banner564

Bıyık bölgesinde kararma

 Hemen hemen tüm kadınların hayatlarının belirli dönemlerinde en az bir kez karşılaşmak zorunda kaldıkları bıyık bölgesinde kararma; kadınların hayatını kabusa çeviren, kendilerine duydukları güvenin zedelenmesine neden olan en önemli cilt problemleri arasında yer alıyor.

Genellikle bıyık yani dudak üstü bölgesine uygulanan sıcak ağda sonrasında ciltte belirmeye başlayan koyu lekeler; maalesef ki bu bölgeye yerleşerek; güzelliğimize gölge düşürebiliyor.

Özellikle alkol ve sigara tüketen bayanlarda yoğun olarak gözlemlenen bıyık bölgesindeki kararmaya; güneş ışınları, daha önce geçirilen birtakım lazer epilasyonlar da zemin hazırlayabiliyor.
Dudak üstü kararması olarak da adlandırılan bıyık bölgesi kararması; limon suyu, salatalık suyu, süt ve patates suyu gibi doğal kürler ile çoğunlukla geçse bile bazı kadınlarda bu kararmalar inatçı olabiliyor.

Bu yazımda bıyık bölgesinde kararma ile yüzleşmek zorunda kalan bayanlar için bıyık bölgesindeki kararma için doğal çözümlere yani evinizde uygulayabileceğiniz bir takım yöntemlere yer vermek istedim.

Bıyık bölgesinde kararma neden olur?

Üst dudağın hemen üstünde bulunan, çoğunlukla kullanılan tüy dökücü ve tüy sarartıcı ürünler yüzünden bıyık bölgesinde beliren bu kararmalar; bıyık bölgesine uygulanan yanlış ağda ve sir uygulamaları sonrasında ortaya çıkıyor.

Öncelikle bıyık bölgesinde yanma ve tahrişe neden olan ağda ve tüy dökücüler; zamanla bıyık bölgesinin renginin koyulaşmasına aracılık ediyor. Bu durum ise kişinin aynaya baktığında dudak üstünde bıyık varmış gibi bir görünüm ile karşılaşmasına davetiye çıkarıyor.

Doğum kontrol hapları kullanımı, hamilelik, hormonal değişimler; bıyık bölgesindeki koyulaşmanın diğer nedenleri olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle yaz aylarında aşırı derecede terleyen bıyık bölgesi; uzun bir süre boyunca güneş ışınlarına maruz kaldığında da bu bölgede güneş yanığına benzer kararmalar oluşabiliyor.

Bıyık bölgesine uygulanan yanlış lazer tedavileri de kararma oluşumunu hızlandıran en önemli faktörlerden biri olarak biliniyor. Bıyık bölgesine uygulanan tüy dökücü ürünlerin iyice durulanması beklenmeden direk olarak güneş ışınlarına maruz kalmak; bıyık bölgesindeki koyu renkli hücre oluşumunu aktif hale getirerek; cilt kararmasını beraberinde getirebiliyor. Kısacası; bu bölgedeki kararmanın en önemli nedeninin bölgeye uygulanan kimyasal işlemler sonrasında güneşe maruz kalmak olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden de tüm kadınlara her daim güneş kremi kullanmalarını ve güneş koruyucu kremlerini sürmeden dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz.


Bıyık bölgesindeki kararma nasıl geçer?

Bıyık bölgesindeki kararmayı en aza indirgemenin ve kararmayı engelleyebilmenin birden çok yöntemi bulunuyor.

İlk olarak; bu bölgeye ağda gibi kimyasal bir işlem uyguladığınız takdirde bölgeyi iyi bir şekilde durulamanızı ve güneş kremi kullansanız bile en az 24 saat boyunca güneşe çıkmamanızı tavsiye ediyorum.

Bir diğer önerim ise kozmetik mağazalarından satın alabileceğiniz leke serumlarından en az 1,5 ay boyunca düzenli olarak kullanmanız şeklinde. Bıyık bölgesine 1,5 ay boyunca sabah ve akşam olacak şekilde leke serumu uyguladığınız takdirde 1,5 ay sonrasında bıyık bölgenizdeki kararmanın renginin açılmaya başladığına şahit olabilirsiniz. Ancak bıyık bölgesindeki kararmayı geçirebilmeniz için tek başına leke serumu kullanmanız maalesef ki yeterli olmayabilir. Leke serumu kullanmanın yanı sıra 6 saatte bir cildinize yeniden süreceğiniz bir 30 SPF güneş kremi kullanmayı da hiçbir şekilde ihmal etmemeniz gerekiyor.
Bu bölgedeki kararmaya neden olan yanıkların derinin alt katmanlarına kadar işlemediği durumlarda eczaneden satın aldığınız bepanthen ya da medicasol gibi pomadları dudak üstü bölgenize sürerek de kararmayı engelleyebilirsiniz.

Bıyık bölgesi kararmasının derinin alt katmanlarına kadar ulaştığı durumlarda bir doktora görünmeli, doktorunuzun reçete ettiği ürünleri kullanmalısınız. Bu noktada uzmanlar tarafından reçete edilen acnelyse ve expigment içerikli ürünleri düzenli olarak kullandığınız takdirde de bölgedeki koyulaşmadan kurtulabilirsiniz. 
Ancak bu kremleri kullanırken bir yandan da bepanthen ve medicasol tarzı pomadları da kullanmayı unutmamalısınız.

Bölgedeki kararma ile savaşmanın bir diğer yolunun ise bölgedeki gözeneklerin açılmasını sağlayarak, doğal kürün cildin alt katmanlarına kadar ulaşmasına yardımcı olan birtakım bitkisel kür kullanımı olduğunu ifade edebilirim. Bitkisel kürlere, kullandığınız pomadlara ve kremlere rağmen bıyık bölgesindeki kararmadan bir türlü kurtulamıyorsanız; lazer ve kimyasal peeling gibi medikal yöntemlerden birine başvurabilir; kararmadan sonsuza kadar kurtulabilirsiniz.

Bıyık bölgesinde kararmaya bitkisel çözüm

    Limon Suyu:
    
Mükemmel bir cilt ağartıcı olan yani cilt rengini açma söz konusu olduğunda oldukça başarılı olan limon suyu; bıyık bölgesindeki pigmentasyonu hafifletiyor ve cildin rengini açıyor.

Limon suyunun bu mucizevi etkisinden yararlanmak adına bir adet taze sıkılmış limon suyunu bıyık bölgesine güzelce sürün. 20 dakika boyunca bekledikten sonra ıslak bir pamuk yardımıyla limon suyunu silin. Bu işlemi birkaç hafta boyunca günde bir kez olacak şekilde tekrarlayın.

Önemli not: Hassas bir cilt yapınız bulunuyorsa limon suyu cildinizde tahrişe neden olabileceğinden limon suyu yerine mandalina ya da portakal gibi C vitamini içeren diğer meyvelerden birini kullanmayı deneyebilirsiniz.

    
    Maydanoz suyu
    
Tıpkı limon suyu gibi mükemmel bir C vitamini deposu olan maydanoz suyu da bıyık bölgesindeki kararmayı tedavi edebilmek adına kullanabileceğiniz bir diğer mucizevi çözüm yöntemi.

Maydanoz suyu kullanarak, bıyık bölgesindeki kararmanın rengini açabilmek için 5 dal maydanozu bir cezvede 15 dakika boyunca kaynatın. Kaynamış maydanoz suyu bir süre ılıdıktan sonra maydanoz suyunu bıyık bölgenize sürün. Dilerseniz maydanoza bir miktar yoğurt ilave ederek de karışımı dudak üstü bölgenize uygulayabilirsiniz. 20 dakika bekledikten sonra bıyık bölgenizi ıslak bir pamuk yardımıyla silmeyi unutmayın.

    Salatalık Suyu
    
Bir diğer doğal cilt ağartıcısı olma özelliği taşıyan salatalık suyu da bıyık bölgesindeki kararmaya iyi geliyor; aynı zamanda ciltteki iltihap oluşumunu da gideriyor. Bıyık bölgesindeki bu lekeyi gidermek istiyorsanız; bir adet salatalığın suyunu bıyık lekelerinin üzerine iyice sürerek, yedirin. 20 dakika boyunca cildinizin salatalık suyunu emmesini bekleyin. Ardından da soğuk su ile bölgeyi iyice durulayın.

    Patates suyu
 
Patates suyu ile koyu lekelerinizin rengini ağartmak adına bir adet patatesi ince ince dilimledikten sonra patates dilimlerini blenderdan geçirin. Ardından blenderdan geçirdiğiniz patateslerin suyunu çıkarmak için bir tülbent kullanın. Hazırladığınız patates suyuna parmağınızı bandırın ve bu suyu bıyık bölgenize sürün. 5 dakika boyunca parmaklarınızla masaj yaparak bıyık bölgenize patates suyunu sürdükten sonra 45 dakika boyunca bekleyin. Sonrasında işlemi bir kez daha tekrar edin. Son olarak da bıyık bölgesini bol soğuk su ile durulayın.
 
    Pirinç Suyu
    
Özellikle Japon ve Uzak Doğu kadınlarının ciltlerini beyazlatmak amacıyla kullandığı pirinç suyu sayesinde sizler de bıyık bölgesindeki kararmanın önüne geçebilirsiniz.
Pirinç suyu ile bıyık bölgesindeki kararmayı engellemek adına 1 bardak pirince 2 bardak sıcak su ilave edin. 30 dakika boyunca pirincin beyaz suyunun çıkmasını bekleyin. Ardından bir adet makyaj pamuğu yardımıyla pirinç suyunu bıyık bölgenizdeki lekelerin üzerine gece yatarken sürün. Sabah uyandığınızda bol ılık su ile bölgeyi durulayın. Bu işlemi her gece yatarken en az 1 hafta boyunca uygulayın.
    
    Karbonat
    
Cilt lekelerini gideren ve cilt tonunu eşitleyen karbonat sayesinde bıyık bölgesindeki kararmayı iyileştirmek için kullanabileceğiniz bir maske hazırlayabilirsiniz.

Karbonat maskesi hazırlamak için yarım çay kaşığı karbonatı bir miktar su ile karıştırın ve macun kıvamına getirin. Hazırladığınız macunu bıyık bölgenize sürün ve 5 dakika bekleyin. Ardından bölgeyi bol ılık su ile durulayın. Karbonat maskesini haftada iki kez uygulayarak; 1 ay gibi kısa bir sürede bıyık bölgenizin rengini açabilirsiniz.

    Süt
    
Cilt tonunu açan ve doğal bir peeling olan süt; bıyık bölgesindeki kararmayı azaltıyor ve cildi ölü hücrelerden arındırıyor. Süt kullanarak kararmayı hafifletmek adına bir miktar pamuğu 1 tatlı kaşığı süte bandırın ve bıyık bölgenizi bu süt ile iyice ovun. 30 dakika bekledikten sonra bölgeyi bol ılık su ile durulayın.
    
    Bal
    
Bıyık bölgenize bir miktar saf bal sürerek de bıyık bölgenizin rengini en az birkaç ton açabilirsiniz. Bir miktar balı bıyık bölgenizdeki kararmaların üzerine sürün ve 20 dakika bekleyin. Ardından bölgeyi soğuk suyla durulayın. Dilerseniz; bala bir miktar gül suyu da ilave edebilirsiniz.
    
    Çilek
    
Bol miktarda C vitamini içeren çilek; tıpkı limon ve mandalina gibi bıyık bölgesindeki kararmaya iyi geliyor. Çileğin bu özelliğinden en iyi şekilde yararlanmak için 1 adet çileği ezdikten sonra bir tatlı kaşığı süt ile karıştırın ve bıyık bölgesine sürün. 20 dakika bekleyin ve bölgeyi ılık su ile durulayın. Haftada iki kez bu kürü uygulayarak; kararmayla mücadele edebilirsiniz.
    
    Yumurta akı
    
Cildi besleyen ve cildi ölü hücrelerden arındıran yumurta akı; bıyık bölgesindeki koyu lekelere de iyi geliyor. Cildinizi beslemek ve koyu lekelere savaş açmak adına bir adet yumurtanın akını mikserde iyice çırpın. Elde ettiğiniz köpüğü bıyık bölgenize sürün ve 20 dakika bekleyin. 20 dakikanın sonunda ise bölgeyi bol soğuk su ile durulayın. Bu kürü haftada 3 kez olacak şekilde uygulayabilirsiniz. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Melek
Melek - 3 yıl Önce

Melek
Melek - 3 yıl Önce

Benim bıyık olan bölge çok süha olmus onu nasıl yapmam lazim

Melek
Melek - 3 yıl Önce

Benim bıyık olan bölge çok süha olmus onu nasıl yapmam lazim

banner471

banner474