banner564

Biri bizi gözetliyor!

 Geçtiğimiz hafta içinde dikkatinizi çekti mi bilmem, sessiz sedasız bir şekilde Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Yasası resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren yasa;
“Gelişen teknolojiyle birlikte bilişim sistemlerini kullanarak kamu yararı için kamuya açık alanlarda suçun önlenmesini, güvenliğin sağlanmasını ve korunmasını, yasalara aykırı eylem ve davranışta bulunanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını, suçluların tespitini, suçla ilgili delillerin elde edilmesini, trafik güvenliği ve kontrolünü sağlamayı” amaçlamaktadır.

1990’ların başlarında bomba yüklü kamyonlarla bir terör saldırısının hedefi olan İngiltere’nin başkenti Londra, güvenlik kameralı gözetimleri başlatan ilk kentlerden birisi olmuştu. Günümüzde Londra en yakından izlenen kentlerden birisidir. Ancak İngiltere kurulacak kamera sistemlerine kaynak ayırırken bir de uyarı vermişti.

“Suç ve diğer problemlere karşı çözümler aranırken geniş bir çözüm yelpazesi bulunmaktadır. Bu yelpaze kameralı gözetlemeyi de kapsamaktadır. Fakat şu anda kullanıma hazır bir seçenek diye veya diğer kentler kullanmayı planladılar diye kameraları ön plana alma tuzağına düşmekten sakınınız. Kameraların kentinizin şartları altında sizin problemlerinize çözüm olup olmadığını iyi düşünmeniz gereklidir. Gerçekdışı beklentilerden sakınınız. Kameraların kendiliğinden sizin problemleriniz için bir çözüm olacağını varsaymayınız. Bir kameralı gözetleme projesinin başarılı olabilmesi için dikkatlice planlamaya, uzmanca yönetilmeye ve genel bir programın bir parçası olmaya ihtiyacı vardır” (Home Office, 1994: 9)

Suçu önleme çabalarının altında yatan formülasyon ve uygulamaya ilişkin ayrıntıları anlamak önemlidir. Bu görüşe göre, sadece nicel (sayısal) olarak yapılan çıktı değerlendirmesiyle suç önlenemez. Nitelikli, bilimsel araştırma tekniklerinin kullanımı gerekmektedir. 

Bizde yürürlüğe giren yasanın amaç kısmında;
“Bu Yasa, gelişen teknoloji ile birlikte bilişim sistemlerini kullanarak kamu yararı için kamuya açık alanlarda suçun önlenmesini, güvenliğin sağlanmasını ve korunmasını, yasalara aykırı eylem ve davranışta bulunanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılmasını, suçluların tespitini, suçla ilgili delillerin elde edilmesini, trafik güvenliği ve kontrolünü sağlamayı amaçlamaktadır” denilmiştir.

Kısacası on altı üniversitenin faaliyet gösterdiği coğrafyamızda, yeni hazırlanan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi yasasında, toplumun yaşam kalitesini artrabilecek bilimsel çalışmalardan hiç bahsedilmemektedir. Fakat İngiltere’deki MOBESE sistemleri, İçişleri Bakanlığı’ndaki bilimsel araştırma biriminin çalışma ve uygulamalarına rehberlik etmektedir.

Öncelikle bilinmesi gereken bu kameraların tek başlarına birer sihirli değnek olmadıklarıdır. Bir MOBESE projesinin başarılı olabilmesi için, dikkatle planlamaya, o yerleşim yerine özgün yapılandırılmaya, uzmanca yönetilmeye gereksinim duyulmaktadır. MOBESE sistemi, genel bir suçla mücadele programının sadece bir bölümü olmalıdır. Suçla genel mücadele için MOBESE sisteminin bilimsel çalışmalara da açık olması gerekmektedir.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner471

banner474