banner564

Bütçe neden yüzde 180 büyütüldü? Habis ur

Bütçe Mecliste tartışılıyor. Gerçek anlamda bir yıllık Bütçeler önemlidir. Eskiden deyip, sanki Milattan Öncesinden bahsettiğimi sanmayın. 10-15 yıl geriden söz ediyorum. Bütçeler geçmişte, 5 yıllık Ekonomik ve Sosyal Planlama Programına dayanarak, bir yıllık plan ve program temelinde hazırlanırdı. Muhalefet, Bütçe ile birlikte yıllık programın sunulmasını takip eder ve küçük bir gecikme dahi olay olurdu. İktidarda buna titizlik göstermeye çalışırdı. Şimdi ne 5 yıllık nede bir yıllık program olmadan Bütçeler anın ihtiyacına göre hazırlanıyor. Bu artık o kadar zeminini kaybetti ki Bütçe hazırlanırken gelecek yılın enflasyon öngörüsü dahi çok şaşıyor. 
Örneğin 2022 yılı Bütçesini 2021 de Meclise sunan UBP DP YDP hükümeti yüzde 20 enflasyon öngördü. Ama 2022 ilk üç ayında dahi enflasyon, o öngörüyü aşacağını gösterdi. Bunun üzerine ayni hükümet, 5 ay sonra, EK Bütçe hazırlamak zorunda kaldı, Bu Bütçeyi hazırlarken de enflasyon öngörüsünü yüzde 30 -40 dolayında koydu. Yani ilk etapta, 2022 sonuna kadar yüzde 80-90 civarında bir enflasyon öngördü. Halbuki bu ayki Hayat Pahalılığını açıklayan İstatistik Kurumu, Kasım ayı temelinde yıllık enflasyonu, yüzde 114 olarak ifade etti. İstatistik Kurumunun HP tespitinin de gerçeği yansıtmadığını herkes biliyor.
Hal bu iken, Hükümetin Meclise sunduğu Bütçeyi halka ve Meclise takdim eden Bütçe Plan Komitesi Başkanı Sayın Resmiye Canaltay; “ 2023 Bütçesinin 2022 Bütçesine göre yüzde 180 artırıldığını ve büyütüldüğünü “ üstüne basa basa anlattı. Peki, yıllık enflasyon yüzde 114 ise, Bütçe neden yüzde 180 arttı? Burada iki nokta var. Birincisi, Bütçeyi geçen Ek Bütçe deneyinden sonra gerçek enflasyona daha yakın bir temelde hazırlamak konusunda ders aldıkları için mi?  Yani gerçek enflasyonun İstatistik Kurumunun açıkladığı yıllık yüzde 114 enflasyonun çok üzerinde olduğunu bildikleri için, bu yeni Bütçeyi gerçeğin çok altında kalmamak için; yüzde 180 büyüterek mi hazırladılar? Ya da İkincisi ise,  enflasyona karşı bir ciddi mücadeleleri olmadığı ve gelecek yılın enflasyon öngörülerinin de ilan ettiklerinden fazla olacağını his ettikleri için mi 2023 Bütçesini böyle yaptılar?  Yani, yine ilk beş ayda Ek Bütçe yapmak zorunda kalmamak için mi bu, yüzde 180 büyütmeyi yaptılar?
Ancak açık olan gerçek şudur. Yapısal sorunlarımızla bütünleşen döviz krizi ve küresel ekonomide meydana gelen olumsuzluklar bütünü, gelecek yılda da enflasyon belası olarak bizi, misli ile vuracaktır. Eğer bu gerçeğe yüz dönmeye devam edersek, bilelim ki Bütçeler açısından bir yılda iki, hatta üç defa Ek Bütçe hazırlamak zorunda kalacağız. 
Üstelik eğer, 5 yıllık bir Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Planını, toplumun iş ve emek dünyasında yer alan tüm paydaşlarla ve toplumda var olan siyasi güçlerin katılımı ile hazırlamaz ve Bütçeleri, bu Kalkınma Planına uygun, bir yıllık programlara göre yapmazsak; topluma, ülkeye sağlıklı bir ekonomik yaşam ve ciddi bir kamu yönetimi ile demokratik hukuk devleti temeli sunamayacağız.
Böyle halktan, gerçek enflasyonu gizleyen uyduruk işlerle ne düze çıkarız;  ne de üretken ve demokratik bir toplum yapısını geliştirebiliriz. Esas soru şu. Neden Bütçe yüzde 180 büyütüldü? Bu yüzde 180 büyüklüğün içinde Eğitim, Sağlık alanlarında ne kadar yeni yatırım olacak? Bu büyüklük içinde, Turizm, Tarım, Sanayi, Enerji, Su, inşaat, Üniversiteler ve ticaret sektörlerine yönelik enflasyona karşı, ne kadar yeni yatırım ve artan destek olacak? 
 Unutmayın en sağlıklı bünyeyi dahi çökerten unsur, habis urun büyümesidir. Bizim bünyemizi ise kemiren habis ur enflasyondur. Bu Bütçe, bu ura dönük mücadele için hiç bir şey vaat etmiyor. Aksine onu daha da saldırgan habis ura döndürmek için suni büyüme öngörüyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

ABD AB ülkeleri vs de enflasyon nerelerde bütçeler ne alemde millet dolar gibi karşılıksız para basamiyor efendi işsizlik ne alemde enerji fiyatları ne alemde cahil cahil konuşup duracağına dünyayı bu hale getiren covid müsebbibi çin ve ABD ye işine gelmeyen ülkelere açık örtülü ambargolar peşinde olan ABD İngiltere ab ye hesap soracaksın ama çakma hdpli olarak nerde o maça sizde

TS
TS - 1 yıl Önce

Aşağıda yorum yazan densize sakın üzülmeyin yazı çok iyi ingiltere de para basmayı bırakın 1 aylık başbakan kadın 30 milyarlık vergiden vazgeçer canlılık yaratırız dedi sterlin tepetaklak oldu kadın gitti tc nin 4 katı ekonomi den ve 2 buçuk trilyon dolarlık ekonomiden bahsediyoruz. Atanı tutanı bosverin.

Turkish power
Turkish power - 1 yıl Önce

TS efendi TC senin yaladigin ülke gibi yüzyıllardır dünyayı somurmuyor boş bos konusma

banner471

banner473