banner564

Birinci parti küskünler

Gezici merakla beklenen anketini sonunda açıkladı. Açıkçası benim için Gezici anketinde “Sürpriz bir sonuç yok.” Tam da aklımdakine benzer bir tablo ortaya çıktı. 
Anketi sırf partilerin aldığı sonuçlar üzerinden değerlendirenler sosyal medyada gün boyunca esip gürlediler. Bir tane bile bilimsel bir yaklaşımı maalesef okuyamadık o sayfalarda. 
Anketin satıldığından tutun da algı operasyonlarına kadar bir sürü saçmalık okumak zorunda kaldık gün boyunca sosyal medyada.
Gezci’nin açıkladığı ankette bence tüm siyasetçilerin bir araya gelip düşünmeleri gerektiğini gösteren bir sonuç var. Ve Gezici anketinin Gerçek Birincisi “Siyasete küs olanlar ile bir parti yerine karma oy verecek” olanlar. Hemde öyle bir iki puan farkla değil, açık ara şampiyon siyasete küs olanlar.
• Sandığa gitmeyeceğim diyenler %32,4
• UBP’ye oy vereceğim diyenler % 31,1
• CTP’ye oy vereceğim diyenler %22,3
• HP’ye oy vereceğim diyenler %21,2
• TDP’ye oy vereceğim diyenler %11,2
• Karma oy kullanacağım diyenler %9,7 
• YDP’ye oy vereceğim diyenler %6,3
• DP’ye oy vereceğim diyenler %4,8 
Partiye küsüp, karma verecek olan ile sandığa gitmeyeceğini söyleyenlerin toplamı %42,1 ediyor bu sonuçlara göre. Bu da halkın yarısının mevcut siyasetçiyi ve siyasi partileri “Beğenmediğini” gösteriyor. 
Kısacası Gezici anketinin şampiyonu ne UBP ne CTP. Gezici’nin anketine göre şampiyon küskünler… 

Partiler yenilenmeli
Gezici’nin sonuçlarını beğenmeyenler ağırlıktaydı dünkü sosyal medya paylaşımlarına bakınca. Hiç kimse bu gerçeği ya görmek istemedi ya da işine gelmedi. 
Oysa ankette en çarpıcı bölüm ankette en sona saklanmış adeta. 9 partinin sorulduğu bir ankete hiçbiri seçeneği birinci gelmiş. Birisi yarın çıksa ve mevcut 9 partinin dışında yeni bir politika ortaya koysa 30-30 yıllık partilerle umut diye bir yıl önce ortaya çıkan partileri sallayıp koyacak bir kenara.
Aslında benzer bir sonuç son yerel seçimlerde de yaşanmıştı. 2013’teki genel seçimlerinde de sandığa gitme oranı %70’lerde kalmıştı. Sandıklara hâkim çıkan ve kendi taraftarını sandığa yönlendiren seçimleri kazanmasını bilmişti.
Bence partiler Gezici’nin anketini iyi okumalı, sıralama yerine sonuçlarına odaklanmalıdır. Mutlaka halkın %42’lik kesimine yönelik yeni siyasi politik argümanlar üretilmelidir. 

Dürüst: 10 Kasım’da temelleri atacağız
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst ile dün telefonda uzun uzadıya sohbet etme şansı bulduk. Zira Bakan Dürüst son dönemde hayli yoğun bir program izliyor.
Geçtiğimiz günlerde ihale süreçleri hakkında kamuoyuna bilgi verilen, başta Girne Dağyolu olmak üzere bazı önemli yolların yenilenme çalışmalarının bir iki hafta içinde başlatılmasını hedefliyor Bakan Dürüst.
Bu kapsamda da Türkiye Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan 10 Kasım’da KKTC’ye gelecek ve bizzat temel atma törenlerine katılacak.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, toplam ihale bedeli 190 milyon TL olan 3 yolun bakım onarım çalışmasının konuk bakanın gelişi ile başlatılacağının müjdesini verdi. 
Bakan Dürüst ayrıca çok uzun zamandır kamuoyunun gündeminde olan Girne-Alsancak-Lapta yolunda da çalışmaların Kasım ayının sonlarına başlanacağını ve yeni yılın ilk aylarında bu yolun tamamlanacağı müjdesini de verdi.
Turizm bölgesi olan Girne’nin yeni oteller bölgesi ile bağlantısını tamamlayacak yol için daha önce ihaleye çıkılmış ancak ihaleyi alan firma bu yolu tamamlayamamıştı. 

