banner564

Burundaki siyah noktalar nasıl geçer?

Birçok kadın güzel ve lekesiz bir cilde sahip olmak ister çünkü bir kadın için pürüzsüz bir yüze sahip olmak çok önemlidir. Güzel yüze sahip olmanın ilk adımlarından biri ise burun üzerindeki siyah noktalardan kurtulmaktır.  Burun üzerindeki siyah noktalar, yüzü itici yapan ve can sıkıcı bir cilt problemidir. Burun üstündeki siyah noktalar hava kirliliği, makyaj kalıntıları, kozmetik ürünleri aşırı kullanma, burnun sürekli tozlarla teması, yağlı cilt, hormonal dengesizlik, beslenme yetersizliği, sağlığa dikkat etmeme ve vücutta suyun az bulunması gibi durumlar neden olmaktadır.
Siyah nokta nedir? 
Genel olarak ‘‘siyah nokta’’ adıyla bilinen komedon, fazla rastlanan bir cilt problemidir. Siyah noktalar vücudun kendi yağı, ölü cilt hücreleri, bakteri ve kir nedeni ile ciltteki gözeneklerin tıkanması sonucu meydana gelir. Siyah noktalar alın, burun ve çene gibi yüzün yağlı bölümlerinde daha sıklıkla oluşur. En önemli nedeni, yağ üretimi artışıdır. Ergenlik dönemindeki hormonal değişimler ve etkiler nedeniyle, yağ bezleri büyür ve yağ üretimi artar. Yağ bezlerinin salgıladığı yağ, cilt gözeneklerinden atılması beklenir ama fazla üretilen bu yağ, gözeneklere ulaşan kanalları yoğunlaşmış yağ kitlesi nedeniyle tıkar. Tıkanmanın tam olduğu durumlarda komedona (sivilcenin ilk bulgusuna) rastlanır. Yani siyah nokta aslında sivilcenin bir başlangıç dönemidir. Her siyah nokta sivilceye dönüşmez ama her sivilce siyah noktanın oluşum evresinden geçer.
Deri altında ve içindeki sebum nedeni ile beyaz renkte olduğunda buna ‘‘kapalı komedon’’ denilir.
Tıkanma tam olmazsa, ucunda doğal bir boya nedeni ile siyah renkte bir tıkaç oluşur. Buna da ‘‘açık komedon’’ denir.
Deride bulunan floro bakterileri, yağdan tıkalı olan bu kanal içinde enfeksiyona yol açabilirler. Böylelikle, kırmızı, iri, iltihaplı sivilceler oluşur. Böyle sivilceler iz bırakabilir, iyileştirilmeleri daha zordur. Ağızdan antibiyotik ve başka sivilce ilaçları gerekebilir. Siyah noktaların sivilceye dönüşmeden uygun şekilde tedavisi yapılması gerekir. 
Siyah noktalar neden olur?
Güneş ışığına maruz kalma
Siyah noktaların ortaya çıkış nedenleri arasında yaygın olarak güneş ve güneşin zararlı etkileri bulunmaktadır. İnsan vücudu cilt yüzeyini korumak için melanin maddesi salgılar. Bu maddenin salgılanma miktarı güneş ışığına maruz kalma derecesine göre değişir. Çünkü vücut kendi korumak adına otomatik olarak bu maddeyi salgılamaya başlar. Sizin güneş ışığı altında uzun süre kalmanız vücudun kendini koruması için harekete geçmesi anlamına gelmektedir. Ultraviyole ışınlarından korunmak için vücudun salgıladığı melanin maddesinin artış göstermesi cilt yüzeyinde leke ve siyah nokta oluşumuna zemin hazırlar.
Sivilce lekeleri
Siyah nokta oluşumunun en bilindik nedenlerinden biri de sivilcelerin kaybolmasıyla beraber cilt yüzeyinde bıraktığı siyah noktacıklardır. Özellikle sivilceleriyle oynayıp sıkan kişilerde sivilceler kaybolduktan sonra geriye çok fazla siyah nokta kalmaktadır.
Fazla pigmentasyon (Hiper Pigmentasyon)
Cildin herhangi bir darbe ya da hasar alması sonucunda vücüdun fazla melanin maddesi salgılaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Melanin maddesinin fazla salgılanması siyah noktaların da oluşumuna neden olmaktadır.
Deride meydana gelen bozukluklar
İleri yaş sorunu olarak karşımıza çıkan bu durum zamanla hücrelerin yeterince yenilenememesi ve yeni hücre üretilememesi durumunu ortaya çıkarır. Bu ise siyah nokta oluşumunu tetikler.
Siyah nokta oluşumu nasıl önlenir?
Güneş kremleri 
