banner564

Bütçe, Seçim, Sorumluluk...

7 Ocak’ta Erken Seçim kesinleşti. Bu konuyu tartışabilirsiniz. Ancak artık ok yaydan çıktı. Şimdi siyasi partilerin içinde ağır ve zor bir süreç olan adaylık saptamaları başlayacak. 
Diğer partiler içinde bu zor süreçtir. Ancak iktidar partileri UBP ve DP için bütçe görüşmeleri içine sarkacak olan bu sürecin olumsuz etkisi fazladır. Düşünün ki seçim öncesi UBP Kurultayında adaylık için yapılacak iç yarışta, listeye giremeyen veya arzu ettiği bir sıraya yerleşemeyen bir bakan veya milletvekilinin bütçenin ele alınacağı Meclis çalışmalarına katılması çok zordur. Ayrıca ister iktidar, isterse muhalefet milletvekilli olsun, seçim kampanyasının en hararetli dönemi içinde her gün, Meclis çalışmalarına katılması da çok zor olacaktır. 
Ancak bu koşullarda ister iktidar, isterse muhalefet olsun, tüm partilere ve milletvekillerine bütçeyi Meclisten geçirme toplumsal sorumluluğu düşmektedir. Bu çok önemlidir. 
Bütçe geçmezse!
Bütçe Meclisten geçmezse, iş 7 Ocak seçimi sonrası Meclisine kalacaktır. Bunu irdelemek gerekir. Bir kere, yasal zorunluluktan ötürü YSK’nın seçim sonuçlarını kesin olarak ilan etmesi beklenecektir. En iyi niyetli tahminle bunun 10 Ocak gibi olduğunu düşünelim. Sonra yemin beklenecek. Yeminden sonra, Cumhurbaşkanı Hükümeti kurma görevini birinci gelen parti başkanına verecek. Eğer, tek başına bir parti çoğunluk sağlarsa süreç biraz kısalacak. Ancak koalisyon olacak, ağırlıklı tahmin budur.
Sonra hükümet kurma çalışmaları, program hazırlıkları ve programın belli bir süre sonra Meclise sunulması ve arkasından görüşülmesi gelecek. Sonra güven oylaması. Bütçe yasa tasarısı kadük olacağı için göreve başlayacak olan Hükümet bütçeyi, yeniden Meclise sunacak. Yeni hükümet yeni bir hazırlık içine girmese ve aynısını sunsa bile, yasal süreler işleyecek. Seçimden çıkıldığı için muhalefette kalanın iktidar olana toleransı da çok az olacak. Dolayısı ile en iyi çaba gösterilse dahi, bütçenin Meclisten geçmesi Mart ortasını bulacak.
Hibe ve kredi...
Halbuki Ocak ayı sonuna kadar, KKTC’ye Türkiye’den verilecek olan hibe ve kredilerle ilgili anlaşmanın imzası yapılması gerekir. Bu olmazsa KKTC, hibe ve kredilere erişim kapısına, Mart sonrasında dayanır.
Ayrıca, 2018 Haziran ayında Yerel Seçimler yapılacaktır. Bu yüzden zaten, 2018 Nisan ayı itibariyle seçim yasakları yine devreye girecek. Üstelik, 7 Ocak Erken Seçiminden sonra iktidar olanlar, bu kez kendi iktidarlarını pekiştirmek , muhalefet olanlarda etkinliklerini kaybetmemek için, 2018 Yerel seçimlerine büyük önem vereceklerdir . Dolayısı ile 7 Ocak Erken Seçimi ile kızışacak olan siyasi iklim yumuşamayacak, aksine daha da sıcaklaşacaktır.
Dolayısı ile bütçenin Meclisten çıkması sarkarsa, Türkiye ile imzalanması gereken hibe ve kredi anlaşması gecikecek. Bu yüzden 2018 çok daha zor olacaktır. Diğerlerini bıraktım. Taşınmaz Mal Komisyonunun yapması gereken ödemeler sarkacak. Bu zor zamanda, bu bizi AİHM indinde daha zora sokacak. Aynı zamanda tarım, sanayi, sağlık, eğitim gibi alanlarda planlanan işler aksayacaktır.
Bu yüzden seçim sonrası, “Daha bütçe çıkmadı” diyecek ve bunun arkasına saklanacak bir iktidar veya bunun yol açacağı sıkıntılar üzerinden muhalefet yapacak olanlar halkın gözünde yıpranacaktır. 
İşte bu noktada Meclis içi ve dışı siyasi partilere bir toplumsal sorumluluk düşmektedir. Kısaltılmış bir programla bütçe; Komite ve Genel Kurulda görüşülmeli. İktidar ve Muhalefet partileri konuşma sürelerinin kısaltılması ve nisap sorunu yaratmadan, kısa sürede Mecliste oylanmalıdır. Yani seçim sonrası için 2018 bütçesi hazır olmalı ve seçilecek olan TC ile bunun üzerinden, hibe ve kredi antlaşmasını yerine getirmelidir. 2018 bundan ötürü kaybedilmemelidir.
Evet, seçim önemli. Ama toplumun ortak çıkarı tümünden daha önemlidir. Bu yüzden bütçe seçimden önce Meclisten çıkmalıdır.
YORUM EKLE

banner471

banner473