MESAJLAR
Mustafa AKINCI: Yeni üniversite açılması konusunda bazı şartlar dahilinde yeşil ışık yakmışsınız. Hayırdır ne oldu da bu konudaki kararınızı değiştiniz. 
Hüseyin ÖZGÜRGÜN: Meclisteki grup toplantısında mevcut 22 milletvekilinden duyduğunuz memnuniyeti dile getirip yeni dönemde de kendileri ile birlikte olma arzusunda olduğunuzu söylemişsiniz. 
Tufan ERHÜRMAN: Gezici’nin anketine göre birinci ile aranızdaki puan farkı bir iki ayda kapanacak cinsten değil. Ancak sizden sonra ankette 3. gelen ile sizin aranız çok yakın olduğu için sizin aranızdaki fark kapanabilir. 
Kudret ÖZERSAY: Son günlerde Lefkoşa Dereboyu’nda bir mekanı adeta parti genel merkezi gibi kullanır hale gelmişsiniz. Tüm randevuları şimdilik bu mekandan ayarlıyormuşsunuz. 
Dr. Sibel SİBER: Partinizin liderliği hemen seçim derken siz makul bir sürede seçim yapılması yönünde dün hem Başbakan ile hem Yüksek Seçim Kurulu başkanı ile bir araya geldiniz. Bir sonuç alabildiniz mi bu görüşmelerden? 
Serdar DENKTAŞ: DP’nin 25’inci Kuruluş Yıldönümünü bu akşam, “Biz birlikte güçlüyüz” sloganıyla, Lefkoşa’daki Elysium Park’ta kutlayacakmışsınız. Geçenlerde aynı yerde kutlama yapan ortağınız gibi sizde bu akşam sürpriz bir açıklama yapacak mısınız? 
Kutlu EVREN: İskele bölgesinden güçlü bir destek bulmuşsunuz kendinize. Bu bölgede hayli hatırı sayılır bir oy almayı bekliyormuşsunuz önümüzdeki seçimlerde. 
Kemal DÜRÜST: Girne-Alsancak-Lapta arasındaki yolun genişletilmesi için Kasım ortasına doğru çalışmaları başlatacakmışsınız. Bu konuda Türkiye Bayındırlık Bakanı ile de görüşmelerde bulunmuşsunuz. 
Önder SENNAROĞLU: İskele’de birinci çıkmanız için birçok bölgede ekipler kurulduğuna göre işi sağlam tutuyorsunuz. Bu arada delege seçimleri için de hazırlanıyormuşsunuz. 
Çelebi ILIK: Lefke bölgesindeki hurmalar olunca dün bazı ziyaretlerinize bu hurmalarla birlikte gitmişsiniz. Acaba diyoruz seçim öncesi hurma ile bir mesaj mı vermek istiyorsunuz seçmenlerinize. 
Önder GOMEZ: Anlaşılan sizde avukat kurbanısınız. Zira sizin avukat son değişikliklerden haberi yok. Hele de af gibi bir konudan nasıl haberi olmaz anlaşılır şey değil. 
Bülent ARKIN: Turizm Bakanlığındaki göreviniz devam ederken geçtiğimiz gün emekliliğinizi istemişsiniz. Hadi bakalım hayırlı ve uğurlu olsun şimdiden. 
Yakup KILGÖZ: Sizde emekliye çıkmışsınız. İyide de bunu niçin kutlamadık, bir alo bekliyoruz, bakalım nasıl bir emeklilik kutlaması olacak sizinkisi. 
Ahmet BUBA: Sakal bırakmaya başlamışsınız ve önümüzdeki günlerde de Umre ziyareti yapıp kutsal topraklara gideceğiniz konuşuluyor. Allah muradınızı versin diyelim o zaman. 
Murat GEZİCİ: Seçim boyunca anketleri sürekli olarak yenileyecekmişsiniz. Daha ilk ankette bu kadar tantana koptuğuna göre bakalım önümüzdeki günlerde bakalım ne fırtınalar kopacak. 
 
POLEMİX
 “Lobicilik bizim için önemli. Bu alandaki sorun maddiyse bunu toplumsal seferberlikle çözebiliriz yeter ki şeffaflık olsun. Lobicilik sadece şikayetle, ağlamakla değil, doğru adımlarla olur. Lobicilik sadece Dışişleri Bakanlığı’nın değil, devletin politikası olmalı.”
TDP Milletvekili Zeki Çeler
YORUM EKLE

banner608

banner473