banner564

Birleşmiş Milletler Raporu: Sürecin Durumu

 Mayıs 2015-Ağustos 2017 dönemini kapsayan 28 Eylül 2017 tarihli raporun nihai metni geçtiğimiz hafta yayımlandı. Raporun orijinal metni on bir sayfa, altı bölüm ve elli paragraftan oluşmaktadır. Raporun ilk bölümü konuya giriş, ikinci bölümü Kıbrıs Sorununun kısa bir geçmişini ve üçüncü bölümü ise gelinen noktadaki durumu açıklamaktadır. 

 Raporun ikinci bölümünde kısa bir şekilde şu ifadeler yer almaktadır;
“Karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulma yönündeki son görüşmeler, Eylül 2008'de tam teşekküllü müzakerelerin başlamasından bu yana biriken işler üzerine inşa edilmiştir. 2008 yılında anlaşmaya varıldığı üzere, müzakereler altı bölüm halinde düzenlendi. Yönetişim ve güç paylaşımı, ekonomi, Avrupa Birliği meseleleri, mülkiyet, bölge, güvenlik ve garantiler.”

Raporun üçüncü bölümünde ise şu açıklamalara yer verilmiştir;

Liderler adada 70 toplantıya şahsen katıldılar. Müzakereciler 150'den fazla toplantı yaptılar. Çalışma gruplarındaki çeşitli uzmanlar düzeyinde 369 toplantı yapıldı. Taraflar arasında 565'ten fazla ortak makale değiş tokuş edildi.

Yönetim ve güç paylaşımı;
İki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon ve politik eşitlik büyük ölçüde kabul edildi. Federal hükümetin, federal yasama organı ve federal yargı sistemi, federal kamu hizmeti de dâhil olmak üzere ana şubelerinin çözümü için taraflar birbirine yakınlaşmıştır. Bu başlığın önemli ve hassas konusu olan vatandaşlık, Birleşmiş Kıbrıs'taki medeni ve siyasal hakların kullanımı da dâhil olmak üzere neredeyse tamamen sonuçlandı. Sadece bazı ayrıntılar açık kaldı.

Ekonomi;
Ekonomi en az ihtilaflı unsurlar arasındaydı ve belki de tamamlanmaya en yakın olan bölümdü. Müzakere ekipleri ve uzmanları dikkatlice çalışarak; Kıbrıs ekonomisine rehberlik edecek politikalar ve kurumlar, büyümeyi teşvik eden yapısal reformlar, iki toplum arasındaki ekonomik yakınlaşma, bakanlıklar, merkez bankası, diğer düzenleyici kurumlar, gelir tahsisi, vergilendirme, kamu borcu, para politikası, garantiler ve devlet yardımı, para politikası konularında taraflar temel prensip üzerinde anlaştılar.

Avrupa Birliği Konuları;
Avrupa Birliği konuları ile ilgili bölümdeki çoğu konu büyük ölçüde çözülmüştür. Açıkta kalan konular, birincil hukuk ile ilgili olduğu gibi, Avrupa Birliği organlarında gelecekteki Birleşik Kıbrıs'ın ortak konumlarının nasıl belirleneceği ile ilgilidir.

Mülkiyet;
Süreç boyunca, taraflar mülk ile ilgili bölümde kapsamlı bir şekilde çalıştı. Bireyin mülkiyet hakkının devam edeceği ve bu hakkın kullanılması, düzenlenmesi için alternatifler var olacağı kabul edildi. Liderler ayrıca, tasarruf sahiplerinin ve mevcut kullanıcıların da dâhil olmak üzere, etkilenen mülklere ilişkin iddialarıyla ilgili çeşitli seçimler yapmak; tazminat, takas ve eski haline getirme konusunda anlaştılar.

Bölge;
Müzakerelerin tarihinde ilk defa taraflara bırakılacak bölge konusunda iki lider, iç idari sınırları belirleyen haritaları birbirlerini sundu.

Güvenlik ve Garantiler;
Güvenlik ve garantiler konulu müzakereler için bir araya gelinmesi, süreçte bir ilke daha imza atılmıştır. Müzakerelerin uluslararası aşamasını açmış ve tarafları kapsamlı bir çözüme bir adım daha yaklaştırmıştır. Cenevre'de güvenlik ve garantilerin çözümü için parametreler belirlendi.
Raporun diğer bölümlerini sonraki haftalarda aktarmaya çalışacağım. Konu ile ilgili düşüncelerimi de en son yine köşemde sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner473