banner564

Bizde de olur mu?

Londra dünya üzerinde en önemli şehirlerden bir tanesidir. İkibin yıllık bir geçmişi olduğu söylenen Londra, İngiltere’nin başkenti olması yanında en dikkat çekici özelliği dünyanın finans merkezi olmasıdır. Finans merkezi olması yanında Londra, sanat, ticaret, eğitim, eğlence, moda, medya, profesyonel hizmetler, araştırma ve geliştirme, turizm ve ulaşım alanlarında dünyanın önde gelen şehirlerinden biridir. Londra’nın gelişmesi Thames ırmağı kıyısında uzanan ve bu ırmakla bağlantılı olarak yapılandırılan liman ve ticaret etkinliği olmuştur.
Dünyanın en eski metrolarından birisi Londra metrosudur. 1863 yılında "Metropolitan Railway" ismiyle açılmıştır. Londra metrosunun yapılma amacı o zamanlar at arabalarından oluşan trafiğin yoğunluğunu azaltmaktı. Yapılan ilk hatlarda da bilinen en gelişmiş teknoloji olarak buharlı trenler kullanılmıştır. Şehrin belli yerlerinde hala kömür dumanını atma amacıyla açılan havalandırmalar mevcuttur. 
Şehircilik alanında daha çok Victoria dönemi özelliklerine rastlanır; bu, konutlarda olduğu kadar kamu yapılarında da kendini belli eder; yeni-klasik ve yeni-gotik üslupların gelişmesi de şehircilik anlamındaki etkinliklerden izlenebilir.
Resmi istatistiklere göre Londra dünyada üçüncü en çok film üretilen şehirdir. Küresel olarak moda başkentlerinden biri olarak görülen Londra, Londra Moda Haftası'na ev sahipliği yapar. Dünyada en çok tiyatro izleyicisine sahip olan şehirde West End bölgesinde günde 200'den fazla oyun sahnelenir. Şehirde 11'i ulusal müze olmak üzere 170'ten fazla müze mevcuttur. Şehirde yılda 250'den fazla festival düzenlenir, bunların en büyüğü olan Notting Hill Festivali'ne bir milyondan fazla kişi katılır.
Dünyaca ünlü, muhteşem müzeleri de mevcuttur. Bu müzelerden devlete ait olan British Musem, National Gallery, National History Museum gibi müzelere giriş ücretsizdir. Özellikle British Musem'da bulunan koleksiyonlar arasında çok nadide, değerli parçalar bulunmaktadır. Bir kısmı 11. yüzyılda yapılan, Parlamento Binası'nın da içinde bulunduğu Westminster Sarayı, Birleşik Krallık hükümdarlarının taç giydiği ve Avam Kamarası ile Lordlar Kamarası'nın bulunduğu, tarihe tanıklık etmiş en güzel yapılardan birisidir.
Londra'da görülmesi gereken birçok önemli tarihi yer olduğu gibi yeşil alanın çokluğu da dikkat çekmektedir. Kentte pek çok park ve buna ilaveten bir diğer doğal zenginlik olan Thames Nehri bulunmaktadır. 
İnsanın kendi coğrafyasında bulamadığı, görmek istediği güzellikleri bir başka yerde yaşaması nedeniyle birçok sorular sormasına neden oluyor. Kıbrıs’ta kendi toprağımızda birçok içinden çıkılmaz handikapları yaşamaktayız. Şu anlaşılması gereken bir gerçekliktir ki bu kısırdöngünün tek sorumlusu yine biz kendimiziz.  Ne zaman ki hesap sormaya başlarız, işte o zaman bir umut doğacaktır.
Herkese güzel bir hafta dileklerimle, iyi pazarlar.

YORUM EKLE

banner608

banner473