banner564

Bitcoin İyi bir Yatırım Aracı mı?

 Bitcoin sanal ortamda üretilen ve muhafaza edilen dijital para birimi olarak mevcut para birimleri arasında bir alternatif oluşturma vizyonu taşıyor. Bitcoin ve diğer kripto paralar blok zincir (Blockchain) isimli bir yazılım üzerinden dijital ortamda üretiliyor. 2017'de yüzde 1000'in üzerinde değer kazanan sanal para Bitcoin'in piyasa değeri, ünlü milyarderlerden Warren Buffett ve Bill Gates'in toplam servetlerinin üzerinde çıktı. Perşembe günü itibariyle fiyatı 15 bin doların üzerinde bulunan Bitcoin'in piyasa değeri yaklaşık 200 milyar dolar. Dolaşımda 16 milyonun üzerinde Bitcoin bulunuyor. 
  Bitcoin bildiğimiz para birimleri gibi devletlerin ya da merkez bankalarının bastığı banknot paralardan ziyade kompleks bilgisayar süreçlerinde sanal ortamda üretilip, gözetildiğinden dolayı arz eden tarafın yasal bir bağlayıcılığı pek bulunmuyor. Buda haliyle yüksek düzeyde karşı taraf riski doğuruyor. Bu bağlamda İngiltere ve Türkiye’deki yasal finans otoriteleri ve regülatör kurumlar sanal paranın bir yatırım aracı hale gelmesi hususunda son derece tedirgin ve ihtiyatlı davranıyorlar. Bu bağlamda Britanya (UK) finansal otoritesi eylül ayında firmalar aracılığı ile verilen bitcoinleri satın almaları durumunda tüm paralarını kaybedebilecekleri uyarısında bulundu. Türkiye’de ise Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) sanal para birimlerine dayalı spot veya türev işlemler yapılmaması gerektiğini belirtti. SPK'nın aracı kurumlara gönderdiği Genel Mektup'ta 27 Kasım 2017 tarih ve 43 sayılı toplantısında sanal para birimleri ile ilgili olarak Türkiye'de bir düzenleme veya tanımlama bulunmadığı ve Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında yer alan türev araçlara dayanak teşkil edebilecek unsurlar içerisinde sanal para birimlerinin bulunmadığı dikkate alınarak, bu aşamada müşterilere yönelik sanal para birimlerine dayalı spot veya türev işlemler yapılmaması gerektiği hususunda bildirimde bulunulmasına karar verildiği bildirildi. 
  Diğer taraftan Amerika Birleşik Devletleri’nde Goldman Sachs, JPMogran ve Citigroup gibi üyelerden oluşan Vadeli İşlemler Endüstri Birliğinin (Futures Industry Association) endişelerine rağmen finansal regülatör tarafından CME Group ve Cboe Global Markets’e bitcoin türevleri için onay ve yetki verildi. Bu hamle doğal olarak genel yatırımcıların büyük ölçüde kontrol edilmeyen ve volatil yani belirsiz olan bu piyasaya katılmalarının önünü açtı. Cboe, bitcoin vadelilerinde işlemlere 10 Aralık'ta, CME ise 18 Aralık'ta başlayacak. Buna ek olarak Avustralya'da hisse senetleri ve türev araçları için en önemli Borsa işletmecisi ASX Ltd., Perşembe günü yaptığı açıklamada, hisse senedi işlemleri için blokzincir kullanmaya başlayacaklarını duyurdu. Böylelikle bitcoin söz konusu iki ülkede organize piyasalarda işlem görecek ve yasal bir zeminde işlem görmeye başlayacak.
  Uluslararası büyük ölçekli bazı yatırım bankaları ve yatırım şirketleri risklerin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünürken bazı ekonomistler Bitcoin’in patlayacak spekülatif bir balon olduğu hususunda eleştiri yapıyorlar. Yale Üniversitesi profesörlerinden ünlü ekonomist Stephen Roach, “birçok yatırımcı blockchain teknolojisinin altındaki tekniği bilmeden yatırım yaparken, şimdilik elde ettikleri kazançlara odaklanmış görünüyor” dedi. Roach bu durumu "Patlayan bütün balonlar gibi" sözleriyle niteledi. Roach, "Fiyatlar düşecek ve en son yatırımı yapan en büyük zararı görecek. Hiç kuşku yok" dedi. Aklımızın bir köşesinde tutulması gereken nokta ise regüle edilmiş organize piyasalarda dahi yatırım araçlarının ana para koruması olmadığıdır. Bir sürü özel şirket tahvillerinde olduğu gibi bu yatırım aracının da riskini ve zarar ihtimalini yatırımcı taşıyacaktır.   
  Yatırımlarınızla ilgili naçizane fikrim risk yönetimi prensiplerini dikkate alarak yatırım portföyünün çeşitlendirilmesi ve konsantrasyondan kaçınılmasıdır. Yani kısaca yumurtaların aynı sepete konulmaması ve yatırımlarda farklı yatırım araçları kullanılması zarar yada kayıplar açısından son derece önem arz etmektedir. İkinci olarak yüksek kazanç elde etmek amacı ile Bitcoin’e yatırım yapılması hususunda naçizane önerim varlıklarınızın sadece belirli bir oranını bu yatırıma ayrılmasıdır. Bu oranın ne kadar olacağı ise tamamen sizin risk iştahınızla alakalıdır. Unutmayın ki finansın temel prensipleri gereği kazancın yüksek olması riskin de yüksek olması anlamını taşır. 
  Herkese hayırlı haftalar ve bol kazançlı işler dilerim...

YORUM EKLE

banner608

banner474