
Kudret ÖZERSAY: Halkın iradesine karşı yaptığınız bu açıklamaların bir benzerini 2013 yılında Devlet Bahçeli yapmıştı. Bakalım sizin sonunuz da Devlet Bey’in ki gibi mi olacak? 
Cemal ÖZYİĞİT: Parti istediği oyu çıkaramadı ama siz sonunda hak ettiğiniz meclis çatısı altına girmeyi başardınız. Sevinsek mi üzülsek mi? 
Erhan ARIKLI: YDP olarak şimdi önünüzde büyük bir şans var. Bu şansı iyi kullanırsanız sağın merkez partisi olma şansınız var. Hele de UBP’de sadece bir TC kökenli vekilin seçilmesi ibreyi size daha da döndürecektir. 
Serdar DENKTAŞ: Sizin için bu seçimlerin tek kelimelik sözü olsa olsa “ihanet” olurdu. Bu seçimlerde DP’nin uğradığı ihaneti bir düşünün bakalım neden böyle oldu diye. 
Murat GEZİCİ: Seçim sonuçlarını yine tam olarak bildiniz ama memlekete gelişinizde hala daha tehlike var. Bakalım bu uzaktan kumanda seçim işleri nasıl devam edecek? 
Yasemin ÖZTÜRK: KKTC demokrasi tarihine İskele ilçesinden seçilen ilk kadın vekil olarak tarih yazdınız. Bölgedeki kadınların da sesi olacağınızı ümit eder başarılar dileriz. 
Birikim ÖZGÜR: CTP içindeki liberal politikalar demek ki çöktü. Sizin de vekillik yolunuzu kapattı. CTP’li seçmenler bakalım bundan sonra partinin ekonomik açılımı nasıl olacak?
Çetin SADELİ: İki partinin toplamından daha çok bir sonuç olarak KKTC’deki gelmiş geçmiş tüm seçimlerdeki bağımsız adayların oylarından daha çok oy alarak sizde tarihe geçtiniz. 

POLEMİX
 “Bir koalisyon derken bu koalisyonun ülkeyi yönetecek ve icraat yapacak bir koalisyon mu, ülkeyi seçime götürecek bir geçiş dönemi hükümeti benzeri bir yapılanma mı ve belli bazı şartlarda birilerinin örneğin yargılanmasını veya hukuksuzlukları sorgulayacak bir geçiş dönemi, ertesinde seçime gidiş mi olup olmayacağını hep beraber istişare ederek belirleyeceğiz…”
HP Genel Başkanı Kudret Özersay
YORUM EKLE

banner471

banner473