Siyah noktaların oluşumunda etkin rol oynayan güneş ışınlarının vücuda yaydığı zararları önlemek için yapılacak en akıllıca tercih yaz kış güneş kremi kullanmaktır. Güneş kremi, cilt için koruyucu kalkan görevi görecek, güneş ışınlarının uzun temasına engel olacaktır. Bu durumun doğal sonucu olarak da cilt kendini koruma ihtiyacı duymayacağı için melanin maddesinin salgılanması azalacaktır. Bu nedenle güneş kremi kullanımı ciddi anlamda olumlu sonuçlar vermektedir. Yaz kış demeden, cildin güneş ışığıyla temasının olduğu her an güneş kremi sürerek cildinizi korumalısınız.
C vitamini tüketimi
C vitamininin fazla tüketilmesi vücudun melanin salgılama oranını düşürmektedir. Bu sayede fazla melanin salgısının siyah noktaya neden olma olasılığı da en aza inmektedir. 
E vitamini desteği
E vitamininin cilt için olumlu etkileri çok fazladır. Göz altı bakımında da kullanılan E vitamini direkt olarak cilde uygulandığında içeriğindeki antioksidanların etkisiyle leke ve siyah nokta oluşumunu en aza indirmektedir. E vitaminini kapsül şeklinde alabilirsiniz. Kapsülü açtıktan sonra lekenin ve siyah noktaların olduğu bölgeye parmaklarınız yardımıyla direkt uygulayabilirsiniz.
Siyah noktalar ile nasıl başa çıkabilirsiniz?
• Temizlik: Sabah ve akşam olmak üzere her gün iki kez hafif bir temizleyici ile yüzünüzü yıkayınız. Kullandığınız ürünün etiketine bakarak ‘‘non- komedojen’’ (gözenekleri tıkamayan) olup olmadığını kontrol ediniz. Ayrıca alkol veya kokular gibi sert maddeler içermediğine dikkat ediniz. Parmaklarınızla ve ılık su ile yüzünüzü köpürtünüz, daha sonra yüzünüzdeki temizleyiciyi gidermek için yüzünüzü yıkayınız. Tahriş edici kese yada havlu gibi nesneler kullanmayınız. Yüz yıkamada sıcak su kullanmayınız. Yumuşak bir bezle yüzünüzü kurulayınız.
• Bakterileri öldürmeye yardımcı olan, gözenekleri tıkamayan, yağlı cildi kurutan ve inflamasyona engel olan benzoil peroksit ya da salisilik asit içeren cilt ürünleri kullanınız. Bu iki madde siyah noktalar, akne ve diğer cilt sorunlarında kullanılmaktadır. Kızarıklık, hafif yanma ve tahrişe karşı öncelikle düşük konsantrasyonla başlayınız. Kullandığınız ürünü sadece etkilenen alana uygulayınız. 
• Yatmadan önce mutlaka makyajınızı temizleyiniz. Temizlik için yine gözenek tıkamayan veya non-komedojen ürünler tercih ediniz. 
• Açık havada gezmeye çıkacaksanız mevsime bakılmaksızın her zaman yağsız yada non-komedojen bir güneş kremi kullanınız. Bronzlaşma kabinleri gibi yerlere giderek cildinize hasar vermeyiniz. 
• Siyah nokta temizleme konusunda en önemli uygulamalardan biri de buhar banyosu yapmaktır. Bir tencerenin içine bir miktar su koyup ısıtınız ve yüzünüzü çıkan su buharına tutunuz. Buhar cildinize nüfuz ettikçe yumuşayacak ve gözeneklerin esnek olmasını sağlayacaktır. Böylece biriken yağ ve toksinler çok daha kolay dışarı atılacaktır.
• Burnunuzdaki siyah noktalardan kurtulmanın bir diğer yolu ise siyah nokta çıkarıcı kullanmaktır. Bunu yapmadan önceki ilk adım, gözeneklerinizin açılması için yüzünüzü yakmadan buhara maruz bırakınız. Çıkarıcı kullanmadan önce alkol ile temizleyiniz ve daha sonra siyah nokta çevresine yerleştirerek hafif bir basın uygulayınız. Çıkmadığı durumlarda fazla güç kullanmamalısınız. Bu, genellikle yarardan çok zarar verir.
• Siyah noktalar ile mücadelede dıştan olduğu kadar içten mücadelede önemlidir. Günde en az 8 bardak su içiniz. Vücudunuzda yeterli su olduğunda sağlıklı ve problemsiz bir cildiniz olacaktır.
• Sağlıklı beslenme de cilt konusunda önemli bir role sahiptir. 
• Ellerinizi yüzünüzden uzak tutunuz. Bu önemsenmesi gereken bir kuraldır. Eller yapısı itibari ile her yere değen ve her yerden bakteri ve kir toplayan organımızdır. Mümkün olduğu kadar elinizi yüzünüzden uzak tutunuz. Siyah nokta kurtulmak için çalışırken, böyle basit şeylere dikkat ediniz. Yüzünüze dokunmayınız gerekiyorsa, öncelikle ellerinizi yıkayınız.
YORUM EKLE
YORUMLAR
Derya Gülşen
Derya Gülşen - 7 yıl Önce

çok faydalı bir yazı

banner608

banner474