banner564

Büyük lokma, büyük söz

Maliye Bakanı Sayın Ali Şan,  KKTC’de Enflasyonun yavaş yavaş düştüğünü söyledi, Bu sözü ifade ettiğinde Sterlin 22 TL civarında idi. Bu sözünün üzerinden bir hafta geçti, Sterlin 25 TL kusurun üzerine çıktı. Bu arada dünyada FAO verilerine göre gıda enflasyonu geçen yıla göre  % 21 düşerken bizde ne oldu? KKTC’ de gıda enflasyonu %78; Türkiye’de % 67. AB’de ise %20.  Ancak,  3’lü Hükümet ve CB Tatar’ın savunucuları, enflasyonu ele alıp, görüş beyan eden herkese, “ama bütün dünyada enflasyon var” diyerek, bu ağır yükü yok saymayı marifet biliyorlar. Peki dünyada FAO verilerine göre geçen yıla göre gıda enflasyonu %21 düşerken;  bizde, % 78 olması gerçeğini bu demagoji örtebilir mi? Üstelik ayni para birimini kullandığımız Türkiye’de gıda enflasyonu %67 iken bizde %78 olması dert değil mi? Bakın açık yazıyorum. Ben şahsen hani, “ ama tüm dünyada enflasyon var” diyerek siyasi iktidarı savunanlar var ya; onlara şunu ifade etmek isterim. FAO’nun dünyada gıda enflasyonu %21 düştü tespitine değil, AB’de gıda enflasyonundaki  %20  oranına ben razıyım. Efendiler, %78’deyiz. Bir paket makarna 20 TL oldu. Diğerlerini yazmıyorum.
Üstelik herkesin bildiği gerçek ise, Türkiye’deki seçimden sonra baskılanan döviz kurunun fırlayacağıdır. Nitekim piyasa aktörleri bunu bildiği için, seçimi beklemeden, döviz kurunun yükselişine şimdiden kendilerini adım adım uyarlamaya başladılar. Dövizde bir hafta içindeki bu, “ bundo, bundo” yukarı doğru çıkışın nedeni budur. Bu ise Türkiye’deki seçim sonrası oluşacak olanın ciddi bir uyaranıdır. Dolayısı ile iğneden ipliğe her şeyin maliyet ile fiyatının dövize göre şekillendiği KKTC’ de bu durum,  enflasyonun ne hal alacağını gösterir. Bu nedenle enflasyon yavaş yavaş düşüyor diyen MB Sayın Alişan’a;  atasözümüzü hatırlatmak isterim. “ Büyük lokma ye, büyük söz söyleme” . 
Artık bu enflasyon gerçeğini erkte, muhalefette olanlar ve iş ile emek dünyalarının mensupları temel sorun olarak öne almalıdır. Buna karşı önlem, toplumsal ortak akılla ele alınmalıdır. Örneğin gıdadaki bu ağır enflasyon ve genel enflasyon, yalnız insanlarımızın mutfağını yakmıyor. Aynı zamanda bu artan fiyatlar ve enflasyon, turizm sektörümüz başta olmak üzere tüm reel sektörü yakıyor. Maliyet artışları ilgili alanlarda, ülkenin rekabet gücünü azaltıyor. Son bayram tatilinde Hotellerin doluluk oranlarının geçen yılın altına düşmesi bunun ciddi işaretidir.
Enflasyona karşı mücadele ihmal edilmeyecek, küçümsenmeyecek bir öneme sahiptir. Eğer enflasyondan altın dökenlerden değil de, gerçek bir yurtsever ve halkı düşünenseniz, konumunuza bakmadan, enflasyonu temel bela olarak görürsünüz. Buna karşı mücadele toplumsal ortak akıl ister. 

YORUM EKLE

banner608

banner473