banner564

Bütçe, TC desteği ve gerçekler

2020 Bütçesinin geliri, 8 milyar 236 milyon TL olarak şekillendi. Bu gelirin, 1 milyar 440 milyon TL’si TC Yardım ve Kredilerinden oluşmaktadır. Yerel gelirlerin önemli bir kısmı, personel ile emekli maaşları, sosyal sigorta destekleri, yerel yönetimlere katkı dönük maaş vs. gibi giderlere gitmektedir.
 KKTC Bütçesinin yerel gelir kaynakları ile altyapı yatırımlarına, reel sektöre, faiz ödemeleri ile savunma alanlarına kaynak aktarması, hiç denecek kadar azdır. Yani, ekonomi, sağlık, eğitim gibi alanlara destek ve yatırım Türkiye Cumhuriyeti’nin sağladığı kaynaklarla olmaktadır.
Bu bakımdan, 2020 Bütçesi için ön görülen TC Yardım ve Kredilerine bakmak gerekir. Bu yıl için KKTC Bütçesinde 960 milyon TL; TC Yardımı olarak öngörüldü. Bunun, 310 milyon TL’si Yatırımlar ve Reel Sektöre destektir. 650 milyon TL ise Savunma içindir. 
TC Kredileri ise 440 milyon TL olarak gösterildi. Bunun 100 milyon TL'si TMK içindir. Geri kalan ise devlet borçlarının faiz ödemesi, Reformları Destekleme Projesi ve Kamu Maliyesine destek amaçlıdır. 
2020 Bütçesini Meclise sunuş konuşmasında, Maliye Bakanı Sayın Amcaoğlu şu gerçeği ortaya koydu. “2020- 2022 dönemi için Ekonomik Program çalışmaları tamamlanmadığından, 2020 Bütçesinde yer alan TC kaynaklı Reel Sektör ve Altyapı yatırımları dağılımı yer almamış, tümünün dağılımı, Ekonomik Program sonrası imzalanacak Mali Protokol’de yapılmak üzere, Maliye Bakanlığı Bütçesi altında yer alan Yedek Ödenekler içerisinde gösterilmiştir.” 
Yani Bütçe geçmiş, ama hala ekonominin en önemli alanı olan Reel Sektör destekleri ile altyapı yatırımlarının dağılımı, belirsizliğini korumaktadır. Şubat ayının ilk çeyreği bitmiş olmasına karşın, Ekonomik Program hala imzalanmamıştır. Yani belirsizlik devam ediyor. 
Üstelik, 26 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleşecek. 25 Şubat itibari ile de seçim yasakları başlayacaktır. Yani, Ekonomik Program imzalansa dahi, bunların dağılımını yapıp, altyapı için ihale açmak, reel sektöre destek yapmak, Haziran sonuna kadar imkânsızdır. Yani 2020 kayıp yıldır. 
 Sayın Amcaoğlu, söz konusu konuşmada; “TC Kaynaklı Yatırım Projelerine sağlanan Bütçe ödeneklerinin gerçekleşmesi düşük kalmaktadır. Ancak, Mahalli Kaynaklı Yatırım Projelerinde bir planlama yapılamadığından (yani o imkan fiilen olmadığından. FSS) yıl içinde çıkan ve gerçekleşmesi ön görülen yatırım mükellefiyeti, yedek ödenekleri üzerindeki baskıyı artırmakta ve gerçekleşmesi öngörülen ödenek üzerine çıkmaktadır” dedi. Gerçeğe kibar bir dille dikkat çekti. 
Bunun açık ifadesi, bu yardımların zamanında somutlaşmaması ile bunlar yedek ödeneklerde duruyor. Böylece serbest kalsalar dahi bunlar, eskiden yapılan işlere ve ihalelere gitmektedir.
Bugün turizm dünyası ve müteahhitler eski alacaklarını beklemektedir. Dolayısı ile 2020 Bütçesinde MB, yedek ödenekler kalemi altında gösterilen bu kaynaklar, eski alacaklara gidecektir. 
Kısacası TC Yardım ve Kredileri zamanında ve Bütçe dönemi içinde gelmediği sürece, ekonomiye katkısı etkili olamaz. Bu nedenle yedek ödenekler kalemi altında gösterilme, yalnız Bütçenin kağıt üstündeki dengesi için önemli olmaktadır. Ama artık işi zamanında yapmak önemli olmalıdır. 
Gerçeğe dayalı siyaset yapmak şarttır. Türkiye’nin desteğini hükümette kim olursa olsun, zamanında yapması ve bu destek üstünden içte popülist söylemlerle siyaset yapmak değil, gerçeği konuşmalıyız.

YORUM EKLE

banner608

banner474